Klímaválság

Kétmillió embert evakuálnak egy ciklon miatt

Indiában és Bangladesben kétmillió embert evakuálnak egy ciklon miatt. Az előrejelzések szerint a ciklon a térségben 2007 óta pusztító szélviharok közül a legsúlyosabb lehet.

Az Amphan nevű ciklon jelenleg a Bengáli-öböl felett van, a széllökések sebessége eléri az óránkénti 265 kilométert. Az indiai meteorológusok szerint szerdán ér az indiai Nyugat-Bengál államba vagy Bangladesbe, 155-165 kilométeres szelekkel és erőteljes esőzéssel.

„Ez lehet a Szidr után a térséget sújtó legerősebb ciklon” – mondta Bazlur Rasid, a bangladesi meteorológiai intézet egyik vezetője, utalva a 2007 novemberi ciklonra, amely több mint 3000 ember halálát okozta. Keddtől akár kétmillió embert is kimenekíthetnek Banglades és India alacsony fekvésű területeiről – közölte Sah Kamal, az országos katasztrófavédelem szóvivője. Hétfőn már több ezer evakuálás történt.

A bangladesi hatóságok rekordszámú – 42 ezer – menedékhelyet készítenek elő, hogy szükség esetén elhelyezzék az akár 5,19 millió kitelepítettet, és koronavírus-járvány miatt megpróbálják tartani a fizikai távolságot a menedékhelyeken. A menedékekben a lakóknak maszkot kötelező, kesztyűt pedig ajánlott viselniük.

Indiában több mint 200 ezer embert evakuálnak keddig Nyugat-Bengál alacsonyan fekvő területeiről – közölte Manturam Phakira, az állam egyik minisztere.

A szomszédos Orisza államban a hatóságok 1,1 millió ember számára készítettek elő menedékhelyeket, de arra számítanak, hogy megkíméli őket a ciklon fő sodra és csak a menedékhelyek 10 százalékára lesz szükség.

A ciklonok ereje ugyan nőtt a térségben részben az általános felmelegedés miatt, de az emberveszteségek csökkentek az elmúlt években a gyors és jól szervezetett kimenekítéseknek és a szélviharok esetére megépített menedékhelyeknek köszönhetően.

On May 18 at 3:40 a.m. EST (0740 UTC), NASA’s Aqua satellite passed over Tropical Cyclone Amphan, located in the Northern Indian Ocean. Aqua found highest concentrations of water vapor (brown) and coldest cloud top temperatures were around the clear eye. Credits: NASA/NRL NASA-NOAA’s Suomi NPP satellite provided a visible image of the huge Tropical Cyclone Amphan on May 18, just off the eastern coast of India. Credit: NASA Worldview

Forrás: MTI | Windy | NASA

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

9 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago