Felelőtlen társaságok

Visszaugrott a tavaly évi végi szintre a légszennyezettség Kínában

Ismét a tavaly év végi szinten van a légszennyezés mértéke Kínában, a koronavírus-járvány miatti februári, márciusi drasztikus visszaesés után.

A Reuters egy finn tudományos tanulmányra hivatkozva arról számol be, hogy az emelkedés az ipari tevékenységek újraindulásának köszönhető.

A tanulmány készítői szerint több mint valószínű, hogy a hónapok óta szokatlanul alacsony szennyezettségi szint után most a gazdaság beindítása érdekében tett lépések azok, amelyek maguk után vonják a kibocsátások megugrását.

Kína úgy akar kilépni a világjárvány okozta krízisből, hogy nem vesz tudomást arról, hogy mindez drasztikusan visszájára fordítja a levegőminőség elmúlt hónapokban megindult javulását

– hangsúlyozzák a Helsinkiben működő Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air) szakemberei.

NO2, SO2 és finompor-részecskék

Az 1500 kínai levegőminőség-ellenőrző állomás adataira támaszkodó tanulmány szerint az ázsiai országban februárban számottevően csökkent a légszennyezettség, köszönhetően a kijárási tilalomnak, és az üzemek leállásának. Ez azonban már a múlt: azóta több szennyező anyag szintje számottevően emelkedett, sőt az elmúlt egy hónapban még magasabb is volt mint tavaly, ugyanebben az időintervallumban.

A megnövekedett mennyiségű károsanyagok, például a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid jelenléte alátámasztja, hogy a gyárak a felelősek a szennyezésért. A tanulmány kitér arra is, hogy az iparvidékeken jobban megugrott a nitrogén-dioxid-kibocsátás, míg azokon a helyeken ahol “csak” az autóforgalom szennyezi a levegőt (pedig ez sem elhanyagolandó faktor!), nem figyelhető meg akkora mértékű szennyezés.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy ha az élet visszatér a normális kerékvágásba – már ha egyáltalán lesz ilyen – annak nem lesznek azonos következményei azzal, mint amit a járvány előtt tapasztaltunk. A kérdés most már legfőképpen az, hogy mi lesz az új normális

– fogalmazott a CREA egyik szakértője.

Emberéletek ezreit viszont megmenthették a “tiszta hónapok”

A Connecticut állambeli Yale Egyetem kutatói épp a napokban tettek közzé egy értekezést, melyben azt írták, hogy a járványnak “köszönhető” levegőtisztulás több ezer halálozást akadályozott meg a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országának számító Kínában.

A The Lancet Planetary Health című szaklapban megjelent írásban álló becslés szerint több mint 12 ezer halálesetet lehetett elkerülni annak köszönhetően, hogy a levegő – ha egy időre is – megszabadult a mérgező anyagoktól.

Forrás: energyandcleanair.org + Reuters

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago