Last Call: 40 év igazolja az 1972-es A növekedés határai vészjelzést!

40 évvel később az MIT (Massachusetts Institute of Technology – és a világ legnagyobb kutatóintézete /a szerző/) tagjai, akik 1972-ben megjelentették jelentésüket “A Növekedés határai” című könyvben, újra összejöttek és az alábbi idézett gondolat is tőlük származik.

Last Call: 40 év igazolja az 1972-es A növekedés határai vészjelzést!
Donella Meadows, A növekedés határai c. könyv szerzője – Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fő szerzőjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú globális trendjeit tanulmányozta. Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Dana-ként ismertek, a “fenntarthatóság mozgalomként” ismertté vált nemzetközi erőfeszítések egyik vezetője volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. Munkáját széles körben elismerik, meghatározó hatással volt tudományos dolgozatok, kormányzati tervek és nemzetközi egyezmények százaira.

“40 évvel ezelőtt, elméletben még volt lehetőség lelassítani a dolgokat egy egyensúlyi állapotig. Ez most már nem lehetséges. Egy olyan szakaszba jutottunk ahol már kontrollálhatatlan a klíma. Most el kell kezdenünk a rugalmasság növelésére koncentrálni. Ha előzetes tudás és felkészülés nélkül megyünk át a hanyatlás szakaszán attól félek, arra kényszerülünk, hogy számos alapvető értékünket levetkőzzük. Sürgős és határozott cselekvésre van szükség, hogy elkerüljük a problémákat, amelyek már itt vannak és egyre rosszabbak lesznek. Az a szörnyű tény, hogy a demokrácia és a kapitalizmus nem fogja megoldani ezeket a problémákat!”

Sajnálattal kell leírnom, hogy amit tapasztalok a nagyvállalatok gondolkodásmódjában az egy túl lassú folyamat a változtatásra. Nem tudják. és önként nem akarják a valódi karbonsemleges (CO2 neutral) működést elérni. Pedig ez az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy embereket és szervezeteket motiváljanak és még több pénzt juttassanak a megújuló tiszta mechanizmusok fejlesztésébe. Cserébe elismerést és hírnevet kapnának, de ez nem kell még… Meg kívánják várni, amíg a bürokrácia által a szörnyű környezetvédelmi rendszabályok, törvények lassan utolérik őket.

Félek az már késő lesz! Most nem fektetnek kényszer nélkül kellő pénzt és energiát a valódi fenntarthatóság elérésére. Sajnos ezzel megpecsételik a saját és rengeteg munkavállaló jövőbeni sorsát… Az emberek kezdik érteni (talán), hogy mi is történik, mi is van a zajló események mögött. Talán kezdi foglalkoztatni is őket ez a rengeteg eső, a menekültek ügye és a gazdasági nehézségek. Pont ez utóbbi az, amelyik leveszi a fókuszt nekik, mert meg kell élni és ez egyre nehezebb, több időbe telik annak, aki fent szeretné tartani az elért életszínvonalát.

A vészjelzés (A növekedés határai, 1972) félszáz nyelven tízmillió példányban óriási vitát váltott ki, s ezzel segített lassítani a várható civilizációs összeomlást és felkészülni rá. Szeretnéd érteni a válságot, hogy sikeresebb legyél és hozzá tudj járulni a megoldáshoz? E 6 perc elindít a globális értés felé!

 

Jó hír, hogy az utóbbi években született Magyarországon is olyan szervezet, amelyik hitelesen készen áll arra, hogy valódi megoldást, programokat adjon a vállalatoknak és közben iskolaprogramokat szervez, oktatja a következő generációt.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.