Civilizáció

Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése

Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése, amely részben kapcsolódik a koronavírushoz.

A Nasa műholdas képei visszaesést mutatnak, mivel az ipari tevékenység lelassul a koronavírus korlátozása érdekében.

Nasa térkép, amely megmutatja a nitrogén-dioxid koncentrációját Kína felett január és február között. Fénykép: Nasa leírás / EPA

A Nasa műholdas képei a Kína feletti szennyeződés drámai csökkenését mutatják, amely az Egyesült Államok űrügynöksége szerint „részben kapcsolódik” a koronavírus okozta gazdasági lassuláshoz.

A Nasa kutatói szerint a gépjárművek, erőművek és ipari létesítmények által kibocsátott káros gáz nitrogén-dioxid szintjének csökkentése először Wuhan város közelében, a járvány forrásaként volt nyilvánvaló, ám ezután az ország egész területén elterjedt.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) szennyeződés-megfigyelő műholdainak képeit hasonlítottuk össze 2019 első két hónapjának összehasonlításával az idén ugyanazon időszakkal.

A térképek NO2-t mutatnak – nitrogén-dioxid – Kínában az értékek január 1-20-án, a karantén előtt és február 10-25 között, a karantén alatt. A hanyatlás akkor következik be, amikor a kínai gyártók abbahagyják a munkát a koronavírus visszaszorítása érdekében.

“Ez az első alkalom, amikor ilyen drámai változást láttam egy adott eseményre, egy ilyen széles területen” – mondta Fei Liu, a Nasa Goddard űrrepülési központjának légügyi kutatója.

Nasa térképek, amelyek NO2-értékeket mutatnak Wuhan felett januárban és februárban. Fénykép: Nasa leírás / EPA

Liu szerint a 2008-ban megkezdett gazdasági recesszió alatt számos országban csökkent az NO 2 szintje, ám a csökkenés fokozatos volt. A tudósok szintén jelentős csökkenést tapasztaltak Peking körül a 2008-as olimpia során, ám a szennyeződés szintje ismét emelkedett a játékok vége után.

Az NO 2 -szint csökkenése 2020-ban egybeesett a holdújév ünneplésével Kínában és Ázsia nagy részén, amikor az üzletek és a gyárak általában bezáródnak. A szintek általában ezen ünnepi időszak végén emelkednek.

Noha a holdújév szerepet játszhatott a közelmúltban történt visszaesésben, a kutatók szerint ez a csökkenés több, mint ünnepi hatás vagy az időjárással kapcsolatos változás. A NASA szerint a keleti és középső Kína NO2-szintje szignifikánsan – 10-30% -kal – alacsonyabb volt, mint amit általában megfigyelnek ebben az időszakban.

“Ebben az évben a csökkentési arány jelentősebb, mint az elmúlt években, és hosszabb ideig is tartott” – mondta Liu. “Nem vagyok meglepve, mert országszerte sok város tett intézkedéseket a vírus terjedésének minimalizálása érdekében.”

Forrás: The Guardian

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago