Ez a nyár rossz volt?

Lehet, hogy ez az a legjobb, amit te és én valaha látni fogunk.

A 2023-as katasztrofális nyár egy oázis volt a csendben ahhoz képest, ami ránk vár.

Ez a nyár rossz volt?Görög zászló lobog a szélben egy erdőtűz alatt az Athén külvárosában lévő Chasia településen 2023. augusztus 22-én. (ANGELOS TZORTZINIS/AFP via Getty Images)

Idén a valaha feljegyzett legmelegebb júliust láttuk, és ugyanez igaz volt augusztusban is. Valójában a 2023-as év arra az útra van beállva, hogy eddig a legmelegebb év legyen, megdöntve a 2020 és a 2016 által beállított rekordot. Az elmúlt hónapok során az USA-ban egyedül több mint 6500 napi hőmérsékleti rekordot döntöttek meg, és néhány helyen az utak annyira felmelegedtek, hogy az emberek súlyos égési sérüléseket szenvedtek, miután elestek rajtuk. Szörnyű áradások söpörtek végig Kínán, Spanyolországon, Görögországon és másutt. Kanadában, a Kanári-szigeteken, Mauin és Európa egyes részein erdőtüzek pusztítottak. Egy trópusi vihar találta el Los Angelest, az első élő emlékezet óta. A Hurricane Lee szélsebessége az Atlanti-óceánon 80 mérföldről óránként 165 mérföldre növekedett körülbelül 24 óra alatt.

Az éghajlati katasztrófa már itt van. Valós időben néztük végig a hírekben és közösségi médiában. Néhányan első kézből tapasztalták meg, elveszítették otthonaikat, kényszerültek sürgősségi körülmények között evakuálásra, és még saját vagy barátok és családtagjaik életét is elvesztették. Az emberi szenvedésre és az éghajlati válságot kiváltó súlyos igazságtalanságokra érzékenyek számára ez a nyár nehezen kezelhető volt. Egyik szélsőséges időjárási esemény, egy megdöntött rekord, egy megrázó tragédia követte a másikat – és bár a nyárnak most már hivatalosan vége, még sok minden vár ránk.

Még sok minden jön. Az a nyugtalanító tény, ami mindent perspektívába helyez, hogy az idei nyár valószínűleg a legenyhébb nyarak közé fog tartozni, amit önök és én életünk hátralévő részében meg fogunk tapasztalni. A 2023-as szélsőséges meteorológiai események a legkevésbé zavaró események közé fognak tartozni, amelyekkel az emberiség ezután találkozik. Vagy hogy Yogi Hendlin környezetfilozófust idézzem, az eddigi legforróbb nyár az egyik leghűvösebb és legstabilabb lesz a mostani és az évszázad végéig tartó nyarak közül.

Néhány évtized múlva visszanézünk a 2023-as évre, mint a vihar előtti csend időszakára, amikor az élet még viszonylag normális volt. Gyermekeink talán nosztalgiával emlékeznek majd erre az évre, mint egy olyan világra, amit soha nem ismertek meg – egy világra, amit a viszonylagos stabilitás, nem pedig az ökológiai káosz és a katasztrofális összeomlás jellemez. Annak ellenére, hogy ez a nyár sok szörnyűséget tartogatott, talán meg kellene értékelnünk, mert ez lehet a jövőben a legjobb, amit kapunk.

Képzeljük csak el, mivel néznek majd szembe gyermekeink. A tudósok figyelmeztetnek a Föld rendszereiben lehetséges “küszöbértékekre”, amelyek drámai és visszafordíthatatlan változásokat okozhatnak bolygónk feltételeiben. Egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy a globális ökoszisztéma hirtelen, katasztrofális összeomlása következhet be, míg egy konszenzus kialakul az emberi tevékenységek által kiváltott hatodik nagy tömeges kihalási esemény kezdetéről a Föld 3,8 milliárd éves életének történetében. Egy másik idén publikált tanulmány (.PDF) szerint a klímaváltozás miatt ebben az évszázadban valószínűleg 1 milliárd ember fog meghalni.

Amint azt számos kommentátor megjegyezte, a két, három és négy évtized múlva megjelenő címlapok nem fognak hasonlítani a maiakra. Képzeljük el, hogy azt olvassuk, hogy “ebben a hónapban újabb 1 millió ember halt meg” az éghajlati katasztrófák miatt, vagy hogy “az elmúlt évben újabb 20 millió ember kényszerült elköltözni” a szélsőséges időjárási események és a tengerszint emelkedése miatt. Jelenleg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslése szerint “2008 óta mintegy 21,5 millió embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására az időjárással kapcsolatos események miatt”. Azonban a tanulmányok szerint az évszázad végére 2 milliárd embert fognak kitelepíteni.

Képzeljük el a társadalmi, politikai és gazdasági káoszt, amit ez biztosan okozni fog. Az Európába és az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás már hozzájárult a xenofób, radikális jobboldali mozgalmak növekedéséhez. Mi lesz, ha már nem csak milliók, hanem százmilliók kétségbeesett menekültjei próbálnak állami határokon átlépni? Mi történik, amikor országok elkezdenek harcolni a szűkös erőforrások miatt? Mi történik, amikor az AI által generált deep fake videók terjesztenek dezinformációt a valós idejű katasztrófákról, és olyan közösségi média weboldalak, mint az “X,” terjesztik a klímaválság természetének és okainak propagandáját? Mi történik, amikor az emberiség egy létező katasztrófában találja magát, de nem tud megegyezni a valóság legáltalánosabb tényeiről?

Készen állunk erre? Van-e valaki felkészülve arra, ami jön? Ha a te korosztályod vagyok – 40-es éveidben jársz – van remény békés nyugdíjra? A kérdés még erőteljesebben üt, amikor a gyerekeinkről beszélünk. Egy ma született gyermek 2088-ban lesz 65 éves, amikor már százmilliók halnak meg korai halállal a klímaváltozás miatt. Ha az a gyermek a kevés szerencsés közé tartozik, akit gazdag szülők egy jómódú országban nevelnek, és elkerüli ezt a sorsot, akkor is el kell szenvednie a mindennapos hírek pszichológiai traumáját. Milyen élet lesz ez? Mire számíthatnak ezek a generációk, amikor elérkeznek 40-es éveikhez, nem is beszélve 60-as, 70-es vagy 80-as éveikről?

Néhány olyan személlyel beszéltem, akik azt mondják, hogy az “emberiség” megérdemli azt, ami jön, a rendkívül felelőtlen, pusztító cselekedetei miatt. Leromboltuk az erdőket, mérgeztük az óceánokat és melegedő üvegházhatású gázokkal szennyeztük a légkört. Elpusztítottuk az ökoszisztémákat, felszámoltuk a természeti élőhelyeket, és sokféle állatfajt a kihalás szélénre vagy még azon túlra taszítottuk. Elhanyagoltuk ezt a kis oázist az űrben, mintha lenne egy B Bolygó, amely vár ránk, amikor a Föld már nem lakható.

De ki is ez a “mi”? A gyerekek nem érdemlik meg, hogy szenvedjenek a korábbi generációk ostoba viselkedése miatt. Az igazság nem érvényesül, ha az egyik generációt büntetik a másik cselekedetei miatt. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy a gazdasági elit aránytalanul felelős a klímaválságért. Az Egyesült Államokban a leggazdagabb 10% a globális felmelegedés 40%-át okozza. Egy másik tanulmány (.PDF) arra a következtetésre jutott, hogy “egy milliárdos egymilliószor több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint egy átlagos személy.”

Nincs értelme annak, hogy az “emberiség” szenvedjen – valójában a fent említett tanulmány rámutat arra, hogy az elkövetkező évszázadban várhatóan sok az 1 milliárd ember halála a klímaváltozás miatt a Globális Dél területén, amely sokkal kevésbé járult hozzá a klímaválsághoz, mint a Északi félteke nagyipari országai.

A helyzet igazságtalansága látványos. Ez az emberiség elleni bűncselekmény – az emberiség jövője elleni bűncselekmény. Mégis, mire az idén született gyerekek az én koromba érnek, a fő bűnösök már nem lesznek itt.

Ennek a helyzetnek az igazságtalansága elkeserítő. Ez emberiség elleni bűncselekmény – bűncselekmény az emberiség jövője ellen. Mégis, amikor a ma született gyermekek elérnek olyan kort, mint az enyém, a 20. és a korai 21. század fő bűnösei valószínűleg már nem lesznek itt (kivéve, ha úgy döntöttek, hogy haláluk után kriogenikusan konzerválják őket, amely esetben talán újraéleszthetők és büntetőeljárás alá vonhatók). A klímaváltozás katasztrófája nemcsak fizikai, hanem erkölcsi is. És nincs sok olyasmi, amit te vagy én tehetünk ezzel kapcsolatban: gyakorlatilag passzív szemlélői vagyunk egy olyan világrendszernek, amelyet a mohó szociopaták irányítanak, akik több mint három évtizeden keresztül folyamatosan figyelmen kívül hagyták a klímakutatók figyelmeztetéseit.

Ez most, jelenleg, az életünk legnyugodtabb éve lehet a jövőre nézve. Nem lesz ennél jobb, mert innen csak rosszabb lehet. Az idei évben felállított hőrekordokat hamarosan megdöntik, és azokat a rekordokat is gyorsan megdöntik majd. Az életünk hátralévő részében valószínűleg minden év felülmúlja majd az előző év rekordjait. Ez vár ránk.

Ha elég sokáig élünk, talán megfigyelhetjük, ahogy 2 milliárd ember költözik át a klímaváltozás miatt, és még 1 milliárd vagy több ember hal meg korai halált a globális felmelegedéssel összefüggő okok miatt. Ha nem élünk ennyi ideig, a gyermekeinknek be kell látniuk ezeket a borzalmakat, miközben csendben – vagy talán hangosan – átkozzák az előttünk járó generációkat, akik lehetővé tették mindezt az eltagadás és közöny által.

Tehát minden a 2023-as traumák ellenére is érdemes emlékeztetnünk magunkat, hogy ez az év mennyire jó volt, legalábbis a következőkhöz képest.

Forrás: Salon | ÉMILE P. TORRES

Émile P. Torres filozófus és történész, akinek munkássága a civilizációt és az emberiséget fenyegető egzisztenciális veszélyekre összpontosít.
Számos témában publikált, többek között a gépi szuperintelligencia, a feltörekvő technológiák és a vallási eszkatológia,
valamint az emberi kihalás története és etikája témakörében.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.