Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése

Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése, amely részben kapcsolódik a koronavírushoz.

A Nasa műholdas képei visszaesést mutatnak, mivel az ipari tevékenység lelassul a koronavírus korlátozása érdekében.

Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése | ClimeNews - HírportálNasa térkép, amely megmutatja a nitrogén-dioxid koncentrációját Kína felett január és február között. Fénykép: Nasa leírás / EPA

A Nasa műholdas képei a Kína feletti szennyeződés drámai csökkenését mutatják, amely az Egyesült Államok űrügynöksége szerint „részben kapcsolódik” a koronavírus okozta gazdasági lassuláshoz.

A Nasa kutatói szerint a gépjárművek, erőművek és ipari létesítmények által kibocsátott káros gáz nitrogén-dioxid szintjének csökkentése először Wuhan város közelében, a járvány forrásaként volt nyilvánvaló, ám ezután az ország egész területén elterjedt.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) szennyeződés-megfigyelő műholdainak képeit hasonlítottuk össze 2019 első két hónapjának összehasonlításával az idén ugyanazon időszakkal.

A térképek NO2-t mutatnak – nitrogén-dioxid – Kínában az értékek január 1-20-án, a karantén előtt és február 10-25 között, a karantén alatt. A hanyatlás akkor következik be, amikor a kínai gyártók abbahagyják a munkát a koronavírus visszaszorítása érdekében.

“Ez az első alkalom, amikor ilyen drámai változást láttam egy adott eseményre, egy ilyen széles területen” – mondta Fei Liu, a Nasa Goddard űrrepülési központjának légügyi kutatója.

Kína szennyezettségi szintjének drámai csökkenése | ClimeNews - HírportálNasa térképek, amelyek NO2-értékeket mutatnak Wuhan felett januárban és februárban. Fénykép: Nasa leírás / EPA

Liu szerint a 2008-ban megkezdett gazdasági recesszió alatt számos országban csökkent az NO 2 szintje, ám a csökkenés fokozatos volt. A tudósok szintén jelentős csökkenést tapasztaltak Peking körül a 2008-as olimpia során, ám a szennyeződés szintje ismét emelkedett a játékok vége után.

Az NO 2 -szint csökkenése 2020-ban egybeesett a holdújév ünneplésével Kínában és Ázsia nagy részén, amikor az üzletek és a gyárak általában bezáródnak. A szintek általában ezen ünnepi időszak végén emelkednek.

Noha a holdújév szerepet játszhatott a közelmúltban történt visszaesésben, a kutatók szerint ez a csökkenés több, mint ünnepi hatás vagy az időjárással kapcsolatos változás. A NASA szerint a keleti és középső Kína NO2-szintje szignifikánsan – 10-30% -kal – alacsonyabb volt, mint amit általában megfigyelnek ebben az időszakban.

“Ebben az évben a csökkentési arány jelentősebb, mint az elmúlt években, és hosszabb ideig is tartott” – mondta Liu. “Nem vagyok meglepve, mert országszerte sok város tett intézkedéseket a vírus terjedésének minimalizálása érdekében.”

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.