Klímaválság

A klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra

Több amerikai vesztette életét az idei karácsonyi hétvége alatti viharokban, mint szélsőségi iszlamista támadásokban 2001 szeptember 11 óta

Id. Bernie Sanders amerikai demokrata elnökjelölt meggyőződése szerint jelenleg a klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra. Az októberi választási vita során Sanders felhívta a figyelmet arra, hogyha nem teszünk valamit a globális klímaváltozási válság kezelésére, tehát nem térünk át a fosszilis energia források használatáról a fenntartható energia források használatára, akkor a Föld nem lesz többé lakható a gyermekeink és unokáink számára.

Sanders az októberi vitát követően végig kitartott az álláspontja mellet, mely az idei karácsonyi hétvégét követően egyre inkább beigazolódni látszik. Legalább 43 ember vesztette életét a hétvégén Amerikán végigsöprő extrém viharok és áradások során.

Több, mint 10 államban voltak tornádók a hétvégén és legalább 1000 otthont rongáltak meg a viharok ezzel több millió dolláros károkat okozva. Több millió ember került így nehéz helyzetbe valamint több ezer repülőjáratot kellett törölni vagy késleltetni. A fő útvonalakat ellepte a hó vagy elárasztották a folyók.
Míg az Egyesült Államok déli részén tomboltak a viharok, New Yorkban több, mint 21 Celsius fok volt karácsonykor. Az USA-n kívül Dél-Amerikát és az Egyesült Királyságot is nagy viharok sújtották, világszerte 160 000 embert kellett kitelepíteni.

Összességében 2015 az eddigi legforróbb év volt, melynek során az extrém meleg időszakokat extrém hideg időszakok követték és mindezekhez extrém időjárási jelenségek párosultak.

Kutatások azt mutatják, hogy az extrém időjárás közvetlenül kapcsolatban áll az ember által okozott klímaváltozással. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint a 2011 és 2015 közötti időszak az eddigi legmelegebb időszak volt, számos klímaváltozáshoz köthető extrém időjárási jelenséggel és hőhullámmal. Michel Jarraud a WMO intézményi főtitkára szerint, a légkörben lévő üvegház gázok mértéke történelmi magasságokat ért el.

Más szóval, Sanders szavai teljes mértékben beigazolódni látszanak, ám a klímaváltozás nem csak Amerikára hanem az egész világra hatalmas veszélyt jelent.

Habár a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az emberiségre a világ politikusai és hírműsorai folyamatosan az Iszlám szélsőségesek által jelentett veszélyt hangoztatják. Ezzel szemben csupán néhány amerikai vesztette életét dzsihadista támadások során. Ez alapján tisztán látszik tehát, hogy több amerikai vesztette életét az idei karácsonyi hétvége alatti viharokban, mint szélsőségi iszlamista támadásokban 2001 szeptember 11 óta.

Forrás: Pál Tamás http://www.salon.com/2015/12/29

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago