A klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra

Több amerikai vesztette életét az idei karácsonyi hétvége alatti viharokban, mint szélsőségi iszlamista támadásokban 2001 szeptember 11 óta

A klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra - ClimeNewsId. Bernie Sanders amerikai demokrata elnökjelölt meggyőződése szerint jelenleg a klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra. Az októberi választási vita során Sanders felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem teszünk valamit a globális klímaváltozási válság kezelésére, tehát nem térünk át a fosszilis energia források használatáról a fenntartható energia források használatára, akkor a Föld nem lesz többé lakható a gyermekeink és unokáink számára.

Sanders az októberi vitát követően végig kitartott az álláspontja mellet, mely az idei karácsonyi hétvégét követően egyre inkább beigazolódni látszik. Legalább 43 ember vesztette életét a hétvégén Amerikán végigsöprő extrém viharok és áradások során.

Lightning illuminates a house after a tornado touched down in Jefferson County, Ala., damaging several houses, Friday, Dec. 25, 2015, in Birmingham, Ala. A Christmastime wave of severe weather continued Friday. (AP Photo/Butch Dill)Több, mint 10 államban voltak tornádók a hétvégén és legalább 1000 otthont rongáltak meg a viharok ezzel több millió dolláros károkat okozva. Több millió ember került így nehéz helyzetbe valamint több ezer repülőjáratot kellett törölni vagy késleltetni. A fő útvonalakat ellepte a hó vagy elárasztották a folyók.
Míg az Egyesült Államok déli részén tomboltak a viharok, New Yorkban több, mint 21 Celsius fok volt karácsonykor. Az USA-n kívül Dél-Amerikát és az Egyesült Királyságot is nagy viharok sújtották, világszerte 160 000 embert kellett kitelepíteni.

Összességében 2015 az eddigi legforróbb év volt, melynek során az extrém meleg időszakokat extrém hideg időszakok követték és mindezekhez extrém időjárási jelenségek párosultak.

A klímaváltozás jelenti a legsúlyosabb veszélyt a nemzetbiztonságra - ClimeNewsKutatások azt mutatják, hogy az extrém időjárás közvetlenül kapcsolatban áll az ember által okozott klímaváltozással. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint a 2011 és 2015 közötti időszak az eddigi legmelegebb időszak volt, számos klímaváltozáshoz köthető extrém időjárási jelenséggel és hőhullámmal. Michel Jarraud a WMO intézményi főtitkára szerint, a légkörben lévő üvegház gázok mértéke történelmi magasságokat ért el.

Más szóval, Sanders szavai teljes mértékben beigazolódni látszanak, ám a klímaváltozás nem csak Amerikára hanem az egész világra hatalmas veszélyt jelent.

Habár a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az emberiségre a világ politikusai és hírműsorai folyamatosan az Iszlám szélsőségesek által jelentett veszélyt hangoztatják. Ezzel szemben csupán néhány amerikai vesztette életét dzsihadista támadások során. Ez alapján tisztán látszik tehát, hogy több amerikai vesztette életét az idei karácsonyi hétvége alatti viharokban, mint szélsőségi iszlamista támadásokban 2001 szeptember 11 óta.

Forrás: Pál Tamás http://www.salon.com/2015/12/29