Felelőtlen társaságok

Lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal

Egy lerakóhelyen keletkezett óriási tűz után a lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal.

A héten a Lódz környéki Zgierzben 50 000 tonnányi hulladék gyulladt fel egy lerakodóhelyen, főként műanyagok. A tűz napokig méter magasan lángolt, a fekete füstfelhő több kilométerre terjedt ki. A német ARD közszolgálati adó jelentése szerint a szemét egy része Németországból származott, és az államügyészség arra gyanakszik, hogy illegálisan került oda.

A vizsgálat, amelybe a német ügyészséget is bevonták, 36 német céget, hulladékfeldolgozókat és szállítmányozókat érint. Amint az ARD megállapítja, éppen Németország az, amely a hulladékok újrahasznosításában világelső, mégis rengeteget exportál belőle.

Az egyik legnagyobb átvevő Lengyelország: míg 2015-ben még csak 54 000 tonna került oda Németországból, a lengyel Környezetvédelmi Hivatal tavaly már 250 000 tonnát regisztrált.

A kivitel remek üzlet a német cégek számára. Míg Németországban egy tonna hulladék elégetése akár 200 euróba is kerülhet, e mennyiség elhelyezése a lengyel lerakóhelyeken csak 75-80 euróba kerül. Az ilyen lengyelországi lerakókon feltűnően sok tűz keletkezik: tavaly már 117 volt.

Gyakran gyújtogatás áll a háttérben: a tulajdonosok, akiknek újrahasznosítani kellene az importot, inkább meggyújtják, hogy így szabaduljanak meg tőle. A határellenőrzéseknél gyakran tapasztalják, hogy a behozott műanyagok közé mindenféle egyéb hulladék anyagokat is kevernek.

Szakértők már régen követelik, hogy ellenőrizzék szigorúbban a hulladékkivitelt, és büntessék keményen az illegálisan szállítmányozókat. A német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium azonban nem lát szükségesnek intézkedést.

Forrás: Privátbankár
Fotó: Zorro2212/Wikimedia Commons

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago