Az éghajlati válság: etikus lakossági fellépés a kulcsmegoldás

Június végén az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldásokat vizsgáló világelső Project Drawdown tanulmány, frissített információkat tett közzé a széndioxid-kibocsátás globális csökkentésére irányuló számos megoldásról.

A családtervezést és a lassabb népességnövekedést eredményező oktatást az éghajlati válság kezelésének kulcskérdéseként értékelték. A Population Matters (PM) vezető kampányfőnöke, Andrew Howard összeszedi a számokat és elemzi, hogy ezek mit jelentenek.

Az éghajlati válság: etikus lakossági fellépés a kulcsmegoldás

PROJEKTLEHÍVÁS – A 2020-AS STATISZTIKÁK

2020-ban a Project Drawdown frissített elemzést (.pdf) tett közzé 82 gyakorlati szakpolitikai lehetőségről a széndioxid-kibocsátás globális minimalizálása érdekében. Ezek a növényi alapú étrendtől és a hűtőközegek kezelésétől kezdve a szigetelésen át az elektromos autókig terjedtek.

A “Reprodukciós jogok és oktatás” elnevezésű megoldás keretében az etikus népesedési intézkedések értékét is vizsgálta az éghajlatváltozás kezelése érdekében. Megállapította:

az éghajlati megoldások jövőjét vizsgálva nem mindegy, hogy hány ember eszik, mozog, csatlakozik, építkezik, vásárol, használ, pazarol és minden mást. A népesség kölcsönhatásban van a kibocsátások elsődleges mozgatórugóival: a termeléssel és a fogyasztással, amelyek nagyrészt fosszilis energiahordozókból táplálkoznak.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a népességnövekedésnek az ENSZ 2019-es közepes előrejelzésében szereplő 9,7 milliárd fős népességnövekedés 2050-ig történő megfékezésére irányuló önkéntes intézkedésekkel 85 gigatonna kibocsátást lehetne megtakarítani 2050-ig. Ezáltal ezek az intézkedések a második leghatékonyabb megoldásnak bizonyultak a globális felmelegedés 2°C-ra történő korlátozására az iparosodás előtti szinthez képest (az első az élelmiszer-pazarlás csökkentése volt), és az ötödik leghatékonyabb megoldásnak a felmelegedés 1,5°C-ra történő korlátozására 2100-ig.

Az etikus lakossági intézkedések így a 2°C-os forgatókönyv szerint hatékonyabb megoldást jelentenek az éghajlatváltozásra, mint az összes népszerű technológiai megoldás, beleértve az elektromos autókat, a szárazföldi és tengeri szélturbinákat, valamint a nap- és atomenergiát.

Az éghajlati válság: etikus lakossági fellépés a kulcsmegoldás

A “CSALÁDTERVEZÉS ÉS OKTATÁS” MINT MEGOLDÁS

A Project Drawdown 2022-es frissítésében, amely tizenegy új éghajlati megoldást tartalmazott, a népesedési akció megoldását “Családtervezés és oktatás” névre keresztelték át. Ez a megoldás kifejezetten önkéntes családtervezésre szólít fel a világ minden lánya, nője és párja számára, valamint a minőségi oktatáshoz való egyetemes hozzáférésre minden gyermek számára.

Az aktualizált változat kiemelte e megoldás számos előnyét az emberek és a bolygó számára: nagyobb nemek közötti egyenlőség; inkluzív és méltányos gazdasági fejlődés; jobb gazdasági lehetőségek; jobb megélhetés; a házasságkötés késleltetése; a gyermekvállalás késleltetése; az anyai és gyermekhalandóság, a nem kívánt terhességek és a nem biztonságos abortuszok arányának csökkenése; jobb egészségügyi eredmények generációkon átívelően; valamint az egyének és ezen keresztül közösségeik képessé válása arra, hogy alkalmazkodni tudjanak az éghajlatváltozás hatásaihoz és ellenálló képességet tudjanak kialakítani azokkal szemben.

A konferencia döntően és kifejezetten megerősítette a családtervezés és az oktatás fontosságát a népességnövekedés és ezáltal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben:

A lassabb népességnövekedés, amely a fokozott családtervezés és az emelkedő oktatási szint kaszkádszerű eredménye, hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez.

A Project Drawdown kijelentette, hogy az önkéntes családtervezéssel kapcsolatos ismeretek bővítése, az ahhoz való hozzáférés és a családtervezés minősége, valamint a tizenkét évnyi magas színvonalú oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ENSZ 2019-es, közepes globális népesedési előrejelzése szerint 2050-re elérjük a 9,7 milliárd főt (lásd az alábbi megjegyzést). Modellezte ennek a népesedési forgatókönyvnek – amely magában foglalja a családtervezés fokozott elterjedését és a növekvő oktatási szintet (és ezáltal alacsonyabb termékenységet) – az energiára, az építési területre, az élelmiszerhulladékra és a közlekedési igényre gyakorolt globális hatását a jelenlegi helyzethez képest; és arra a következtetésre jutott, hogy az egyenlőség előmozdítása e megoldás révén 2050-ig 68,9 gigatonnával csökkentheti a CO2-egyenértékű kibocsátást.

(Megjegyzés: A Project Drawdown statisztikáit néhány héttel az ENSZ legfrissebb, 2022. július 11-én megjelent világnépesedési előrejelzései előtt tették közzé. Az ENSZ 2050-re vonatkozó közepes globális népesség-előrejelzése azonban még mindig 9,7 milliárd fő).

Az éghajlati válság: etikus lakossági fellépés a kulcsmegoldás

Ezáltal ezek az etikus népesedési intézkedések a harmadik leghatékonyabb megoldássá válnak (a 93 közül) a globális felmelegedés 2°C-ra való korlátozására, és a hetedik leghatékonyabbá a felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozására 2100-ig; a 2°C-os forgatókönyv esetében pedig még mindig hatékonyabbak, mint a rendelkezésre álló technológiai megoldások.

PM A NÉPESSÉGGEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS KEZELÉSE

A Project Drawdown eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a családtervezés és az oktatás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az emberek könnyebben megbirkózzanak az éghajlatváltozás hatásaival (alkalmazkodás és ellenálló képesség kiépítése), és hogy a népességnövekedés lassítása és a kibocsátások csökkentésének elősegítése révén csökkentsék az éghajlatváltozás súlyosságát (enyhítés).

A megállapítások az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) elmúlt években készített hiteles jelentéseit is tükrözik, amelyek világosan kimondták, hogy a népességnövekedés az éghajlatváltozás egyik mozgatórugója. Az IPCC a hatodik értékelő jelentés harmadik részében, az Éghajlatváltozás 2022: Az éghajlatváltozás mérséklése című, 2022 áprilisában kiadott harmadik jelentésében kijelentette:

Globálisan az egy főre jutó GDP és a népességnövekedés maradt a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó CO2-kibocsátás legerősebb mozgatórugója az elmúlt évtizedben (szilárd bizonyítékok, nagyfokú egyetértés).

Annak ellenére, hogy ez az elsöprő bizonyíték arra, hogy az etikus népesedési megoldások az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló intézkedések, a PM erős ellenállásba ütközött a kormányok és az éghajlatváltozás területén érdekelt más kulcsfontosságú szereplők részéről, beleértve a szexuális és reproduktív egészséget és jogokat (SRHR) támogató szervezeteket is. A 2021 novemberében Glasgow-ban megrendezésre került COP26 éghajlat-változási konferenciát megelőzően e témában folytatott lobbizásunkra válaszul az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalának SRHR-szekciója kijelentette:

Kifejezetten a családtervezéssel kapcsolatban a bizonyítékok azt mutatják, hogy a nem fenntartható fejlődés által vezérelt fogyasztási szintek növekedése befolyásolja a szén-dioxid-kibocsátást és fokozza az éghajlatváltozást, nem pedig maga a népességnövekedés. A családtervezés tehát nem éghajlatcsökkentő stratégia.

Miközben a PM elfogadja, hogy a magas jövedelmű országok nem fenntartható fogyasztási szintjének kezelése kulcsfontosságú az éghajlati válság elleni küzdelemben, továbbra is hangosan fogjuk hirdetni, hogy ezeket az etikus népesedési megoldásokat éghajlatcsökkentő intézkedésként kell elismerni és finanszírozni.

Forrás: Population Matters 2022. JÚLIUS 19.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.