Európát befedő szén-dixoid tömeg szabadult fel a sarkköri erdőtüzek miatt (frissítve)

Eddig soha nem tapasztalt számban keletkeztek erdőtüzek Szibéria és Alaszka erdeiben az elmúlt hetekben, ami óriási mennyiségű szén-dioxidot juttatott a légkörbe.

Ez azt jelenti, hogy bizarr módon az itt keletkező erdőtüzek kiváltói és elszenvedői is egyben a klímaváltozásnak, mivel a légkörbe kerülő szén-dioxid tovább erősíti annak hatásait. Ennek mennyisége ugyanis tudósok szerint csak július hónapban épp annyi volt, mint amennyit Svédország egy év alatt bocsát ki.

A fenti videóban található animáció, melyet az Európai Középtávú Időjárás Előrejelző Központ bocsátott az Euronews rendelkezésére, azt mutatja meg, hogyan alakult a szén-dioxid koncentrációja a légkörben július 10 és 25 között.

Nagy tömegű koncentrációt láthatunk Észak-Szibéria és Alaszka felett, ahonnan az erődtüzeket is jelentették. De a szén-dixoid nem csak innen érkezett.

A járművek és az ipar ugyanúgy hozzájárul a kibocsátáshoz – ezt a legjobban a Kína feletti, nagy koncentrációjú szén-dioxid tömeg mutatja.

Forrás: Euronews

A tudósok azt mondják, amit látunk, bizonyíték arra, hogy milyen egyre melegebb visszacsatolásokra számíthatunk egy melegebb világban, ahol az üvegházhatást okozó gázok nagyobb koncentrációja, még nagyobb melegedést okoz …

A tüzekben hatalmas mennyiségű korom is felszabadult, amely szintén hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. 1 gramm levegőben lebegő korom melegítő hatása 1 tonna szén-dioxidéval egyenlő. A jégsapkákra és gleccserekre kiülepedve a korom tovább folytatja éghajlatromboló munkáját, a jégfelület albedóját (fény- és hővisszaverő képességét) nagyban csökkentve gyorsítja annak olvadását.

– Lenkei Péter


Legfrissebbek (2019. augusztus 12.):

Szibéria - Kép: REUTERS/NASA

Erdőtüzek tombolnak Görögországban. Mintegy 50 helyen pusztítanak a lángok az országban.

A tűz átterjedt Athén egyik külvárosára is. Lángra kapott az erdő a Hymettus-hegyen, amely elválasztja a fővárost és a tőle keletre lévő Paianiát. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult föl az utakon a több mint ezer méter magas hegyen. Mintegy 140 tűzoltó 46 járművel küzdött a lángok megfékezésével. Hétfő reggelre 8 speciálisan kialakított helikopter is csatlakozott hozzájuk. Úgy tűnik, végül sikerült kontroll alá vonni a térséget a katasztrófaelhárítás információi szerint.

Legkevesebb egy ház vált a lángok maratalékává. Több embert evakuáltak a térségből. A lángok és a hatalmas füst még messziről látszik.

A hatóságok figyelmeztetése szerint a héten az erdőtüzek továbbterjedésére lehet számítani.

Már üdülőhelyeket is veszélyeztet a tűz Gran Canarián

Már több mint 1000 hektáron ég az erdő a spanyolországi Gran Canarián, mindössze 20 kilométerre a sziget fővárosától Las Palmastól. A gomolygó füstöt még a szomszédos Teneriféről is látni lehet.

A hétvégén 1000 embert kellett kitelepíteni a környező falvakból. Őket tornatermekben és templomokban szállásolták el.

Jelenleg is 230 tűzoltó és tucatnyi helikopter próbálja éjt nappallá téve megfékezni a lángokat, ugyanis félő, hogy a tűz hamarosan átterjed a turisták körében is népszerű észak-nyugati Tamadaba Nemzeti Parkra. Az oltást nehezíti, hogy a hónapok óta tartó hőség miatt a növényzet teljesen kiszáradt, esténként pedig rendkívül erős a szél, ami csak tovább táplálja a tüzet.

A természeti katasztrófát valószínűleg egy forrasztópisztoly okozhatta. A spanyol hatóságok az esettel kapcsolatban vasárnap őrizetbe is vettek egy 55 éves férfit és arra kérték a helyieket, hogy a nyári szezonban tartózkodjanak a kerti sütögetéstől és barkácsolástól.

Forrás: Euronews

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.