Lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal

Egy lerakóhelyen keletkezett óriási tűz után a lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal.

Zgierzben tavaly májusban is lángolt a hulladék | Lengyelországban végzi a német szemét | ClimeNews

A héten a Lódz környéki Zgierzben 50 000 tonnányi hulladék gyulladt fel egy lerakodóhelyen, főként műanyagok. A tűz napokig méter magasan lángolt, a fekete füstfelhő több kilométerre terjedt ki. A német ARD közszolgálati adó jelentése szerint a szemét egy része Németországból származott, és az államügyészség arra gyanakszik, hogy illegálisan került oda.

A vizsgálat, amelybe a német ügyészséget is bevonták, 36 német céget, hulladékfeldolgozókat és szállítmányozókat érint. Amint az ARD megállapítja, éppen Németország az, amely a hulladékok újrahasznosításában világelső, mégis rengeteget exportál belőle.

Az egyik legnagyobb átvevő Lengyelország: míg 2015-ben még csak 54 000 tonna került oda Németországból, a lengyel Környezetvédelmi Hivatal tavaly már 250 000 tonnát regisztrált.

A kivitel remek üzlet a német cégek számára. Míg Németországban egy tonna hulladék elégetése akár 200 euróba is kerülhet, e mennyiség elhelyezése a lengyel lerakóhelyeken csak 75-80 euróba kerül. Az ilyen lengyelországi lerakókon feltűnően sok tűz keletkezik: tavaly már 117 volt.

Gyakran gyújtogatás áll a háttérben: a tulajdonosok, akiknek újrahasznosítani kellene az importot, inkább meggyújtják, hogy így szabaduljanak meg tőle. A határellenőrzéseknél gyakran tapasztalják, hogy a behozott műanyagok közé mindenféle egyéb hulladék anyagokat is kevernek.

Szakértők már régen követelik, hogy ellenőrizzék szigorúbban a hulladékkivitelt, és büntessék keményen az illegálisan szállítmányozókat. A német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium azonban nem lát szükségesnek intézkedést.

Forrás: Privátbankár
Fotó: Zorro2212/Wikimedia Commons

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.