Magyarország is a nukleáris kockázatok új korszakában

2014. november 26. – A Greenpeace rossz döntésnek tartja, hogy szerdán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a Paksi Atomerőmű kettes blokkjának tervezett üzemidőn túli működésére. Egy 30 éves blokk még jelentős biztonságnövelő átalakításokkal sem felel meg a mai kor követelményeinek. A Greenpeace szerint ezzel a döntéssel Magyarország ismét nagyot lépett előre a nukleáris kockázatok új korszakában.

A Greenpeace 2014 márciusában egy új tanulmányt is megjelentetett, mely az „Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címet viseli.  A független európai szakértők által készített tanulmány feltárta az elöregedésből adódó technikai veszélyeket, elemezte a gazdasági és biztosítási kockázatokat. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításával egy új, veszélyesebb korszak következik Európában. Az atomerőművek átlagéletkora már most 29 év.

A paksi blokkok az 1960-as évek szovjet tervezési technológiájának csúcsát jelentik. A 2. blokkot 1974-ben kezdték építeni, és a hetekben „ünnepelhette” üzemkezdetének 30. évfordulóját.

2003-ban ebben a blokkban történt a súlyos, INES 3-as szintű üzemzavar a fűtőelemek tisztítása során. Az ebből származó sérült fűtőelemeket idén nyáron szállították a polgárháborús helyzetben levő Ukrajnán keresztül az oroszországi Majak nukleáris feldolgozó létesítménybe, amelynek környékét a világ egyik legszennyezettebb területének tartják.

Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása című angol nyelvű tanulmány a következő oldalon érhető el:
https://out-of-age.eu/executive-summary

 

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago