Civilizáció

Nap nap után ez a rengeteg extra hőenergia melegíti fel az atmoszférát

A grafikonok a hawaii Mauna Loa Obszervatóriumban mért havi átlagos szén-dioxid értékeit mutatják.

 

A szén-dioxid adatai (piros görbe), amelyet a száraz levegőben mért frakcióként mértek, a Mauna Loa-ban a légköri szén-dioxid közvetlen mérésének leghosszabb eredménye. C. David Keeling, 1958 márciusában indította el a méréseket a Nemzeti Óceáni és Légköri Intézet épületében [Keeling, 1976]. A NOAA 1974 májusában kezdte meg a saját CO2-méréseit, és párhuzamosan futnak a Scripps által azóta elvégzett mérésekkel [Thoning, 1989].

Viszont sajnos az égbolthoz kapcsolódik az éghajlatváltozás legnagyobb ténye is! Naponta 110 millió tonna hőtartó, globális felmelegedést okozó, szennyezést szabadítunk a légkörbe! Mindenféle káros anyagokat és az egyensúly megtartásán felüli mennyiségű üvegházhatású gázokat.


Vízgőzt, szén-dioxidot, metánt, dinitrogén-oxidot, ózont és egyéb káros nemesgázokat, nem akarok belemenni a részletekbe. A legnagyobb probléma, a már régen túlszaporodott ember, aki még mindig 85%-ban fosszilis energiahordozókból (szén, kőolaj és földgáz) származó energiát használ, miközben szennyez és melegíti a Föld légkörét.

Az a rengeteg szennyezőanyag ami jelenleg fenn van a légkörben az emberi tevékenység által, annyi HŐT fog meg 24 óránként mint 400 ezer atombomba energiája!

Nap nap után ez a rengeteg extra hőenergia melegíti fel az atmoszférát és az egész földrendszert. Ezért olvadnak a sarkok a gleccserek, emelkedik a tengerszint és változik a klíma, az időjárás extra szélsőségeket, sok esetben elviselhetetlen jelenségeket produkálva ami elindította a klímamenekültek népvándorlását.

Az igazság az éghajlatváltozásról, hogy a költségei egyre csak torlódnak! 750 közgazdászt érintő fórum után kijelentették, hogy az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a világgazdaság és az emberiség számára!

A szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére.

1./ Az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Felszólítanak a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetésére, a kőolaj és a földgáz felváltására megújuló energiákkal.

2./ A kutatók annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár 50 százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

3./ A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.

4./ Úgy vélik, hogy szükség van az étrend jelentős megváltoztatására, a növényi alapú étrendre való áttérésre, kevesebb állati termék fogyasztására. Az élelmiszerhulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik.

5./ Sürgetik a szénüzemanyagokra alapuló gazdaságok átalakítását, és a GDP-növekedés, mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást.

6./ Felszólítottak a világ népességrobbanásának megállítására és visszafordítására a fogamzásgátlás globális elérhetővé tételével. Emlékeztetnek arra, hogy ma is naponta közel negyedmillióval robban az emberi létszám a Földön.

Elismerték, ugyanakkor, hogy történt előrehaladás egyes területeken, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat: egy évtized alatt a szél- és napenergia felhasználása 373 százalékkal, de az még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett.
A kutatók hangsúlyozták, hogy elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, amelyek nem vezettek értelmes cselekedetekhez. A növekvő globális tüntetéseket reményt keltőknek nevezték.

World Scientists’ Warning of a Climate Emergency | WILLIAM J. RIPPLE, CHRISTOPHER WOLF, THOMAS M. NEWSOME, PHOEBE BARNARD, WILLIAM R. MOOMAW, AND 11,258 SCIENTIST SIGNATORIES FROM 153 COUNTRIES (LIST IN SUPPLEMENTAL FILE S1)

Rampasek, László A.

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago