Az éghajlati katasztrófa esélyeit figyelmen kívül hagyják

Az éghajlati katasztrófa esélyeit figyelmen kívül hagyják, mondják a tudósok.

A szakértők figyelmen kívül hagyják a legrosszabb lehetséges éghajlat-változási katasztrófa-forgatókönyveket, beleértve a társadalom összeomlását vagy az emberek esetleges kihalását, bármennyire is valószínűtlen – állítja egy vezető tudósokból álló csoport.

Az éghajlati katasztrófa esélyeit figyelmen kívül hagyják

Tizenegy tudós a világ minden tájáról felszólítja az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületét (IPCC-t), a világ mértékadó klímatudományi szervezetét, hogy készítsen külön tudományos jelentést a “katasztrofális éghajlatváltozásról”, hogy “előtérbe helyezze, mennyi minden forog kockán egy legrosszabb forgatókönyv esetén”. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat augusztusi számában megjelent, perspektivikus írásukban a harmadik mondatban vetik fel az emberiség kihalásának és a világméretű társadalmi összeomlásnak a gondolatát, “veszélyesen alulkutatott témának” nevezve azt.

A tudósok elmondták, hogy nem azt mondják, hogy a legrosszabb fog bekövetkezni. Szerintük az a baj, hogy senki sem tudja, mennyire valószínű vagy valószínűtlen egy “éghajlati végjáték”, és a világnak szüksége van ezekre a számításokra a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.

“Szerintem nagyon valószínűtlen, hogy a következő évszázadban akár csak a kihalás közelébe is kerülhetünk, egyszerűen azért, mert az ember hihetetlenül ellenálló” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Luke Kemp, az angliai Cambridge-i Egyetem Létezési Kockázatok Tanulmányozásának Központja (Center for the Study of Existential Risk) munkatársa. “Még ha 1% esélyünk is van arra, hogy globális katasztrófa következik be, és kihalunk a következő évszázadban, ez az 1% túl magas.”

Kemp szerint a katasztrofális éghajlati forgatókönyvek “elég valószínűnek tűnnek ahhoz, hogy figyelmet érdemeljenek”, és megelőzési és figyelmeztető rendszerek kialakításához vezessenek.

A jó kockázatelemzések figyelembe veszik mind a legvalószínűbb, mind a legrosszabb bekövetkezhető eseményeket, mondták a tanulmány szerzői. Az éghajlatváltozást elutasító nem tudósok ellenállása miatt azonban a mainstream klímatudomány arra koncentrál, hogy azt vizsgálja, mi a legvalószínűbb, és aránytalanul nagy mértékben az alacsony hőmérsékletű felmelegedési forgatókönyvekre is, amelyek közel kerülnek a nemzetközi célokhoz – mondta Tim Lenton, az angliai Exeteri Egyetem Globális Rendszerek Intézetének igazgatója, társszerző.

Lenton szerint “nem kap elég hangsúlyt az, hogy a dolgok, a kockázatok, a nagy kockázatok, hihetően rosszul alakulhatnak”.

Olyan ez, mint egy repülőgép, mondta Lenton. Túlnyomóan valószínű, hogy biztonságosan fog landolni, de csak azért, mert annyi figyelmet fordítottak arra, hogy kiszámítsák a legrosszabb forgatókönyvet, majd kitalálják, hogyan lehet elkerülni a lezuhanást. Ez csak akkor működik, ha kutatjuk, hogy mi mehet rosszul, és ezt nem teszik meg eléggé az éghajlatváltozással kapcsolatban – mondta.

A VILÁG TUDÓSAINAK SZÖVETSÉGE

“A tét nagyobb lehet, mint gondoltuk” – mondta Jonathan Overpeck, a Michigani Egyetem környezetvédelmi dékánja, aki nem vett részt a tanulmányban. Aggódik, hogy a világ “belebotolhat” olyan éghajlati kockázatokba, amelyekről nem is tud.

Amikor a globális tudományos szervezetek az éghajlatváltozással foglalkoznak, általában csak azt nézik, hogy mi történik a világban: szélsőséges időjárás, magasabb hőmérséklet, olvadó jégtakarók, emelkedő tengerek, valamint növény- és állatpusztulások. De nem veszik eléggé figyelembe azt, hogy ezek hogyan hatnak vissza az emberi társadalmakra, és hogyan lépnek kölcsönhatásba a meglévő problémákkal – például a háborúkkal, az éhínséggel és a betegségekkel – mondták a tanulmány szerzői.

“Ha nem vesszük figyelembe az egymást keresztező kockázatokat, akkor fájdalmasan meg fogunk lepődni” – mondta Kristie Ebi, a Washingtoni Egyetem közegészségügyi és éghajlati professzora, társszerzője, aki Lentonhoz hasonlóan részt vett az ENSZ globális éghajlat-vizsgálataiban.

Ebi szerint az egészségügyi szakemberek a COVID-19 előtt elkövették ezt a hibát, amikor a lehetséges járványokat értékelték. A betegségek terjedéséről beszéltek, de nem a zárlatokról, az ellátási lánc problémáiról és a gazdaságok spiráljáról.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy jobban aggódnak a társadalmi összeomlás – háború, éhínség, gazdasági válságok – miatt, amely az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik, mint magának a Földnek a fizikai változásai miatt.

A külső éghajlatkutatók és kockázati szakértők egyszerre üdvözölték és óvakodtak attól, hogy a legrosszabbra koncentráljanak, még akkor is, ha sokan elutasítják a klímaváltozásról szóló vészmadárbeszédet.

“Nem hiszem, hogy az általunk ismert civilizáció túléli ezt az évszázadot” – mondta Andrew Weaver, a Victoria Egyetem klímakutatója, a Brit Kolumbiai Zöld Párt volt törvényhozója egy e-mailben. “Az ellenálló emberek túl fogják élni, de az urbanizálódott és a vidéki mezőgazdaság által támogatott társadalmaink nem fogják.”

Zeke Hausfather, a Stripe technológiai vállalat és a Berkeley Earth klímakutatója a múltban kritizálta az éghajlatkutatókat, amiért a jövőbeni forgatókönyvekben a széndioxid-szennyezés nagymértékű növekedését használják, amikor a világ már nem a gyorsabb felmelegedés felé vezető úton halad. Mégis azt mondta, hogy van értelme a katasztrofális forgatókönyveket vizsgálni, “amíg óvatosak vagyunk, hogy ne keverjük össze a legrosszabb esetet a legvalószínűbb kimenetelűvel”.

Az emberiség kihalásáról beszélni “nem túl hatékony kommunikációs eszköz” – mondta Kim Cobb, a Brown Egyetem éghajlatkutatója. “Az emberek hajlamosak azonnal azt mondani, hogy ez csak karlendítés, vagy világvége-hirdetés”.

Elég rossz az is, ami a kihalás nélkül történik, mondta.

Tim Lenton társszerző szerint a legrosszabb forgatókönyvek kutatásával nem találtak semmi okot az aggodalomra: “Talán az, hogy alaposan ki lehet zárni számos ilyen rossz forgatókönyvet. Nos, erre valójában nagyon is érdemes időt szánni. Akkor mindannyiunknak fel kellene egy kicsit vidulnunk.”

Forrás: Phys.org | SETH BORENSTEIN


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.