Önkéntes piac (VER)

A NAV állásfoglalása a VER piaci karbonkreditekről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013 januárjában kiadott egy állásfoglalást az önkéntes piaci karbonkreditek felhasználásának könyvviteli elszámolásáról, az elszámolás adózási vonzatairól.

A dokumentum szerzője ebben a hivatalos dokumentumban különbséget tesz a kötelező és önkéntes piacon forgalmazott karbonkreditek között. A kötelező piaci kibocsátási egységek kereskedelme konkrét jogszabályi rendelkezéseken, alapvetően a Kiotói egyezményen alapul. Ettől elkülönülten működik az önkéntes piaci karbonkreditek kereskedelme. Ez utóbbiak tényleges kibocsátás-csökkentés révén jönnek létre (1 tonna károsanyag kibocsátás csökkentés által létrejön 1db karbonkredit).

Független nyilvántartó szervek végzik a karbonkeditek regisztrációját, mely tartalmazza a kreditekre vonatkozó alapadatokat (előállító, tulajdonos, sorszám, típus, minősítés, tanúsító). Ezek a kreditek értékesíthetőek az önkéntes piacon. A karbonkreditet megvásárló társaság vagy a karbonneutralizálást végző cég a karbonkredit nyugdíjaztatását (forgalomból történő kivonását) kezdeményezi a független nyilvántartó szerv vagy eladó felé így károsanyag-kibocsátását semlegesíti. Ennek következtében a társaság, saját termékét, mint karbon-mentesített terméket értékesítheti, vagy saját maga is karbonsemlegessé válhat, ami a piacon egyre figyelemreméltóbb pozitív megkülönböztetést jelent.

Azon túl, hogy ez környezet-kímélő hatással bír, kétségtelenül marketing szempontokat is szolgál, ugyanakkor a társaság vállalkozási, bevételszerző tevékenységét is szolgálja – fogalmaz a NAV. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felettes szervével, a Nemzetgazdasági Minisztériummal történt egyeztetést követően leírta, hogy megítélése szerint az önkéntes piaci karbonkredit ügyletek során a nyilvántartott – minősített forrásból származó – karbonkreditek kereskedelme révén szerzett és értékesített, vagy bevont eszközökkel kapcsolatban elszámolt költség, ráfordítás a társasági adóalap megállapításánál elismert.

Tehát az erre fordított összegek költségként teljes egészében elszámolhatóak. A hivatal további közleménye, hogy az ügyletek nem képeznek adóalap növelő tételt sem.

B.R.E.


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago