Migráció

Rosszkor és rossz helyre születtünk!

Ma van a „Menekültek Világnapja“! Tavaly több mint 79 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. Ez érdekes adat, hiszen a máig tartó népességrobbanás éves növekménye ennél nem sokkal több!

A menekülés háttérében a valódi okok túlmutatnak az induló országokban lévő fegyveres konfliktusokon ellentétben azzal, ahogyan azt tálalják, sok esetben politikai haszonszerzésre felhasználva. Mit is tehetnék ha a megértéshez a legjobbat szeretném nyújtani az olvasók számára, minthogy előveszem a téma magyarországi szakértőjének Simonyi, Gyula I. korábbi nyilatkozatait ezzel kapcsolatban. A folytatás egyben kapcsolódik Roy Beck – A világ népessége, szegénység és rágógumi golyók című elhíresült prezentációjához.

A menekültek sorsa azt üzeni: rosszkor és rossz helyre születtünk!

Simonyi, Gyula I.

Évente az USA 1 millió migránst fogad be, és most már Európa is legalább ugyanennyit. Azt azonban a legtöbben nem tudják, hogy ez a mennyiség elenyésző ahhoz képest, amennyi mélyszegénységben élő, vagy háború, természeti katasztrófa, esetleg a klímaváltozás hatásai elől menekülő ember él a Földön. Évente 80 millióval nő a számuk, emiatt esélytelen, hogy évente 1-2 millió migráns befogadása érdemben hozzájáruljon a probléma megoldásához. Mindez csak arra elég, hogy USA-ban és Európában is feszültségeket okozzon, ami végeredményben nem jó a migránsoknak sem, mert akár polgárháborúhoz is vezethet.

De akkor mi a megoldás? A migránsválságot nem kezelni kell, hanem okait kell megszüntetni, azaz a szegénységet, a kizsákmányolást, a háborúkat, és a klímaváltozást. Mindezek mögött a hajtóerő, a végső ok a népességrobbanás, és ez egy nagy lehetőség, mert ezt könnyen, gyorsan olcsón vissza lehet fordítani a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítésével.

Egy rendkívül hatékony módszer a jövőbeli migráció enyhítésére a fogamzásgátlás és családtervezés népszerűsítése a szegény országokban és a menekülttáborokban, valamint a szükséges eszközök biztosítása. Hosszútávon ez a leghatékonyabb és legolcsóbb módszer, és fenntarthatósági szempontból is ésszerű döntés. A gyermekek negyedét amúgysem szerették volna a szülők, csak nincs lehetőségük megelőzni (mert mondjuk nincs pénzük fogamzásgátlóra). Magyarországon a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány többek között ennek a problémának a megoldását tűzte ki célul.

A menekültekkel való szolidaritás a fogamzásgátlást nélkülözők segítségével kezdődik a kibocsátó országokban.

Simonyi, Gyula I.

Megjegyzés: tekintve, hogy a lakosság ökológiai lábnyoma alapjána Magyarország is túlnépesedett országnak számít, így örülni kellene annak, hogy “fogy a magyar”, mivel így még lehet jövőnk.

Többet szeretnél tudni?

Akkor nézd meg a “Legjobb film”-et a klímamegbolondulásról.

A Journey to Planet Earth trailer: Lester Brown – Mobilizing to Save Civilization
Matt Damon narrációjával

Hívd meg a BOCS Civilizációtervezés Alapítványt, hogy megnézhesd barátaiddal, munkatársaiddal, tanáraiddal, iskolatársaiddal, újságírókkal, döntéshozókkal az emberiség előtt álló két legnagyobb kihívásra megoldást nyújtó egész estés filmeket, előadással, megbeszéléssel.

Rampasek, László A.
Forrás: BOCS – BLOG

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago