Méheken felhalmozódó mikroműanyagok

Új kutatások szerint a méhek nemcsak virágport, hanem mikroműanyagokat is felfognak szőrös testükön, függetlenül attól, hogy városi vagy vidéki méhekről van-e szó.

Méheken felhalmozódó mikroműanyagok | ClimeNewsA méhekre tapadt részecskék körülbelül egyhatoda nem virágpor, hanem mikroműanyag.
Kép: Dancestrokes/Shutterstock

A tudósok azt javasolják, hogy a méheket fel lehetne használni a szennyezés felmérésére és a levegőben lévő mikroműanyagok mérésére. Ez segít megmagyarázni a mikroműanyagok elterjedtségét a mézben.

A mikroműanyagok a műanyag tárgyak lebomlásából keletkeznek, és mivel olyan kicsik, a levegőben és a vízen – és most már a méhekkel is – utazva mindenhová eljutnak, beleértve az Antarktisz távoli részeit is.

A méhek úgy fejlődtek ki, hogy szőrös testükkel felvegyék a virágport, a szőrszálak pedig repülés közben elektrosztatikusan feltöltődnek, hogy segítsék a dolgok megtapadását. A Science of The Total Environment című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a vizsgált méheken talált részecskék körülbelül egyhatoda mikroműanyag volt. Ennek 52 százaléka szilánk volt, és körülbelül 38 százaléka rost. Tizenhárom különböző típusú polimert találtak a méheken, a leggyakoribb típus a többnyire szintetikus szálként használt poliészter volt, amelyet a polietilén és a polivinil-klorid követett.

Méheken felhalmozódó mikroműanyagok | ClimeNews

Az elemzett méhek 19 méhcsaládból származtak, és mind munkaméhek voltak, a méhészetek közül kilenc Koppenhága központjából, a maradék tíz pedig külvárosi és vidéki helyekről származott. A városi méhekben több mikroműanyag volt, de nem sokkal több a vidéki méhekhez képest, ami arra utal, hogy a nagy területen történő szél általi szétszóródás is szerepet játszhat.

A mikroműanyagok forrása nem világos. Lehet, hogy a méhészeti gyakorlatból, például a ruházatból és a felszerelésekből származik, amelyek műanyagnyomokat hagyhatnak a kaptárakban. Vagy a tágabb környezetből is származhat, mivel a mikroplastikszennyezés bizonyítottan jelen van a levegőben, a talajban és a vízben. A méhek többféle módon is felvehetik ezeket. Könnyen lehet, hogy a levegőben szálló szálak megtapadnak a pelyhes repülő rovarokon.

A kutatócsoport úgy véli, hogy ez a felfedezés felhasználható a környezetszennyezés jobb nyomon követésére. A méhek táplálékszerzéskor általában a kaptáruktól akár 8 kilométerre lévő területet is átvizsgálnak. Ha életük végén tanulmányoznák a rajtuk lévő műanyagszennyezés mennyiségét, azonosítani lehetne, hogy mennyi mikroműanyag kerül a környezetbe, és esetleg honnan.

Méheken felhalmozódó mikroműanyagok | ClimeNews

Egy másik kérdés, hogy a mikroműanyagok mennyire hatnak a méhekre általában, és különösen a mézelő méhekre. Tudjuk, hogy a beporzókat többféle szennyezés, többek között a növényvédő szerek is veszélyeztetik. A mézelő méhek testén lévő mikroműanyagok számának növekedése egy újabb tényező lehet, amely veszélyezteti ezeknek az állatoknak, valamint más beporzóknak a túlélését.

Egy nemrégiben készült áttekintés szerint jelenleg nincs elég adat ahhoz, hogy erre a kérdésre választ lehessen adni. Eddig mindössze egyetlen tanulmány foglalkozott a problémával, mégpedig a polisztirol méhekkel való etetésének hatásával. Nem ismert, hogy a mikroműanyagok hogyan hatnak a királynőkre, a herékre és az egész kolóniákra. Az sem világos, hogy a méhek szövetei felhalmozhatják-e a mikroműanyagokat, és ha igen, milyen gyorsan, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy több kutatásra van szükség e sürgető kérdés teljes megértéséhez.

Forrás: Bertalan Méz | IFLScience

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.