Időjárás

Shaheen ciklon történelmi partot érése Ománban

Történelmi partot érés volt Ománban. A Shaheen ciklon keményen lecsapott Ománra, ahol korábban még nem volt ciklon, különösen nem ilyen intenzitással.

 

Bizarr látvány egy sivataggal körülvett ciklon, amelynek szeme van! A Shaheen ciklon 190 km/h-ás sebességgel csapott le Omán partjaira, akár 10 méteres (32 láb) hullámokat is korbácsolva.

Amikor a ciklon szeme áthaladt a szárazföldön, 120-150 kilométer/óra (75-93 mérföld/óra) közötti volt a szél erőssége – közölték az ománi hatóságok.

A vihar szemfalának egy része, ahol a legsúlyosabb az időjárás, elérte Al Batinah South kormányzóságot – közölte az állami hírügynökség. A szem Musanah és Suwaiq államok közé is behatolt.

Egyes területeken akár 500 cm-es (20 hüvelyk) esőzésekre is számítani lehetett, amelyek árvizeket okozhatnak.

A ciklonok folyamatosan veszítenek erejükből, amint megállnak az óceán vizei felett, és a Shaheen-t trópusi viharrá minősítették vissza, miután szárazföldet ért – közölte a helyi meteorológiai szolgálat

 

Az ománi műsorszolgáltatók videofelvételein látható, amint járművek merültek el, miközben az emberek megpróbáltak átjutni a barna, iszapos árvízben.

FIGYELEM: A videóanyagok különböző közösségi média csatornákról származnak. A kiválasztás a közzététel dátuma, a cím, a leírás és az esemény helyszíne alapján történik. Alkalmanként a gátlástalan közösségi média hírek miatt előfordulhat, hogy a videó olyan klipeket tartalmaz, amelyek nem egyeznek a dátummal és a helyszínnel. Megbízhatóságát nem mindig lehet ellenőrizni. Köszönjük megértésüket.

Források: FA Weather, Nature Today, EJHENZ HOOPS VLOG

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago