Napi 200 millió dolláros kárt okoz a klímaváltozás

Ötszörösére emelkedett a természeti katasztrófák száma az elmúlt ötven évben – írja jelentésében a Meteorológiai Világszervezet. A hozzáértők szerint a növekedést elsősorban a klímaváltozás és a jobb jelentések okozzák. A hatékonyabb előrejelzéseknek és védelemnek köszönhetően azonban az áldozatok száma ebben az időszakban a harmadára csökkent. A szervezet főtitkára szerint négy évtizeden belül meg lehet állítani a negatív spirált.

Napi 200 millió dolláros kárt okoz a klímaváltozás | ClimeNews

„A rossz hír, hogy a gazdasági károk nagyon gyorsan, ráadásul egyre nagyobb mértékben nőnek. A klímaváltozás miatt többször kell szembenéznünk szélsőséges időjárással, és ez a jövő évtizedekben még folytatódni fog. Ha sikerül visszafogni a klímaváltozást, akkor a trendet 2060 körül meg lehet fordítani. Kis szerencsével másfél fok alatt tarthatjuk a hőmérséklet emelkedését” – mondta a szervezet vezetője.

Petteri Taalas szerint a klímaváltozás és a népességnövekedés Afrikában több milliárd embert kényszeríthet hazája elhagyására.

„A jövőben nemcsak a hőmérséklet, hanem a népesség is növekedni fog, ez pedig különösen Afrikában fog kombinált hatásokkal járni. Ha az évszázad végére négymilliárdra nő a kontinens lakossága, és egyre több és egyre nagyobb aszály lesz a kontinens északi és déli felén, akkor ez egészen biztosan hatalmas méretű népvándorlást, és talán menekültkrízist fog okozni.”

Az 1970-es években évente 711 természeti katasztrófa történt, de ez a szám 200 és 2009 között 3536-ra ugrott, vagyis naponta körülbelül 10 ilyen esemény történt – áll a szervezet jelentésében, amely hozzátette: a 2010-es években ez a szám 3165-re mérséklődött.

A klímaváltozás a Földközi-tenger medencéjében lehet a legnagyobb mértékű.

Az elmúlt ötven évben kétmilliónál is több ember halt meg a természeti katasztrófák következtében, az áldozatok körülbelül 90 százaléka az úgynevezett fejlődő országokban élt.

Ötven évvel ezelőtt a szélsőséges időjárási viszonyok mai értéken számolva évente 175 millió dollárnyi kárt okoztak, ez a 2010-es években 1,38 milliárd dollárra nőtt. Mind az öt legtöbb kárt okozó katasztrófa az Egyesült Államokat sújtotta, közülük a legnagyobb pusztítást a Katrina hurrikán okozta 2005-ben.

Forrás: Euronews

Kapcsolódó

Radaranimáció az Ida hurrikán 4 hosszú, pusztító napjáról az USA-ban. A gyors erősödés a Mexikói-öbölben ⇒ legintenzívebb hurrikán, hogy a partot elérte Louisianánál, rekord ⇒ katasztrofális villámárvíz & tornádó kitörése északkeleten.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.