Népesség

Téged is hülyítettek már?

Téged is hülyítettek már azzal, hogy a 2.1 TTR (teljes termékenységi ráta) stabilizálja a népességet? Amikor ilyet olvasol, tudhatod hogy a szerző nem ért a témához. Ugyanis csak évtizedek alatt vezet stabilizálódáshoz (pl. Kína 1992 óta 2.1 – sőt, 1994 óta 1.7 – alatt van, de még mindig nő a népesség).

Ráadásul évtizedek alatt is csak akkor stabilizálna a 2.1 TTR, ha a várható élettartam sem nőne tovább. Márpedig a 20. században rohamosan nőtt és sok szegény országban még ma is van hová nőnie. A világ kétszáz országának felében a TTR 2.1 alatt van, de ezek háromnegyedében is még mindig nő a népesség. Ne higgy a népességrobbanás végzetességét elbagatelizálóknak!

(De még ha meg is állna a népességnövekedés, fontos felismerni, hogy ökológiai túlterhelés esetén nem szempont a 2.1-es TTR, vagy a stabil népesség. Ebben az esetben az a legjobb dolog, ami történhet, hogy csökken a népesség, egészen addig, amíg újra el nem érjük a fenntarthatóságot. Ahhoz, hogy a világnépesség manapság elkezdjen csökkenni, a globális TTR-nek 1,0 alá kellene mennie. Ez Dél-Koreának már sikerült, vagyis példát mutat a többi ország számára – a szerk.)

A diagram Kína TTR-jének alakulását mutatja. A történelem legnagyobb népességrobbanás enyhülését produkálta az emberiség több mint ötödét, 22%-át jelentő Kína az egykepolitika bevezetését (1979) MEGELŐZŐ évtizedben: a termékenységi ráta (azaz egy nő átlagosan hányat szül életében) 5.6-ról kevesebb mint felére, 2.7-re enyhült.

1979 után számos országban kezdett sokkal jobban enyhülni a népességrobbanás, mint Kínában. Az egykepolitika nem volt különösebb hatással, pl. a szintén kínaiak által lakott Tajvanban is sokkal alacsonyabb lett a termékenység.
A nők jogai, a lányok tanulási lehetőségei, a fogamzásgátlás elérhetősége sokkal jobb eredményt ér el a népességrobbanás visszafordításában.
A tényeket nem ismerő szaporodás-erőltetők, nőelnyomók téveszméi uralják sajnos a népesedés témát, Kína egykepolitikáját kárhoztatják, bezzeg a történelem kb. összes diktátorának szaporodás-erőltető politikáit nem.

Simonyi, Gyula I. – BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago