Nem tudja visszafordítani a klímaváltozást a koronavírus miatti leállás

Az eheti Climate Now-ban műsorvezetőnk, Jeremy Wilks azt vizsgálta, mi történik a bolygónkkal. Szakértőkkel beszélt arról, milyen a hatása van a koronavírusnak, a légszennyezésre és a klímaváltozásra.

„A gazdasági leállásnak az atmoszférában lévő szén-dioxid szintjére gyakorolt hatása nagyon csekély lesz” – vélekedik Oksana Tarasova, a Meteorológiai Világszövetség légköri osztályának vezetője.

„Nézzük a Copernicus Klímaváltozási Szolgáltatásának adatait!” – mondja Jeremy Wilks.

„A márciusi átlaghőmérséklet Európában csaknem két Celsius fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlagnál.”

Az adatok sokkal szélsőségesebbek Ukrajna és Oroszország egyes részeiben. Ukrajnában a márciusi átlagnál hat fokkal magasabb hőmérsékletet is tapasztaltak, Oroszországban pedig nyolc fokkal. Ezek a régiók szárazabbak is a megszokottnál.

– Jeremy Wilks –

Nem tudja visszafordítani a klímaváltozást a koronavírus miatti leállás | ClimeNews

„Márciusban a legvastagabb az északi sarkvidék jege, ezért ilyenkor érdemes megvizsgálni. A pirossal jelölt régiókban vékonyabb a jégtakaró, mint ami elvárható lenne ebben az időszakban. A Spitzbergák körül azonban több a jég. Itt 1979 óta ellentmondásos értékeket kapunk, és 6 százalékkal vékonyabb a jégtakaró, mint kéne.”

Nem tudja visszafordítani a klímaváltozást a koronavírus miatti leállás | ClimeNews

„Riportomban azt vizsgálom meg, hogy mi a koronavírus-járvány hatása a természetre. Videókapcsolaton keresztül beszélgettem szakértőkkel.”

Nem tudja visszafordítani a klímaváltozást a koronavírus miatti leállás | ClimeNews

Olyan, mintha Európa mozdulatlanságba dermedt volna. A normál esetben zsúfolt utcák üresek. Ennek biztosan van jó hatása a környezetünkre. Bizonyos szempontból igen.

A Sentinel-5P műhold képei megmutatják, hogyan esett vissza a nitrogéndioxid szintje Franciaországban és Olaszországban. A városi levegő tisztább.

„Nem hiszem, hogy kijelenthetjük, hogy ennek a visszaesésnek van bármilyen hosszú távú hatása” – szögezi le Vincent- Henri Peuch, a Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat vezetője. „De rövid távon, úgy vélem, hasznos. A légszennyezés befolyásolja a szív és a tüdő egészségét, szóval az, hogy kisebb a légszennyezettség egy olyan időszakban, amikor terjed a vírus, csak jó dolog lehet.”

Lehet még egy haszna a kisebb légszennyezettségnek – valószínű ugyanis, hogy a koronavírust a légszennyezés részecskéi szállítják. Erről még nincs tudományos egyetértés, de egyes szakértők szerint valószínű.

Például Alessandro Miani, az Olasz Környezetvédelmi Orvoslás Társaság elnöke szerint is ez a helyzet:

Bizonyos esetekben, amikor nagy a szmog és a légköri szennyezés, akkor az valóságos országútként funkcionálhat a járvány terjedésének gyorsulásához.

Szóval még az is pozitív, ha a légszennyezettség csak rövid időre csökken. Ugyanakkor a gazdasági lassulás ellenére az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra sem szűnt meg, és a szén-dioxid szintje rekordmagas.

„Nem az éves kibocsátás befolyásolja ezt a szintet – azt a légkörben az ipari forradalom óta felhalmozódó szén-dioxid adja” – közli Oksana Tarasova, a Meteorológiai Világszövetség légköri osztályának vezetője. „Szóval annak, hogy egy évben ilyen mértékű csökkenés lép fel a kibocsátásban, nagyon kevéssé valószínű, hogy lesz hatása a szén-dioxid globális szintjére.”

A koronavírus-járványnak azonnali és jelentős hatása volt a személyes-és munkakörnyezetünkre. De mi a helyzet a természeti környezettel?

„Az egyik tanulság, amit le kell vonnunk, ha már ez a válság a hátunk mögött lesz, hogy nagyon fontos újból elővenni a légszennyezettség problémáját” – mondja Vincent- Henri Peuch, a Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat vezetője. „Sajnos a klímaváltozás már úton van, és nem igazán fogja ez a válság visszafordítani.”

„Sokan firtatják, vajon a vírus a jó idő megjelenésével el fog-e tűnni. A válasz nem egyértelmű, nincs még elég információnk, és rengeteg forgatókönyv lehetséges, attól függően, hogy viselkedünk. Vigyázzanak magukra, nem sokára ismét találkozunk.”

Forrás: Climate Now

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.