Felelős társaságok

Több mint egy tonna műanyag hulladék naponta a Földközi-tengerből!

Javier Goyeneche projektjét támogatják a spanyol halászok és több gyártócég, mely a fenntartható fejlődésre összpontosít és szó szerint hulladékból készít első osztályú ruházati termékeket!

A halászok 4-5 évente cserélik a legjobb minőségű műanyag alapanyagokból készült halászhálójukat. A parton, a kikötőkben csak nagyon sok pénzért tudnák leadni ezeket az elhasznált hálókat. Sajnos sokan – annak ellenére, hogy tilos – még mindig a tengerben hagyják a sokszor kilométer hosszú szemetüket… Ugyan így vannak a nagy tengerjárók, ahonnan a tengerbe kerülnek a PET palackok sőt a strandokról is nagyon sok műanyagszemét kerül a vízbe.
.
Javier megtalálta a hangot a spanyol halászokkal, akikben támogatókra lelt az elképzelése, a saját jó hírük megőrzése végett behozzák neki a halászatkor lelt műanyagokat. További támogatói vannak már a műanyagszemét mint alapanyag feldolgozásának előkészítésében, sőt az így elkészült granulátumból már 3 cég gyárt fonalat a számára, melyből elsőosztályú ruházati termékeket gyártat. A fonalak színezését természetes alapanyagokkal végzi. Ezeket a termékeket 100%-ban újrahasznosított emblémával értékesíti már exportra is… Napi egy tonna műanyaghulladék – és csak a Földközi-tenger Spanyolországi vizeiből – kerül az emberekre ruházatként!

Hasonló elképzelést valósít meg Magyarországon a Réthy Fashion cég, mely elhasznált farmerokból készít csúcsminőségű divatruhákat! Ők is a begyűjtéstől az értékesítésig bezárólag a kezükben tartják az elképzelésüket.

Újabb bizonyíték, hogy képes az ember változni és üzletet is csinálhat úgy, hogy az a természetre káros folyamatokat megfordítja!

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago