Több mint egy tonna műanyag hulladék naponta a Földközi-tengerből!

Javier Goyeneche projektjét támogatják a spanyol halászok és több gyártócég, mely a fenntartható fejlődésre összpontosít és szó szerint hulladékból készít első osztályú ruházati termékeket!

Több mint egy tonna műanyag hulladék naponta a Földközi-tengerből! - ClimeNewsA halászok 4-5 évente cserélik a legjobb minőségű műanyag alapanyagokból készült halászhálójukat. A parton, a kikötőkben csak nagyon sok pénzért tudnák leadni ezeket az elhasznált hálókat. Sajnos sokan – annak ellenére, hogy tilos – még mindig a tengerben hagyják a sokszor kilométer hosszú szemetüket… Ugyan így vannak a nagy tengerjárók, ahonnan a tengerbe kerülnek a PET palackok sőt a strandokról is nagyon sok műanyagszemét kerül a vízbe.
.
Javier megtalálta a hangot a spanyol halászokkal, akikben támogatókra lelt az elképzelése, a saját jó hírük megőrzése végett behozzák neki a halászatkor lelt műanyagokat. További támogatói vannak már a műanyagszemét mint alapanyag feldolgozásának előkészítésében, sőt az így elkészült granulátumból már 3 cég gyárt fonalat a számára, melyből elsőosztályú ruházati termékeket gyártat. A fonalak színezését természetes alapanyagokkal végzi. Ezeket a termékeket 100%-ban újrahasznosított emblémával értékesíti már exportra is… Napi egy tonna műanyaghulladék – és csak a Földközi-tenger Spanyolországi vizeiből – kerül az emberekre ruházatként!

Hasonló elképzelést valósít meg Magyarországon a Réthy Fashion cég, mely elhasznált farmerokból készít csúcsminőségű divatruhákat! Ők is a begyűjtéstől az értékesítésig bezárólag a kezükben tartják az elképzelésüket.

Újabb bizonyíték, hogy képes az ember változni és üzletet is csinálhat úgy, hogy az a természetre káros folyamatokat megfordítja!

Rampasek László