Az energiatárolás Szent Grálja

A Form Energy szerint a víz-levegő akkumulátor 150 órányi tárolást biztosít. Az energiatárolás Szent Grálja mindig az alacsony költség és a hosszú időtartam volt. A Form Energy egy 1 MW/150 MWh kapacitású rendszert készül kiépíteni az egyik Minnesota állambeli közműnél még 2023 előtt, ami ha sikeresnek bizonyul, akkor páratlan energiatárolási időtartamot képvisel majd.

Az energiatárolás Szent Grálja | ClimeNews - Hírportál

A Form Energy egy titokzatos, hosszú távú energiatárolással foglalkozó startup cég, amelyet Bill Gates Breakthrough Energy Ventures nevű vállalata finanszíroz és más kevésbé titokzatos befektetők.

Annyit árult el magáról a cég, hogy alapvető energiatárolási technológiája a „víz-levegő akkumulátor rendszer”, amely „kiaknázza a bolygó legbiztonságosabb, legolcsóbb, legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagát” annak érdekében, hogy egy 1 MW/150 MWh kapacitású, hosszú távú tárolást szolgáló rendszert fejlesszen ki.

A tipikus lítium-ionos akkumulátoros rendszerek négy órányi tárolást biztosítanak, szemben a Form figyelemre méltó 150 órányi tárolásával. Ez nem pont a „szezonális” tárolás, amiről Mateo Jaramillo, a Form Energy vezérigazgatója beszélt a múltban – de pár nagyságrenddel kedvezőbb, mint a ma elérhető legjobb megoldás.

(Bár maga a kifejezés, a „víz-levegő akkumulátor rendszer” egy kicsivel többet árul el a startup cég technológiájáról, mint amikor teljesen titokban tartották.)

Az energiatárolás terén veteránnak számító vezérigazgató a cég termékét „kétirányú erőműnek” minősítette, és azt állítja, hogy az ilyen szintű tárolás lehetővé teszi „alapvetően új megbízhatósági funkció biztosítását a tárolás felől a hálózat irányába, amit eddig csak a hőtermelő erőforrások voltak képesek biztosítani”.

Az első projekt

A Form Energy első kereskedelmi projektje egy 1 MW-os hálózathoz csatlakoztatott tárolórendszer, amely képes névleges teljesítménye folyamatos, 150 órán keresztüli leadására a minnesotai közmű, a Great River Energy létesítményében.

A Great River Energy egy non-profit jellegű, nagykereskedelmi elektromos áram szövetkezet, amely 28 tag-tulajdonos elosztó szövetkezetének szolgáltat elektromos áramot, így 700 000 családot, gazdaságot és vállalkozást lát el. Ez Minnesota állam második legnagyobb elektromos közműcége.

„A kereskedelmi szempontból életképes hosszú távú tárolás képes fokozni a megbízhatóságot annak biztosítása révén, hogy a megújuló energiával megtermelt elektromos áram minden órában tagjaink rendelkezésre áll. Az ilyen tárolás különösen akkor válik fontossá, amikor több napon át húzódó szélsőséges időjárás uralkodik. A hosszú távú tárolás ugyanakkor kiváló fedezetet nyújt az ingadozó energiaárakkal szemben is” – vélte s Great River Energy elnökhelyettese, Jon Brekke egy sajtóközleményben.

„Egy valóban alacsony költségű, hosszú távú energiatárolási megoldás, amely képes napokig tárolni a megtermelt energiát, kitöltené a szél- és a napenergia előállításánál jelentkező réseket, amelyek egyébként egy fosszilis tüzelőanyaggal működő erőmű beindítását igényelnék” – közölte Jesse Jenkins, a Princeton Egyetem adjunktusa.

 Hirdetés


Mobilizálható megújulók

A valóban alacsony költségű, hosszú távú energiatárolás mindig a hiányzó láncszem volt, amikor az alapterhelést egész évben biztosító hőtermelést az időszakos szél- és napenergiával akarták kiváltani.

Bár sokszor esett szó a hosszú távú energiatárolásról, ami nem szivattyúzott hidrogén, nem sok minden történt a kereskedelmi hasznosítás terén. A hosszú távú energiatárolásra törekvő cégek listáján szerepelnek a következők:

A 2017-ben alapított Form Energy több mint 50 millió USD-t gyűjtött össze. A vállalat mögé felsorakozott befektetők az Eni Next LLC, a MIT’s The Engine, a Breakthrough Energy Ventures, a Prelude Ventures, a Capricorn Investment Group és a Macquarie Capital.

Forrás: pv-magazine | Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.