Klímaválság

Tudjuk az igazat a klímaváltozásról?

Ahogy az emberektől hallom általában a klímaváltozásról kapcsolatos vélekedéseiket, két dolog állandóan visszaüt.

Az egyik, hogy régen is voltak ilyen időjárási anomáliák… Régebben is voltak nagy telek és forró nyarak, mondják sokan. Persze az emberek mentségére legyen szólva, hogy az emberi természet és a szelektív agyi működés miatt az időjárási statisztikákat nem lehet megjegyezni. 1906 és 2005 között a Föld átlaghőmérséklete (a felszíntől 2 méterre, árnyékban megfigyelve) +0,74°C mértékű melegedést mutatott, de ezt nem érezte ezidáig senki Magyarországon. Habár az utóbbi évtizedben a melegedés üteme és az extrém időjárási jelzések darabszáma is nőni kezdett. Európában a hőhullámokat jó párszor megszenvedte néhány ország, de a hatás nem volt nagyon látványos, ahogy az enyhe telekbe időnként betörő, nem megszokott drasztikus lehűlések sem, melyeket a napokban tapasztaltunk. Az északi sarkon már a globális átlagtól 5 – 10 °C-kal volt melegebb, ami sokkal szembetűnőbb változást eredményezett. Például volt, aki figyelemfelhívás címén átúszta az északi sarkot nyáron. Ott a változások, – amit kihelyezett kamerákkal filmre vettek – már sokkal szembetűnőbbek és a műholdképek évről évre mutatják a zsugorodás mértékét! Ezzel már nem lehet vitatkozni.

A másik dolog, hogy Magyarországon a klíma kezd mediterránosodni, tehát enyhébbek lesznek a telek és melegebbek a nyarak! Lehet majd kivit, narancsot és egyéb egzotikus gyümölcsöt termeszteni. Nagyon fenntartással kell fogadni az ilyen egyébként logikusnak tűnő találgatásokat is. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe az köztudott, hogy Európa éghajlatát nagyban befolyásolja, a Golf áramlat Afrikából ideszállított meleg levegője (az Afrikai forróság). Viszont ez egy nagyon érzékeny egyensúlyi áramlat egy motor volt, amit az európai nyár északról a tengerbe olvadó édesvíz tömege hajtott. Miért mondom ezt múlt időben, mert ez sajnos már megakadni látszik és a hatása egyre drámaibb lesz! Európában összességében sokkal hidegebb lesz, ahogy ezt az alábbi filmrészletben szemléletesen elmagyarázza a NASA egyik űrhajósa!

 

Erre kell készülni, szigetelni a házakat, olcsóbbá és hatékonyabbá kell tenni a fűtésrendszereket, minden otthonban kell legyen alternatív fűtési megoldás is. A meghökkentő dolog pedig az, hogy minden várható esemény sokkal gyorsabban következett be, mint ahogy azt a tudósok eddig gondolták. A klímamodellezéshez használt adatsorok és berendezések is fejlődtek az elmúlt évtizedben, sokkal pontosabb képet kapunk a jövőről ezek segítségével. Emiatt én már rég nem hiszek a feltételezgető klímaszkeptikusoknak, hanem inkább hiszek az optimista tudósoknak akik reális jövőképet mutatnak, és nem beszélnek mellé holmi politikai megfelelés érdekében.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

6 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago