Glasgow-ban új globális éghajlat-változási megállapodás született

A COP26 glasgow-i csúcstalálkozón megállapodás született a veszélyes éghajlatváltozás megakadályozására. (Glasgow Climate Pact)

Alok Sharma visszaszorítja a könnyeit, amikor a Glasgow-i klímaegyezmény megszületett

A Glasgow-i Éghajlat-Paktum az első olyan éghajlat-politikai megállapodás, amely kifejezetten a szén – az üvegházhatású gázok szempontjából legrosszabb fosszilis tüzelőanyag – csökkentését tervezi.

A megállapodás emellett sürgősebb kibocsátáscsökkentést sürget, és több pénzt ígér a fejlődő országoknak, hogy segítse őket az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban.

Az ígéretek azonban nem mennek elég messzire ahhoz, hogy a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák.

A korábbi tárgyalási tervezetekben szereplő, a szén fokozatos kivonására vonatkozó kötelezettségvállalás drámai véget ért, miután India az ellenállás élére állt.

Bhupender Yadav, India éghajlatvédelmi minisztere azt kérdezte, hogy a fejlődő országok hogyan ígérhetik meg a szén és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetését, amikor “még a fejlesztési menetrendjükkel és a szegénység felszámolásával kell foglalkozniuk”.

Végül az országok megegyeztek abban, hogy a szén “fokozatos leépítése” helyett “fokozatos megszüntetése” a cél, miközben egyesek csalódottságuknak adtak hangot. Alok Sharma, a COP26 elnöke azt mondta, hogy “mélységesen sajnálja” az események alakulását.

Glasgow-ban új globális éghajlat-változási megállapodás született

De szerinte létfontosságú, hogy a megállapodás egészét megvédjük.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: “Törékeny bolygónk egy hajszálon függ. Még mindig az éghajlati katasztrófa ajtaján kopogtatunk.”

“Itt az ideje, hogy vészhelyzeti üzemmódba kapcsoljunk – különben a nettó nulla elérésének esélye önmagában is a nullához fog vezetni”.

Simonetta Sommaruga svájci környezetvédelmi miniszter azt mondta: “Szeretnénk mélységes csalódottságunknak hangot adni amiatt, hogy az általunk elfogadott, a szén és a fosszilis tüzelőanyagok támogatására vonatkozó megfogalmazás egy átláthatatlan folyamat eredményeként tovább hígult.”

Hozzátette: “Ez nem fog közelebb vinni minket az 1,5 Celsius-fokhoz, hanem megnehezíti annak elérését”.

A megállapodás részeként az országok vállalták, hogy jövőre találkoznak, hogy további jelentős szén-dioxid-kibocsátás-csökkentéseket ígérjenek annak érdekében, hogy a 1,5 Celsius-fokos célt elérjék. A jelenlegi ígéretek teljesítése esetén a globális felmelegedés 2,4 Celsius-fokra korlátozódna.


A megállapodás főbb eredményei:

  • A kibocsátás-csökkentési tervek jövő évi felülvizsgálata, hogy a 1,5 Celsius-fokos cél elérhető maradjon.
  • A szénfelhasználás korlátozására vonatkozó kötelezettségvállalás első ízben történő beépítése.
  • Fokozott pénzügyi segítség a fejlődő országoknak

Ha a globális hőmérséklet 1,5 Celsius-foknál nagyobb mértékben emelkedik, a tudósok szerint a Földön valószínűleg súlyos következményekkel kell számolni, például azzal, hogy több millió ember lesz kitéve a szélsőséges hőségnek.

Sara Shaw, a Friends of the Earth International munkatársa elmondta: “Ez nem más, mint botrány. Az 1,5 fokos hőmérséklet kimondása semmit sem jelent, ha a megállapodásban nincs semmi, ami ezt megvalósítaná. A COP26-ra úgy fognak emlékezni, mint a globális déli országok elárulására”.

A fejlődő országok elégedetlenek voltak azzal, hogy nem történt előrelépés az úgynevezett “veszteség és kár” kérdésében, vagyis abban, hogy a gazdagabb országoknak kártérítést kell fizetniük a szegényebbeknek az éghajlatváltozás olyan hatásaiért, amelyekhez nem tudnak alkalmazkodni.

A szénnel kapcsolatos megfogalmazás gyengülése ellenére egyes megfigyelők a végső megállapodást győzelemként értékelik, kiemelve, hogy ez az első alkalom, amikor a szén kifejezetten szerepel az ENSZ ilyen típusú dokumentumaiban.

Glasgow-ban új globális éghajlat-változási megállapodás született

A szén évente a CO2-kibocsátás mintegy 40%-áért felelős, így központi szerepet játszik az 1,5 Celsius-fokos célkitűzés betartására irányuló erőfeszítésekben. A 2015-ben Párizsban elfogadott cél eléréséhez a globális kibocsátást 2030-ig 45%-kal, az évszázad közepére pedig közel nullára kell csökkenteni.

“Megváltoztattak egy szót, de nem tudják megváltoztatni a COP-ról érkező jelzést, hogy a szén korszaka véget ér” – mondta Jennifer Morgan, a Greenpeace nemzetközi ügyvezető igazgatója.

“Minden ország érdeke, beleértve azokat is, amelyek még mindig szenet égetnek, hogy áttérjenek a tiszta, megújuló energiára.”

Lars Koch, az ActionAid jótékonysági szervezet politikai igazgatója azonban kiábrándítónak nevezte, hogy csak a szenet említették.

“Ez szabad utat ad a gazdag országoknak, amelyek több mint egy évszázada kitermelik és szennyezik a környezetet, hogy továbbra is kitermelhessék az olajat és a gázt” – mondta.

Forrás: BBC NEWS

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.