Teljesen átalakítja a gazdák életét a klímaváltozás

A Climate Now eheti riportjában azt firtatjuk, vajon a gazdálkodók képesek-e alkalmazkodni a változó körülményekhez. Mielőtt megnézzük, hogyan alakítja át a munkát az európai farmokon a klímaváltozás, a Copernicus Klímaváltozási Szolgáltatásának adatait elemzi műsorvezetőnk, Jeremy Wilks.

„Ez volt a legmelegebb május a mérések kezdete óta- a hőmérséklet 0,6 Celsius fokkal az 1981-2010 közötti átlag fölött volt” – mondja.

Teljesen átalakítja a gazdák életét a klímaváltozás | ClimeNews Hírportál

Ha közelebbről megnézzük, azt látjuk, hogy nagy volt a változatosság.

„Az itt fent látható kék terület azt jelenti, hogy Skandináviától a Fekete-tengerig a szokásosnál hidegebb volt az északnyugatról érkező állandó hidegebb levegő miatt” – magyarázza műsorvezetőnk. „Az utóbbi néhány hónapban Szibériában magasabb hőmérsékletet tapasztaltunk. Akár 10 fokkal is melegebb volt a múlt hónapban.”

Teljesen átalakítja a gazdák életét a klímaváltozás | ClimeNews Hírportál

Ausztráliában, Brazília és Kanada egyes részein pedig a szokásosnál hűvösebb volt. Mindenhol máshol pedig, amit pirossal vagy rózsaszínnel jeleznek a térképen, melegebb volt az átlagosnál a múlt hónapban.

„Szeretném megmutatni Önöknek azt a kulcsfontosságú trendet, amit ezen a tavaszon azonosítottunk: sokkal szárazabb volt az idő Európa legnagyobb részében” – mondja Jeremy Wilks. “Nézzék meg ezt a két térképet, amelyeken a talaj nedvességtartalma és a csapadék mennyisége látszódik. Itt van ez a széles piros sáv, azt mutatja, hogy a talaj felső rétege szárazabb a szokásosnál, és azt, hogy kevesebb eső esett az átlagnál.

Teljesen átalakítja a gazdák életét a klímaváltozás | ClimeNews Hírportál

Riportunk középpontjában a mezőgazdaság áll. Vajon az európai gazdálkodók hogyan birkóznak meg a klímaváltozás jelentette kihívásokkal? Tudjuk, hogy a hőmérséklet emelkedni fog, és hogy elhúzódó aszály is fenyegeti őket.

Vajon képesek ezzel megbirkózni, vagy túl gyorsan érkeznek a változások? A franciaországi Ardeche régió egy farmjára látogattunk, hogy többet tudjunk meg a kérdésről. Itt az ideje, hogy kivigyék az állatokat az Amélie-farmról. Aurélien Mourier 15 éve dolgozik ezen a földön, a családja pedig 1880 óta itt él. Aggódik a klímaváltozás egyik legfontosabb trendje, a gyakoribb és hosszabb szárazságok miatt.

“A legnagyobb változás az utóbbi néhány évben mindenképpen az egymást követő szárazságok” – mondja Aurélien.” Három súlyos aszályt éltünk át az utóbbi három évben, és idén tavasszal már volt egy szárazság, ami azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb takarmányunk lesz.”

Aurélien farmja elég takarmányt tudott előállítani ahhoz, hogy önellátó legyen, most azonban extra terhet jelent neki, hogy még takarmányt is vennie kell tavasz végétől. A vízzel ugyanez a helyzet:

“Ezen a mezőn itt volt egy forrás és egy patak. Ma a patak alig folyik egész évben, a forrás pedig kiapadt. Szóval ciszternából kell itatnunk a teheneket” – magyarázza.

Sok gazdálkodó találja magát szembe a vízhiány, az emelkedő hőmérséklet és az egyre növekvő bizonytalanság problémájával. Mindeközben továbbra is élelmet kell előállítaniuk, és még annak is meg kell felelniük, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Már dolgoznak az alkalmazkodáson, de Patrick Bertuzzi tudós szerint nem biztos, hogy ez elég lesz: “Taktikai változtatásokat látunk, tehát a gyakorlaton próbálnak meg igazítani, miközben a mezőgazdasági rendszer változatlan marad.” Szerinte mindez nem elég, és elkerülhetetlen a teljes átalakítás.

Különösképp akkor, ha továbbra is úgy teszünk, mintha mi se történt volna, és nem cselekszünk annak érdekében, hogy korlátozzuk a károsanyag-kibocsátásunkat, akkor 2070-2100 körül már egy teljesen megváltozott mezőgazdasági rendszerrel és vidékkel lesz dolgunk.

A farmon Aurélien Mourier minden tőle telhetőt megtesz. Csökkenti a tehéncsordát a vízhiány miatt, és szőlőtőkék ültetését tervezi, hogy ellenállóbbá váljon a szárazsággal szemben.

„Muszáj alkalmazkodnunk a hatalmas változásokhoz. Látjuk mindennap – az évszakok már nem olyanok, mint régen voltak, az esőzés is más, emiatt kénytelenek vagyunk alapvetően megváltoztatni azt, ahogyan dolgozunk.”

Írta: Jeremy Wilks & Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.