Felelős társaságok

20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ fából

A svéd fából készült toronyház kilencmillió kilogramm szén-dioxidot köt meg évente.

A Sara Kulturális Központ több mint 12 000 köbméter, a közeli erdőkből kitermelt fából épült.
Szerzői jogok AP Photo

Svédország Botnia partvidékének tornyosuló fái között egy új felhőkarcoló töri meg a hagyományosan széndioxid-kibocsátású építőipar trendjét. Tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit a 20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ – amely egy népszerű svéd szerzőről kapta a nevét.

Ez egy újabb faépítmény, amely Skelleftea utcáit díszíti – egy város, amely egy-egy új épülettel kezeli a klímaválságot.

„Mindenki azt gondolta, hogy egy kicsit őrültek vagyunk, ha egy ilyen fából készült épületet javaslunk” – mondja Robert Schmitz építész.

„Elég pragmatikusak voltunk, ezért azt mondtuk, hogy ha nem lehet mindent fából készíteni, akkor legalább egy részét így is meg tudjuk csinálni. De a tervezési folyamat során mindannyian azt mondtuk, hogy hatékonyabb mindent fából építeni.”

Hogyan válhat az építkezés kevésbé pusztító hatású a környezetre?

Az építőipar csak 2015-ben a globális energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás több mint 38 százalékáért volt felelős – Fotó: AP

A kulturális központban hat színház, egy könyvtár, két művészeti galéria, egy konferenciaközpont és egy 205 szobás szálloda található. Az egészet több mint 12 ezer köbméter fából építették, amelyet a várostól mindössze 60 kilométerre lévő erdő fáiból faragtak ki.

A tervezés része annak a törekvésnek, hogy leszoktassák a helyi építőipart a környezetre ártalmas anyagokról.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint egyedül 2015-ben az építési munkák okozták a globális, energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás több mint 38 százalékát. Eközben a cementgyártás a világ legnagyobb ipari szén-dioxid-kibocsátója.

Ezzel szemben a fa megköti a szén-dioxidot a légkörből, és véglegesen tárolja. A Sara Kulturális Központ – a világ második legmagasabb fatornya – mögött állók azt állítják, hogy a felhőkarcoló kilencmillió kilogramm szén-dioxidot fog megkötni élettartama során.

De az épület fenntartható fókusza nem áll meg itt. Napelemekkel is büszkélkedhet, amelyek képesek ellátni az épületet, és a felesleges energiát az alagsorban tárolni.

Hogyan kommunikál ez a felhőkarcoló a többivel, ami körülveszi?

A felhőkarcoló hat színházi színpadnak, egy könyvtárnak, két művészeti galériának, egy konferenciaközpontnak és egy 205 szobás szállodának ad otthont. – Fotó: AP

A tervezők szerint a kulturális központ képes “kommunikálni” a közeli építményekkel, és szükség szerint elosztja a felesleges energiát.

„Elemzi az épület energiafelhasználását, és a rendelkezésre álló energiaszintek alapján döntéseket hozhat arról, hogyan működtessük” – mondja Patrik Sundberg, a Skelleftea Kraft helyi energetikai cég üzletágának vezetője. Sundberg azt állítja, hogy idővel a felhőkarcoló „megtanulja” az épület energiaszükségletét.

“Van egy mesterséges intelligencia-rendszerünk, amely minden percben, a hét minden napján, 24 órában segíti a felhőkarcolót, hogy meghozza ezeket a döntéseket.”

Egy város, ami az erdőből nőtt ki

Svédországban a legnagyobb az erdőterületek aránya Európában Fotó: Getty Images, AP Photo

A fából építkezés nem újdonság Skellefteában, amely már a 18. században kihasználta az erdő közelségét az építőiparban. A helyi folyón átnyúló lenyűgöző fahídtól a belvárosban található, újabb háromszintes parkolóházig Skellefteában olyan érzés fogja el az embert, mintha minden az őt körülvevő fákból készült volna. A legtöbb esetben tényleg így van.

És mivel a város lakossága az elkövetkező években növekedni fog – 2030-ra 72 ezerről 80 ezerre – a helyiek életben szeretnék tartani ezt a zöld hagyományt egy új generáció számára.

„Biztonságban érezzük magunkat azáltal, hogy rátaláltunk erre az új, környezetbarát anyagra a változások közepette, amelyen keresztülmegyünk és az új emberek ideköltözésével is” – mondja Evelina Fahlesson, a város alpolgármestere. “Ha nem lennének ilyen hagyományaink, mivé válna a város? Mivé válna az önkormányzat? Egy teljesen más dologgá.”

A svéd Lindbacks építőipari cég előregyártott faépületekre specializálódott. Jelenleg egy új fa lakásprojekten dolgozik, amely otthont ad a város újonnan érkezőinek.

“A favázzal az a jó, hogy idővel megváltoztatható, ami a házaknál nem tehető meg” – mondja a cég üzletágvezetője, David Sundstrom.

“Az erdészet és a faházak ezer éve vannak itt Skandináviában. Faházakban laktunk, amiben megvan az a bónusz, hogy az ember áthelyezheti a falakat, és megváltoztathatja az épület elrendezését.”

Ez egy másik előnye a szén-dioxid-megkötő faanyagnak, amely jelenleg az összes új többszintes épület több mint 20 százalékát teszi ki Svédországban.

Tomas Alsmarker, a Swedish Wood innovációs részlegének vezetője szerint az országban az elmúlt öt évben óriási változás ment végbe az építőanyagok terén.

Minden, legfeljebb nyolc emelet magas épületnél

nem az a kérdés, hogy meg lehet-e csinálni fából. Az a kérdés, miért ne csináljuk fából.

Svédország több mint egy évszázada betiltotta a két emelet feletti faházakat. Ma Európában a legnagyobb erdőterülettel rendelkező országban azonban ez a választott anyag.

Forrás: Euronews


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago