20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ fából

A svéd fából készült toronyház kilencmillió kilogramm szén-dioxidot köt meg évente.

A Sara Kulturális Központ több mint 12 000 köbméter, a közeli erdőkből kitermelt fából épült.A Sara Kulturális Központ több mint 12 000 köbméter, a közeli erdőkből kitermelt fából épült.
Szerzői jogok AP Photo

Svédország Botnia partvidékének tornyosuló fái között egy új felhőkarcoló töri meg a hagyományosan széndioxid-kibocsátású építőipar trendjét. Tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit a 20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ – amely egy népszerű svéd szerzőről kapta a nevét.

Ez egy újabb faépítmény, amely Skelleftea utcáit díszíti – egy város, amely egy-egy új épülettel kezeli a klímaválságot.

„Mindenki azt gondolta, hogy egy kicsit őrültek vagyunk, ha egy ilyen fából készült épületet javaslunk” – mondja Robert Schmitz építész.

„Elég pragmatikusak voltunk, ezért azt mondtuk, hogy ha nem lehet mindent fából készíteni, akkor legalább egy részét így is meg tudjuk csinálni. De a tervezési folyamat során mindannyian azt mondtuk, hogy hatékonyabb mindent fából építeni.”

Hogyan válhat az építkezés kevésbé pusztító hatású a környezetre?

Hogyan válhat az építkezés kevésbé pusztító hatású a környezetre?Az építőipar csak 2015-ben a globális energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás több mint 38 százalékáért volt felelős – Fotó: AP

A kulturális központban hat színház, egy könyvtár, két művészeti galéria, egy konferenciaközpont és egy 205 szobás szálloda található. Az egészet több mint 12 ezer köbméter fából építették, amelyet a várostól mindössze 60 kilométerre lévő erdő fáiból faragtak ki.

A tervezés része annak a törekvésnek, hogy leszoktassák a helyi építőipart a környezetre ártalmas anyagokról.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint egyedül 2015-ben az építési munkák okozták a globális, energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás több mint 38 százalékát. Eközben a cementgyártás a világ legnagyobb ipari szén-dioxid-kibocsátója.

Ezzel szemben a fa megköti a szén-dioxidot a légkörből, és véglegesen tárolja. A Sara Kulturális Központ – a világ második legmagasabb fatornya – mögött állók azt állítják, hogy a felhőkarcoló kilencmillió kilogramm szén-dioxidot fog megkötni élettartama során.

De az épület fenntartható fókusza nem áll meg itt. Napelemekkel is büszkélkedhet, amelyek képesek ellátni az épületet, és a felesleges energiát az alagsorban tárolni.

Hogyan kommunikál ez a felhőkarcoló a többivel, ami körülveszi?

20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ fábólA felhőkarcoló hat színházi színpadnak, egy könyvtárnak, két művészeti galériának, egy konferenciaközpontnak és egy 205 szobás szállodának ad otthont. – Fotó: AP

A tervezők szerint a kulturális központ képes “kommunikálni” a közeli építményekkel, és szükség szerint elosztja a felesleges energiát.

„Elemzi az épület energiafelhasználását, és a rendelkezésre álló energiaszintek alapján döntéseket hozhat arról, hogyan működtessük” – mondja Patrik Sundberg, a Skelleftea Kraft helyi energetikai cég üzletágának vezetője. Sundberg azt állítja, hogy idővel a felhőkarcoló „megtanulja” az épület energiaszükségletét.

“Van egy mesterséges intelligencia-rendszerünk, amely minden percben, a hét minden napján, 24 órában segíti a felhőkarcolót, hogy meghozza ezeket a döntéseket.”

Egy város, ami az erdőből nőtt ki

20 emeletes, 75 méter magas Sara Kulturális Központ fábólSvédországban a legnagyobb az erdőterületek aránya Európában Fotó: Getty Images, AP Photo

A fából építkezés nem újdonság Skellefteában, amely már a 18. században kihasználta az erdő közelségét az építőiparban. A helyi folyón átnyúló lenyűgöző fahídtól a belvárosban található, újabb háromszintes parkolóházig Skellefteában olyan érzés fogja el az embert, mintha minden az őt körülvevő fákból készült volna. A legtöbb esetben tényleg így van.

És mivel a város lakossága az elkövetkező években növekedni fog – 2030-ra 72 ezerről 80 ezerre – a helyiek életben szeretnék tartani ezt a zöld hagyományt egy új generáció számára.

„Biztonságban érezzük magunkat azáltal, hogy rátaláltunk erre az új, környezetbarát anyagra a változások közepette, amelyen keresztülmegyünk és az új emberek ideköltözésével is” – mondja Evelina Fahlesson, a város alpolgármestere. “Ha nem lennének ilyen hagyományaink, mivé válna a város? Mivé válna az önkormányzat? Egy teljesen más dologgá.”

A svéd Lindbacks építőipari cég előregyártott faépületekre specializálódott. Jelenleg egy új fa lakásprojekten dolgozik, amely otthont ad a város újonnan érkezőinek.

“A favázzal az a jó, hogy idővel megváltoztatható, ami a házaknál nem tehető meg” – mondja a cég üzletágvezetője, David Sundstrom.

“Az erdészet és a faházak ezer éve vannak itt Skandináviában. Faházakban laktunk, amiben megvan az a bónusz, hogy az ember áthelyezheti a falakat, és megváltoztathatja az épület elrendezését.”

Ez egy másik előnye a szén-dioxid-megkötő faanyagnak, amely jelenleg az összes új többszintes épület több mint 20 százalékát teszi ki Svédországban.

Tomas Alsmarker, a Swedish Wood innovációs részlegének vezetője szerint az országban az elmúlt öt évben óriási változás ment végbe az építőanyagok terén.

Minden, legfeljebb nyolc emelet magas épületnél

nem az a kérdés, hogy meg lehet-e csinálni fából. Az a kérdés, miért ne csináljuk fából.

Svédország több mint egy évszázada betiltotta a két emelet feletti faházakat. Ma Európában a legnagyobb erdőterülettel rendelkező országban azonban ez a választott anyag.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.