Greta Thunberg: a COP27 jó alkalom a hazugságra és csalásra

Greta Thunberg nem vesz részt az ENSZ következő klímakonferenciáján. Szerinte ez csak arról szól, hogy a politikusok magukra irányítsák a figyelmet.

 

A fiatal svéd klímaaktivista úgy véli: az ENSZ következő klímakonferenciáját arra használják a hatalmon lévő emberek, hogy terjesszék a hazugságaikat, a csalást és a “zöldmosást” (a zöldmosás egy marketingfogás, ami környezetbarátnak tüntet fel olyan gazdasági gyakorlatot, ami valójában egyáltalán nem segít a klímavészhelyzet csökkentésében). Greta Thunberg erről a londoni irodalmi fesztiválon beszélt könyvének megjelenésével kapcsolatban.

“Egy turistaparadicsomban rendezik a következő klímakonferenciát, egy olyan országban, amelyik rendre megsérti az alapvető emberi jogokat” – mondta el véleményét Greta Thunberg a COP27-ről, amelyet az egyiptomi Sarm es-Sejkben rendeznek november 6 és 18 között.

A 19 éves Thunberg “The Climate Book” című könyvének londoni bemutatóján elmondta, ezúttal nem vesz részt a klímakonferenciát kísérő civil rendezvényeken. Egyiptomban ráadásul erősen korlátozták a civil szervezetek és aktivisták akkreditációját, a tüntetéseket is betiltották.

A fiatal svéd lány arról is beszélt, szerinte ma az egyik legnagyobb probléma, hogy a klímavédelemmel kapcsolatos információ nem “megy át” az emberek többsége felé. A könyvében több mint száz klímatudóssal készült magyarázó cikk is olvasható.

Azt akartam, hogy oktató jellegű legyen, ami egy kicsit ironikus, mivel az én pont az iskola elhagyásával sztrájkolok

Greta Thunberg a könyvéről

Greta Thunberg azzal vált ismertté, hogy 2018-ban, 15 évesen úgy döntött nem jár iskolába, így sztrájkol a klímavédelemért. Hamarosan a fiatal klímaaktivisták arcává vált.

A londoni könyvbemutatón arról is kérdezték, mi a véleménye egy új, erőszakosnak tűnő mozgalomról, akiknek a tagjai műalkotásokat öntenek le festékkel vagy éppen étellel, ezzel hívják fel a figyelmet a klímavészhelyzetre.

A sokakban ellenszenvet kiváltó akciókkal kapcsolatban Thunberg azt mondta, hogy az aktivisták új módszereket keresnek, mert észrevették, hogy amit eddig csináltak, nem hozott semmi eredményt. A jövőben szerinte egyre több hasonló extrém akció várható.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.