Civilizáció

2019 év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánították

Idén az Oxford University Press kiadója az év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánította, miután a kifejezés angol nyelvű használata 2018 szeptemberétől, 2019 szeptemberéig közel 10800 százalékkal növekedett.

Nagyon mozgalmas év volt 2019. Ha figyelemmel kísérte az éghajlati válságot és az arról szóló híreket, akkor egész évben láthatta, hogy ezek mennyire besűrűsödtek a kudarcokról, és a reményekről egyaránt. Ez az év volt a klímasztrájkok éve is az egész világon.

Különösen a ClimeNews olvasók ebben az évben látták az éghajlatváltozást és annak gyorsuló hatásait – pusztítóbb tüzekkel Kaliforniában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, tartós aszályokkal az amerikai délnyugaton, rekordáradásokkal Európában és Afrikában, valamint veszélyes hőhullámokkal szerte a világon. Valójában 2019 az eddigi feljegyzések alapján a legforróbb évtized befejezését is jelenti – és 2019 július volt az emberiség története során dokumentált legforróbb hónap!

Egy év telt el, amióta elkezdtünk beszélni – és komolyan vettük – az éghajlati szorongás gondolatát, és arról, hogy miként kezelhetjük ezt együttesen azáltal, hogy közösségeinkben éghajlat-változási intézkedéseket hozunk.

Ez volt az az év, amikor berobbant egy jelentés ami megmutatta, hogy a világ hogyan halad a pályán a kibocsátások csökkentésében, a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez szükséges ütemben és világossá tette, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fokra kell korlátozni.

Ez volt egy olyan év, amikor sok mozgást tapasztaltunk a megoldások terén. Egyre többen dekorbonizálnak, karbonsemlegesítenek szerte a világon. Idén tudatosult a legtöbb emberben, hogy mit jelent a túlnépesedés, mit jelent már több mint 7,7 milliárd embernek a lepusztított Föld hamarosan bekövetkező erőforrásainak hiányával szembenézni.

Az Oxfordi Év Szava egy olyan szó vagy kifejezés, amelyet felhasználási bizonyítékok mutatnak be az erkölcs, hangulat, vagy az elmúlt év foglalkoztatására, valamint kulturális jelentőséggel bíró tartós potenciállal is rendelkezik.

A 2019. évi Oxford Szó: éghajlati veszélyhelyzet.

“Az éghajlati veszélyhelyzet alatt azt a helyzetet értjük, amelyben sürgős fellépésre van szükség az éghajlatváltozás csökkentésére vagy megállítására, valamint az abból származó potenciálisan visszafordíthatatlan környezeti károk elkerülésére vonatkozóan.”

Ebben az évben az éghajlattudomány fokozott tudatossága és a világ minden tájáról származó számtalan következménye a közösségekben hatalmas vitát váltott ki arról, amit az ENSZ főtitkára

korunk meghatározó kérdésének

nevezett.

Aki reálisan látja a világ és esetleg az egyházi világok dolgait az tudja, hogy a 2020 és a következő évek még nagyobb változásokat, sőt egzisztenciális visszalépéseket fognak hozni. Keresztényeket gyilkoltak, végeztek ki 2019-ben, ez lett az egyik legüldözöttebb egyházt a Földön.

Tudomásul kell venni, hogy akár mennyire is próbálják leplezni, valójában klíma- és ökológiai válság van. De válság van a legtöbb ember szívében is. Ez az élet minden területére kihat egyre erősödő ütemben. Tele vannak a pszichiátriák, és emberek halnak meg nap mint nap az időjárás egyre szélsőségesebb hatásai miatt. Ég az egész világ, és közben az emberek futnak a pénz után, hogy valaminek meg tudjanak felelni Isten terve helyett.

Ez a kép megmutatja, hogy valójában mi is van a Földön. Jómagam nem tudok örömökben és szokásos módon növekedésben gazdag Új Évet kívánni senkinek. Azt kívánom, hogy mindenki kezdjen el gondolkodni és felkészülni arra, ami pontosan le van írva a Jelenések Könyvében. Amennyiben el akarja kerülni, hogy lássa a saját gyerekei szenvedését, akkor tanulja meg, hogyan lehet hatékonyan cselekedni azonnal.

Rampasek László

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago