Az ember okozta az éghajlati vészhelyzetet

“Ügy lezárva”: a tudósok 99,9%-a egyetért abban, hogy az ember okozta az éghajlati vészhelyzetet.

A 90 000 tanulmányt átfésülő kutatás konszenzusra jutott, ami a Facebookot és a Twittert a dezinformáció visszaszorítására szólítja fel.

Az ember okozta az éghajlati vészhelyzetetAmerikai őslakos klímaaktivisták és szövetségeseik tüntetnek Washingtonban október 15-én. Sok amerikai nem fogadja el az éghajlati válsággal kapcsolatos tudományos eredményeket.
Fénykép: Allison Bailey/NurPhoto/Rex/Shutterstock

A tudományos konszenzus, miszerint az ember megváltoztatja az éghajlatot, meghaladta a 99,9%-ot – derül ki egy kutatásból, amely megerősíti a Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 csúcstalálkozón a globális fellépés mellett szóló érveket.

Az üvegházhatású gázok hatását illetően a tudományos bizonyosság mára hasonló mértékű, mint az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés – állítják a szerzők, akik közel 90 000, az éghajlattal kapcsolatos tanulmányt vizsgáló felmérésen alapulnak.

Ez azt jelenti, hogy a szakértők körében gyakorlatilag nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fák elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz.

Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97%-a támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát.

Honnan származnak a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátások?

Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya (.PDF), amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok apró kisebbsége szinte nullára csökkent, mivel egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megzavarása közötti kapcsolatra.

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legutóbbi felmérése két szakaszban történt. Először egy 3000 tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg a kutatók, amelyben mindössze négy olyan cikket találtak, amely szkeptikusan állította, hogy az éghajlati válságot az ember okozta. Másodszor a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek olyan, az éghajlattal kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcsszavakra, mint a “természetes ciklusok” és a “kozmikus sugárzás”, aminek során 28 tanulmányt találtak, amelyek mindegyike kisebb folyóiratokban jelent meg.

A szerzők szerint az Environmental Research Letters című folyóiratban kedden közzétett tanulmányuk (.PDF) azt mutatja, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van.

Forrás: The Guardian | Jonathan Watts


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.