Miért ilyen hülye az emberiség?

Miért ilyen hülye az emberiség? Egy biológus megpróbál értelmesen válaszolni a kérdésre.

1+1=0. Két versengő agy története

Miért ilyen hülye az emberiség?

Remélem, nem sértődik meg azon, hogy megkérdőjeleztem az intelligenciáját. Ezt a kérdést Greta Thunberg már évek óta felteszi a bolygó felnőttjeinek, annyi éve, hogy közben ő maga is felnőtté vált. És őszintén szólva, ez egy jogos kérdés: “Nem tudjátok megnézni a számokat? Vakok vagytok? Mi bajod van?”

Miközben megpróbálok válaszolni Greta kérdésére egy biológus szemszögéből, nem fogom untatni Önöket a nyilvánvalóval, hogy miért nem fog össze a világ a korrupció, a szerzett érdekek, a félelem miatt, hogy megingatjuk a hajót, a félelem miatt, hogy megingatjuk a mindenható CO2-gépezetet, amit kapitalizmusnak hívnak, és amely mindannyiunk fizetését adja. Mindannyian tudjuk ezt, és tudjuk, hogy gazdasági rendszerünket nem a Földre teremtették. Egyszerűen nem engedelmeskedik az alapvető fizikai törvényeknek. A gazdasági rendszerünk egy videojátékhoz készült, ahol végtelen esély van arra, hogy elérjük a Game Over-t és újrakezdjük, minden alkalommal egy új bolygóval, amely tiszta lappal indul.

Ez az esszé a tényleges agyunkról szól. És a gyors válasz a “miért vagyunk hülyék” kérdésre kettős: részben hülyék, részben alszunk. Gondoljunk csak egy alvó és hülye emberre, aki az utcán sétál. Tartsuk meg ezt a képet egy pillanatra, amíg mélyebbre ásunk.

Az agyunk úgy fejlődött ki, hogy eredendően azt hisszük, hogy a világ nem változik, és nem is változhat.

Martin Luther King - Miért ilyen hülye az emberiség?

Nem számít, mennyire vagy okos. A legtöbb agyunk arra van programozva, hogy mindig elutasítsa a kényelmet megzavaró kemény igazságokat. Az, hogy képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni a bénító félelmet, és bátran belesétálni az apokaliptikus pokolba, sok szempontból érvényes túlélési mechanizmus, és történelmünk során eddig csodát tett velünk. Eddig. Bármennyi tudományos bizonyítékot is tárnak elénk, még mindig nem vagyunk hajlandóak hinni olyan forgatókönyvekben, amelyekre nincs hiteles túlélési tervünk, mint például az éghajlati armageddon. Ez a hozzáállás igaz a nagy többségünkre, még azokra is, akik azt állítják, hogy “hisznek” az éghajlatváltozásban. Ha egyszer beszélgetünk velük, kezdjük megérteni a belső tagadó hangjukat: “De a Föld mindig is változott” vagy “Csak nem hiszem, hogy olyan rossz lesz”. Az agyunk nem katasztrófakutatásra és apokaliptikus forgatókönyvek feldolgozására termett, hacsak nem vagyunk Asperger-szindrómával megáldva. Az alapértelmezett idegi rendszerünkben van egy beépített, de rosszul működő Remény gomb. Bármilyen szörnyűek is a dolgok, a gomb állandóan a bekapcsolt állásban van. A remény a legrövidebb és legbiztosabb út a téveszmékhez.

Ez azért van, mert az agyunkat úgy tervezték, hogy a stabilitásban, a változatlan világban higgyen. Ez érthető, tekintve, hogy ilyen stabilitásban fejlődtek ki, sőt, a bolygó történetének legstabilabb időszakában, mind az éghajlat, mind az erőforrások bősége szempontjából. Soha nem volt szükség az “apokalipszis agyára”. Az apokalipszis még az emberiséget foglalkoztató top 10-es listán sem szerepel, és jóval hátrébb van, mint Beyoncé.

Az Aspergerek, a látnokok, a szellemi vezetők az egyetlenek, akik képesek előre látni a katasztrófákat és előre látni a sikereket.

Szókratésztől kezdve Nelson Mandelán és Martin Luther Kingen át Greta Thunbergig mindig levadásztuk és börtönbe vetettük ezeket az embereket árulás miatt: “kényelmetlen igazságokat” mondtak el nekünk, amelyeket személyes fenyegetésként érzékeltünk, mert az agyunk “a rendszer nem tud számolni” üzemmódba kapcsolt. Mi, egy stabilitási buborékban fejlődtünk. Minden olyan bizonyíték, amely azt sugallja, hogy “a világnak vége” vagy “ez nem az, aminek gondoltad”, nem része annak a szoftvernek, amivel érkeztünk, legalábbis az Emberi v1.0 agyban.

Al Gore tüzes megjegyzéseket tesz a WEF-en

Persze, hihetetlenül “okosak” vagyunk más szempontból is, ami leginkább az adatfeldolgozási kapacitást érinti. Az agyunk elsősorban a túlélés eszköze. A nagyobb méretű agy kifejezetten azért fejlődött ki, mert a nagyobb agyú embereknek nagyobb esélyük volt zseniális túlélési megoldásokat kitalálni. Legyen szó akár olyan dolgok készítéséről, mint például szerszámok, veszélyes helyzetekből való kijutás, vagy egy Michael Jackson-féle moonwalkról, hogy elcsábítsuk a párunkat, az új agy hihetetlen képességet adott nekünk arra, hogy különböző információkat összekapcsoljunk, és képesek legyünk elképzelni, hogyan hatnak egymásra. Ez a “forgatókönyv-modellezés”, más néven képzelet, növelte a túlélési esélyeinket. Bárcsak ez a képzelőerő képes lenne a következő szintre emelni a dolgokat.

Az agyunk számára az a legfontosabb, hogy csak egy újabb napot élhessünk.

Ennek az új, zseniális agynak volt egy nagy hátránya. Nem hosszú távú tervezésre készült. Arra készült, hogy a jelenben megoldásokat találjon a problémákra. A túlélés szempontjából az “itt és most” sokkal fontosabb, mint 10 év múlva, vagy akár 10 perc múlva. Lehetne azzal érvelni, hogy ha az evolúció olyan agyat hozott volna létre, amely jobban koncentrál tetteink hosszú távú következményeire, akkor mindannyian az álmodozók civilizációja lennénk. Remekül tudnánk elképzelni egy jövőbeli világot, de fennállna a veszélye, hogy a mában elveszítjük a fonalat, és nem élünk túl egy újabb napot. Az Álmodozók talán intelligensek, de túlságosan zárkózottak ahhoz, hogy továbbadják génjeiket. Evolúciós szempontból a hosszú távú tervezésnek mint túlélési képességnek semmi értelme. A túlélés mindig sokkal fontosabb itt és most, mint később. Ezért az evolúció arra koncentrált, hogy olyan agyakat szelektáljon ki, amelyek valóban jók a szó szoros értelmében vett “mára való túlélésben”. A primitív időkben szinte naponta szembesültünk azonnali és sürgős veszélyekkel. Soha nem volt “szabadnap”, amikor otthon hűsöltünk, Netflixet néztünk, könyveket olvastunk és apokaliptikus disztópikus regényeket írtunk. Az evolúció olyan agyat választott ki, amely segíthetett nekünk a jelen problémáinak kezelésében. Ha nem éljük túl a jelent, nincs értelme a jövőre gondolni. Az evolúcióval az a baj, hogy csak a jelenlegi körülményekre tud reagálni, a jövőbeliakra nem. Az evolúció csak olyan géneket és génmutációkat választ ki, amelyek megfelelnek a jelenlegi környezetnek, és biztosítják a túlélést “a mának”: a jelenlegi ragadozóknak, veszélyeknek, éghajlati és életkörülményeknek. Csak annyira vagyunk jók, amennyire a legutóbbi “működő” változatunk.

Valójában az evolúció mindig felzárkózást játszik az idővel, és ebben borzasztóan eredménytelen. A mutációk kiválasztása és kiküszöbölése sok-sok generációt vesz igénybe. A legtöbb kihalási esemény azért következett be, mert a körülmények olyan hirtelen változtak meg, hogy a fajok képtelenek voltak alkalmazkodni. Pontosan ez az a probléma, amellyel az emberek szembesülnek. Az éghajlat, valamint az ember által létrehozott mesterséges civilizáció túl gyorsan változik ahhoz, hogy mind a testünk, mind az agyunk fejlődni tudjon.

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Háború két agy között

Az igazság pillanata természetesen akkor következik be, amikor az agyunk által a Ma túlélésére összeállított megoldások valójában konfliktusba kerülnek a Holnap túlélésével. A fosszilis üzemanyag a mának jó, a holnapnak nem. Minden “túlélési mechanizmusunk” rövid távon előnyös, de hosszú távon büntető következményekkel jár: az erőforrások kimerítése, a fogyasztás, más fajok és élőhelyek kiirtása, mindezek rövid távon rendkívül pozitív hatással vannak az emberiségre. Ez egy háború két agy között: A Ma agya és a Holnap nem létező agya között. Világosan látszik, hogy ki a győztes.

Azt gondolhatjuk, hogy intelligensek vagyunk, és valóban azok is vagyunk, amikor az adatokban mintákat látunk, modelleket állítunk össze és megoldásokat azonosítunk. De mindezek fölött a primitív túlélőagyunk a mára összpontosít. Ugyanaz az agy, amely a Nobel-díjas közgazdászokat szerte a világon arra a következtetésre juttatta, hogy nem lesz pénzügyi válság. Az összes másodlagos jelzáloghitelt valahogy ki fogják fizetni. Még az éghajlatkutató is, aki tudja, hogy mi fog bekövetkezni, megadja magát a valóságnak, és minden este hazamegy a gyerekeihez, megkeresi a fizetését, és arra koncentrál, hogy még egy napot élhessen. Lehet, hogy a következő generációs iphone-okat készítjük, de még mindig az Emberek v1.0-t használjuk, pedig már a v5.0-nál kellene tartanunk. Az éghajlatváltozás nem oldódik meg a régi hardverek használatával. Mi vagyunk a Kodak film. Helyen kívül, időn kívül és témán kívül. Az ellenállhatatlan késztetés, hogy a most és ittre koncentráljunk, számos túlélési mechanizmusunkban megmutatkozik. Azonnali kielégülést keresünk az egészségtelen ételekben, drogokban és más szokásokban, mert ezek miatt érezzük jól magunkat itt és most. A tagadás csak egy módja annak, hogy elhárítsuk a felelősséget, és hogy az agyunk válogasson a most rögtön és a később veszély között. Úgy döntünk, hogy a jelenben élünk, még akkor is, ha ez később fájdalmat okozhat nekünk.

A nevelés csak részben képes legyőzni agyunk tehetetlenségét.

Miért ilyen hülye az emberiség?

Nagyon kevés ember rendelkezik a szükséges alapképzéssel ahhoz, hogy megértse a tudományos bizonyítékok mennyiségi fogalmait, és felülírja az agyának a “hamis stabilitásban” való hitre való hajlamát. Einstein relativitáselmélete után talán minden idők leghíresebb grafikonja a fenti. Világosan mutatja 1) a CO2 és a hőmérséklet közötti összefüggést, és 2) azt, hogy a CO2 jelenleg annyira “elszállt”, hogy még azt sem tudjuk megjósolni, hogy a hőmérséklet hova mehet. A határ a csillagos ég, és úgy néz ki, hogy olyan lesz, mint a Vénusz égboltja. A diagram azt mutatja, hogy pontosan ott tartunk, ahol a nyers tojás forró serpenyőbe csapódott: a tojás még nem főtt meg, de ez csak azért van így, mert az első másodpercek töredékének állóképét nézzük. A tojás tökéletesen áttetszőnek és nyersnek tűnik a forró serpenyőn. Amíg ténylegesen nem kezd el színt váltani, nem fogjuk elhinni, hogy megfőtt, mert az “állóképes” agyunk csak a mára koncentrál. Bár a geológiai időskálán ez az “állókép” a másodperc töredékét jelenti, emberi években kifejezve valójában több évtizedig tart. Ennyi időbe telik, amíg a CO2 végigáramlik a Föld éghajlati rendszerén, és a grafikon által megjósolt hőmérséklet-változást idézi elő. Éppen a fagyasztókeretet éljük át, ami lehetővé teszi a klímaszkeptikusok számára, hogy azt mondhassák: “nézzétek, semmi sem történik, az egész egy átverés, valószínűleg fel kell tekerni egy kicsit a tűzhelyet, mert még a tojás sem sül”. Az emberek mérhetetlenül küzdenek ennek a grafikonnak a megértésével. Mind a CO2 y-tengelyes skála, mind az x-tengelyes időskála. Nem értik, hogy a CO2 és a hőmérséklet között időbeli eltérés van. Nem értik a konfidenciaintervallumokat, a valószínűségeket, az extrapolációt és más matematikai és statisztikai fogalmakat, amelyek azt mondják, hogy egy nagyon baljós jövő áll előttünk.

George Tsakraklides| George író, kutató, kémikus, molekuláris biológus és élelmiszertudós. Követheti őt a Twitteren @99blackbaloons, vagy élvezheti könyveit.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.