2019 év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánították

Idén az Oxford University Press kiadója az év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánította, miután a kifejezés angol nyelvű használata 2018 szeptemberétől, 2019 szeptemberéig közel 10800 százalékkal növekedett.

2019 év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánították | ClimeNews

Nagyon mozgalmas év volt 2019. Ha figyelemmel kísérte az éghajlati válságot és az arról szóló híreket, akkor egész évben láthatta, hogy ezek mennyire besűrűsödtek a kudarcokról, és a reményekről egyaránt. Ez az év volt a klímasztrájkok éve is az egész világon.

Különösen a ClimeNews olvasók ebben az évben látták az éghajlatváltozást és annak gyorsuló hatásait – pusztítóbb tüzekkel Kaliforniában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, tartós aszályokkal az amerikai délnyugaton, rekordáradásokkal Európában és Afrikában, valamint veszélyes hőhullámokkal szerte a világon. Valójában 2019 az eddigi feljegyzések alapján a legforróbb évtized befejezését is jelenti – és 2019 július volt az emberiség története során dokumentált legforróbb hónap!

Egy év telt el, amióta elkezdtünk beszélni – és komolyan vettük – az éghajlati szorongás gondolatát, és arról, hogy miként kezelhetjük ezt együttesen azáltal, hogy közösségeinkben éghajlat-változási intézkedéseket hozunk.

Ez volt az az év, amikor berobbant egy jelentés ami megmutatta, hogy a világ hogyan halad a pályán a kibocsátások csökkentésében, a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez szükséges ütemben és világossá tette, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fokra kell korlátozni.

Ez volt egy olyan év, amikor sok mozgást tapasztaltunk a megoldások terén. Egyre többen dekorbonizálnak, karbonsemlegesítenek szerte a világon. Idén tudatosult a legtöbb emberben, hogy mit jelent a túlnépesedés, mit jelent már több mint 7,7 milliárd embernek a lepusztított Föld hamarosan bekövetkező erőforrásainak hiányával szembenézni.

Az Oxfordi Év Szava egy olyan szó vagy kifejezés, amelyet felhasználási bizonyítékok mutatnak be az erkölcs, hangulat, vagy az elmúlt év foglalkoztatására, valamint kulturális jelentőséggel bíró tartós potenciállal is rendelkezik.

A 2019. évi Oxford Szó: éghajlati veszélyhelyzet.

“Az éghajlati veszélyhelyzet alatt azt a helyzetet értjük, amelyben sürgős fellépésre van szükség az éghajlatváltozás csökkentésére vagy megállítására, valamint az abból származó potenciálisan visszafordíthatatlan környezeti károk elkerülésére vonatkozóan.”

Ebben az évben az éghajlattudomány fokozott tudatossága és a világ minden tájáról származó számtalan következménye a közösségekben hatalmas vitát váltott ki arról, amit az ENSZ főtitkára

korunk meghatározó kérdésének

nevezett.

Aki reálisan látja a világ és esetleg az egyházi világok dolgait az tudja, hogy a 2020 és a következő évek még nagyobb változásokat, sőt egzisztenciális visszalépéseket fognak hozni. Keresztényeket gyilkoltak, végeztek ki 2019-ben, ez lett az egyik legüldözöttebb egyházt a Földön.

Tudomásul kell venni, hogy akár mennyire is próbálják leplezni, valójában klíma- és ökológiai válság van. De válság van a legtöbb ember szívében is. Ez az élet minden területére kihat egyre erősödő ütemben. Tele vannak a pszichiátriák, és emberek halnak meg nap mint nap az időjárás egyre szélsőségesebb hatásai miatt. Ég az egész világ, és közben az emberek futnak a pénz után, hogy valaminek meg tudjanak felelni Isten terve helyett.

2019 év szavának az „éghajlati veszélyhelyzetet” nyilvánították | ClimeNewsEz a kép megmutatja, hogy valójában mi is van a Földön. Jómagam nem tudok örömökben és szokásos módon növekedésben gazdag Új Évet kívánni senkinek. Azt kívánom, hogy mindenki kezdjen el gondolkodni és felkészülni arra, ami pontosan le van írva a Jelenések Könyvében. Amennyiben el akarja kerülni, hogy lássa a saját gyerekei szenvedését, akkor tanulja meg, hogyan lehet hatékonyan cselekedni azonnal.

Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.