Tudtátok, hogy a nagy bankok közül a legtöbb finanszírozza a klímaválságot?

Bár ezek nem közismert tények, mégis igazak: világszinten a bankok a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta 2700 milliárd dollárnyi pénzt fektettek a fosszilis-iparba. Ez Magyarország éves GDP-jének 16-szorosa.

❓ És, hogy miért lehet ez fontos neked? Azért, mert nagy az esélye, hogy ezt sajnos a te pénzedből is teszik. A bankok nem szokták az ügyfeleik orrára kötni, hogy mihez kezdenek a náluk őrzött pénzzel, de civil szervezetek oknyomozó munkájának köszönhetően ezek az adatok mára már ismertek.

Most következzen néhány konkrét példa a bankok piszkos ügyeire:
📌 A Raiffeisen Bank International 820 millió eurónyi hitelt nyújtott fosszilis-cégeknek 3 év alatt.
📌 A CIB anyavállalatával, az Intesa Sanpaolo-val, azonban versenybe sem szállhatnak, ők ugyanis 1924 millió eurót hiteleztek!

📌 Az Erste Group is erősen áll, az ő mérlegük 826 millió euró. Ha ezzel nem is büszkélkedtek el, arról megnyugtatták ügyfeleiket, hogy az irodáik papírfogyasztását 4330 kg-mal sikerült csökkenteni!
📌 A K&H anyavállalata, a KBC, 386 millió eurónyi hitelt nyújtott a környezet megsemmisítésére, de cserébe a magyar fiókjaikban elkezdték szelektíven gyűjteni a hulladékot!
📌 Az UniCredit azonban biztosítani akarta, hogy ő tegyen a legtöbbet az ökoszisztéma összeomlásáért: legnagyobb európai hitelezőként 3134 millió eurónyi hitellel segítette a fosszilis-ipart.

💵 Fontos tehát látni, hogy a bankoknak hatalmas szerepük van a klímaválság súlyosbításában. Az emberek rájuk bízott pénzét arra használják fel, hogy befektessenek környezetszennyező vállalatokba és hiteleket nyújtsanak nekik.
☠️ Követeljük, hogy a bankok kommunikáljanak őszintén és átláthatóan a pénzünkből tett befektetésekről! A fosszilis-ipar finanszírozását pedig azonnal be kell fejezniük, mert ezzel mindannyiunk jövőjét veszélyeztetik!
🌎 Az akciónk egy globális Extinction Rebellion
kampány része, ami a bankok klímaváltozásban játszott szerepére fókuszál. A következő hónapokban számíthattok még hasonló tartalmakra.

Fotók: Nyitray Dániel
Forrás: Extinction Rebellion Magyarország

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago