A bankok piszkos ügyei

Tudtátok, hogy a nagy bankok közül a legtöbb finanszírozza a klímaválságot?

A bankok piszkos ügyei | ClimeNews - Hírportál

Bár ezek nem közismert tények, mégis igazak: világszinten a bankok a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta 2700 milliárd dollárnyi pénzt fektettek a fosszilis-iparba. Ez Magyarország éves GDP-jének 16-szorosa.

❓ És, hogy miért lehet ez fontos neked? Azért, mert nagy az esélye, hogy ezt sajnos a te pénzedből is teszik. A bankok nem szokták az ügyfeleik orrára kötni, hogy mihez kezdenek a náluk őrzött pénzzel, de civil szervezetek oknyomozó munkájának köszönhetően ezek az adatok mára már ismertek.

Most következzen néhány konkrét példa a bankok piszkos ügyeire:
📌 A Raiffeisen Bank International 820 millió eurónyi hitelt nyújtott fosszilis-cégeknek 3 év alatt.
📌 A CIB anyavállalatával, az Intesa Sanpaolo-val, azonban versenybe sem szállhatnak, ők ugyanis 1924 millió eurót hiteleztek!
A bankok piszkos ügyei | ClimeNews - HírportálA bankok piszkos ügyei | ClimeNews - Hírportál

📌 Az Erste Group is erősen áll, az ő mérlegük 826 millió euró. Ha ezzel nem is büszkélkedtek el, arról megnyugtatták ügyfeleiket, hogy az irodáik papírfogyasztását 4330 kg-mal sikerült csökkenteni!
📌 A K&H anyavállalata, a KBC, 386 millió eurónyi hitelt nyújtott a környezet megsemmisítésére, de cserébe a magyar fiókjaikban elkezdték szelektíven gyűjteni a hulladékot!
📌 Az UniCredit azonban biztosítani akarta, hogy ő tegyen a legtöbbet az ökoszisztéma összeomlásáért: legnagyobb európai hitelezőként 3134 millió eurónyi hitellel segítette a fosszilis-ipart.

A bankok piszkos ügyei | ClimeNews - HírportálA bankok piszkos ügyei | ClimeNews - Hírportál

💵 Fontos tehát látni, hogy a bankoknak hatalmas szerepük van a klímaválság súlyosbításában. Az emberek rájuk bízott pénzét arra használják fel, hogy befektessenek környezetszennyező vállalatokba és hiteleket nyújtsanak nekik.
☠️ Követeljük, hogy a bankok kommunikáljanak őszintén és átláthatóan a pénzünkből tett befektetésekről! A fosszilis-ipar finanszírozását pedig azonnal be kell fejezniük, mert ezzel mindannyiunk jövőjét veszélyeztetik!
🌎 Az akciónk egy globális Extinction Rebellion
kampány része, ami a bankok klímaváltozásban játszott szerepére fókuszál. A következő hónapokban számíthattok még hasonló tartalmakra.

Fotók: Nyitray Dániel
Forrás: Extinction Rebellion Magyarország

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.