A tudósok egy része már nem bízik az IPCC-ben

Az ENSZ kiszivárgott jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 éven belül tetőznie kell. A tudósok egy része által kiszivárgott a világ legfontosabb jelentésének újabb része!

Már a tudósok egy része sem bízik az IPCC-ben | ClimeNews

Tudósok egy csoportja közzétette az IPCC-jelentés tervezetét, mivel attól tartanak, hogy a kormányok felhígítják azt.

A magyarázat arra, hogy miért történnek ezek a kiszivárogtatások, egyértelmű: az IPCC-n belül is sokan vannak, akiket nagyon aggaszt a jelenlegi vészhelyzet, az egymást követő jelentések egyes következtetéseinek langyossága, valamint a javasolt intézkedések politikába való átültetésének nyilvánvaló nehézségei. Az IPCC 1990 óta működik, és azóta egészen mostanáig nem történt más, mint a kibocsátások és a negatív mellékhatások egyértelmű növekedése, még akkor is, ha ez a gazdasági, társadalmi és politikai tehetetlenség felelőssége. Ezért szivárogtatják ki az összefoglalók tartalmát a politikusoknak, hogy elkerüljék, hogy a jelentés időközben túlságosan felhíguljon, és hogy felhívják a figyelmet egy olyan évtizedre, amelyben a civilizáció forog kockán.

Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának a következő négy évben kell elérnie a csúcsot, a szén- és gáztüzelésű erőműveket a következő évtizedben be kell zárni, és életmódbeli és viselkedésbeli változásokra lesz szükség az éghajlati összeomlás elkerülése érdekében – áll a világ vezető klímatudományi szakértőjének kiszivárgott jelentéstervezetében.

A globális felmelegedésért minden országban túlnyomórészt a gazdagok felelősek nagyobb mértékben, a terepjárókat és a húsevést emelik ki hibásnak, és a jövőbeli gazdasági növekedés magas szén-dioxid-kibocsátású alapjait is megkérdőjelezik.

A szivárgás az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hamarosan megjelenő, mérföldkőnek számító jelentésének harmadik részéből származik, amelynek első részét augusztus 9-én tették közzé, és amely az éghajlat példátlan, részben visszafordíthatatlan változásaira figyelmeztet.

Már a tudósok egy része sem bízik az IPCC-ben | ClimeNews

Mi a jelenlegi helyzet? Dióhéjban: mindenütt rendkívüli hőmérsékleti rekordok születnek, mint például Kanadában egy hónappal ezelőtt, ahol három egymást követő napon megdőlt a korábbi rekord, és egyszerre öt Celsius-fokot emelkedett, nagyon közel az 50 Celsius-fokhoz. Hihetetlen árvizeket is látunk, mint például Németországban, Belgiumban vagy Kínában, több száz eltűnt és halálos áldozattal, és természetesen hatalmas gazdasági károkat, valamint hatalmas tüzeket a világ nagy részén. Az elmúlt napokban Görögország és Törökország volt a klíma-lottó vesztese. Olyan lottó, amelyben minden országnak sok száma van, és nem lesz nyertes.

A hatodik értékelő jelentésnek nevezett dokumentum három részre tagolódik: az éghajlatváltozás fizikai tudománya; a hatások, és az emberi hatás csökkentésének lehetőségeire.

A harmadik rész a tervek szerint csak jövő márciusban jelenik meg, de tudósok egy kis csoportja úgy döntött, hogy a tervezetet a Scientist Rebellion spanyol ágán keresztül szivárogtatja ki, amely az Extinction Rebellion mozgalom egyik ága. A tervezetet először Juan Bordera újságíró tette közzé a CTXT című spanyol online magazinban.

A jelentés szerint a kibocsátók globálisan leggazdagabb 10%-a a kibocsátás 36-45%-áért felelős, ami tízszer annyi, mint a legszegényebb 10%, akik csak 3-5%-ért felelősek. “A magasabb jövedelmű fogyasztók fogyasztási szokásai nagy karbonlábnyomokkal járnak. A legfontosabb ágazatokban a legnagyobb kibocsátók dominálnak a kibocsátásokban, például a légi közlekedésből származó kibocsátások 50%-áért a legfelső 1% felelős” – áll az összefoglalóban.

A jelentés hangsúlyozza, hogy életmódváltásra lesz szükség, különösen a gazdag országokban és a tehetősek körében világszerte. A jelentés szerint a túlfűtéstől vagy túlhűtéstől való tartózkodás, a gyaloglás és a kerékpározás, a légi közlekedés csökkentése és az energiafogyasztó készülékek kevesebb használata mind jelentősen hozzájárulhat a szükséges kibocsátáscsökkentéshez.

A gazdag világ számos részén az étkezési szokásoknak is meg kell változnia. “A növényi eredetű fehérjéket nagyobb arányban tartalmazó étrendre való áttérés azokban a régiókban, ahol a kalóriák és az állati eredetű élelmiszerek túlzott fogyasztása jelentős kibocsátás-csökkenéshez vezethet, miközben egészségügyi előnyökkel is jár… A növényi eredetű étrend akár 50%-kal is csökkentheti a kibocsátást az átlagos kibocsátás-intenzív nyugati étrendhez képest” – áll a jelentésben.

A modern energia biztosítása mindazok számára, akik jelenleg nem jutnak hozzá (800 millió embernek nincs hozzáférése az elektromos áramhoz), “elhanyagolható” hatással lenne a kibocsátás növekedésére – jegyzi meg a jelentés.

A kibocsátás csökkentése a következő évtizedben kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül maradjon, amely felett az éghajlat összeomlásának hatásai széles körű pusztítást fognak okozni. “A gyengébb közeljövőbeli intézkedések miatt a felmelegedés ilyen szintre való korlátozása elérhetetlenné válna, mivel ez olyan feltételezésekkel járna a későbbi felgyorsított politikai fejlesztésekkel, valamint a technológiafejlesztéssel és -bevezetéssel kapcsolatban, amelyek nincsenek összhangban az értékelt szakirodalomban szereplő bizonyítékokkal és előrejelzésekkel” – figyelmeztet a jelentés.

A jelentés megerősíti, hogy a következő évtizedben a felére kell csökkenteni a kibocsátást, hogy ne emelkedjen 1,5 Celsius-fok alá, és 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást.

A globális gazdaság alacsony szén-dioxid-kibocsátású alapokra való átállásához szükséges beruházások is hiányoznak. A jelentés szerint a jelenlegi beruházások “ötszörösen” elmaradnak a szükséges mértéktől, még ahhoz is, hogy a felmelegedést a 2 Celsius-fokos felső határon belül tartsuk. 2018-ban mintegy 546 milliárd dollárt fordítottak az üvegházhatású gázok csökkentésére és az éghajlati válság hatásaival szembeni ellenálló képesség kiépítésére.

“A meglévő és tervezett infrastruktúra és beruházások, az intézményi tehetetlenség és a status quo iránti társadalmi elfogultság a jövőbeni kibocsátások rögzítésének kockázatához vezet, amelyek csökkentése költséges vagy nehézkes lehet” – állítják a tudósok.

A jelentés szerint a megfeneklett eszközök egyre nagyobb problémát jelentenek majd, mivel az általában évtizedekben mérhető élettartamú szén- és gázerőműveket a megépítésük után kilenc-tizenkét éven belül le kell majd állítani. A tudósok visszhangozzák a Nemzetközi Energiaügynökség nemrégiben kiadott tanácsát, miszerint nem kerülhet sor új fosszilis tüzelőanyagok fejlesztésére, ha a világ nem akar 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleten belül maradni.

“Az elapadt fosszilis tüzelőanyag-források és a tőke együttes gazdasági hatása több trillió dollárra tehető” – áll a jelentésben. Ezt a kockázatot csökkenteni lehetne a beruházásoknak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású árukra és szolgáltatásokra való átcsoportosításával.

A jelentés szerint a szén-dioxid megkötésére és tárolására szolgáló technológia még nem fejlődött elég gyorsan ahhoz, hogy jelentős szerepet játsszon, de a légkörből a szén-dioxid eltávolítására szolgáló technológiákra szinte biztosan szükség lenne ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk.

Már a tudósok egy része sem bízik az IPCC-ben | ClimeNews

A jelentés megjegyzi, hogy van némi ok az optimizmusra. A nap- és szélenergia, valamint az akkumulátortechnológia ma már jóval olcsóbb, köszönhetően a használatukat ösztönző politikáknak. A metánkibocsátás csökkentése szintén nagyban hozzájárulna a hőmérséklet-emelkedés visszafogásához.

A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei

A jelentés szerint az erdők és a földterületek mint fontos szén-dioxid-elnyelők nagyobb gondozása szintén hozzájárulna a hőmérséklet-emelkedés korlátozásához, de nem szabad túlságosan nagy hangsúlyt fektetni rá. Ez viszonylag alacsony költséggel jár, de nem tudja ellensúlyozni a más ágazatokban lassan haladó kibocsátáscsökkentést.

A tervezetet kiszivárogtató spanyol CTXT szerint a jelentésből kiderül, hogy a világgazdaságot gyorsan el kell téríteni a hagyományos GDP-növekedésre való támaszkodásról, de a jelentés ezt alábecsüli. “Nem említik egyértelműen a szükséges radikális változást egy olyan gazdasági rendszerben, amelynek a tőke felhalmozásának és örökös reprodukciójának perverz működése a jelenlegi kritikus pontra juttatott minket” – írta a CTXT.

A kiszivárgott jelentés meg sem említi a máig tartó népességrobbánást, mint legfőképpen ökológiai problémáink gyökér-okát.

A rémüldöző hangvételű cikkek íróit nem érdekli a szegény milliárdok nyomorúsága

Az IPCC közölte, hogy nem kommentálja a kiszivárogtatásokat, és a szerkesztési folyamat célja az volt, hogy a tudósoknak időt és nyugalmat adjanak arra, hogy külső kommentárok nélkül alakítsák ki értékelésüket. Jonathan Lynn, az IPCC kommunikációs vezetője elmondta: “Az itt idézett szöveg nagy része – amely nyilvánvalóan a III. munkacsoport januárban a kormányoknak és a szakértői véleményezőknek szétküldött, a politikai döntéshozóknak szóló összefoglaló második rendű tervezetének első változatából származik – már megváltozott a politikai döntéshozóknak szóló összefoglaló legutóbbi belső tervezetében, amelyet most vizsgálnak felül a szerzők.”

Rampasek, László A.
Forrás: CTXT

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.