Számos tudós és filozófus írta már le a Földet egyetlen hatalmas érző, lüktető élőlényként, s a legmodernebb távérzékelési és képalkotó eljárásoknak köszönhetően ez a benyomásunk most még erősebbé válhat.

A film műholdak által készített – és egy vadonatúj eljárással látványos számítógépes grafikákká alakított – felvételein többek közt szemtanúi lehetünk, hogy az amazóniai esőerdő hogyan “lehel” új életet a légkörbe; hogy az atmoszferikus villamos kisülések miként hoznak létre új létfontosságú, életadó tápanyagokat; és hogy a Föld forgó magja miként von életmentő védőpajzsot bolygónk köré.

Lélegzet elállító felvételek és információk a Föld működéséről, megmutatja, ahogy soha nem látták volna… az űrből.

A  “Föld az űrből” című dokumentumfilm azt vizsgálja, hogy a műholdak és az űrhajók hogyan forradalmasították a tudósok világának és bonyolult rendszereinek a nézetét.

A tudósok csak azáltal, hogy műholdas szemmel látják a Földet, megvizsgálhatják a bolygó geológiáját és éghajlatát és a megfigyelés révén megérthetik, hogy a bolygó, a tenger, a föld, és a levegő összekapcsolódnak egymással. – mondta Abdalati, a Földtudományi és Megfigyelő Központ igazgatója aki részt vett a film elkészítésében.

“Úgy gondolom, hogy intuitív módon tudjuk, hogy vannak kapcsolatok, de amikor valóban nyomon követheti a Szaharától származó porviharokat Észak-Amerika időjárási eseményeihez, az megváltoztatja a dolgokat” – mondta Abdalati.

A műholdas adatoknak köszönhetően az éghajlati modellek finomításra kerültek – tette hozzá Abdalati. Mind a 15 éghajlati modell, amely a Föld-megfigyelő műholdak nagy részének elindítása előtt helyben volt, megváltozott, hogy tükrözze a műholdak által összegyűjtött új adatokat. A tudósok ezt az információt arra használják, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogy miként nézhet ki a jövő éghajlata.

A műholdas megfigyelések valódi ereje az, hogy objektív igazságot képviselnek

– magyarázza Dr. Piers Sellers, ökológus és volt űrhajós, a dokumentumfilmben.

“Azt mutatják nekünk, hogy a világ mit csinál, nem azt, amit szeretnénk, hogy csináljon, és nem pedig azt, amitől félnünk kell, hanem azt, amit valójában csinál. És ez lehetővé teszi számunkra a változás látását, hogy mi a valódi változás.”

A filmet készítő NOVA vezérigazgatója, Paula Apsell – a népszerű tudományos hírműsor NOVA scienceNOW alkotója – és filmkészítői csapata képeket, videót és egyéb információkat gyűjtött össze a pályára került 120 Földmegfigyelő műhold némelyikéből a film elkészítéséhez.

A NOVA az óceánmegfigyelő Aqua műholdas információiból számítógépes animációt használt, hogy megmutassa, hogy nézhet ki az Egyenlítőn az óceánból párolgó víz. A filmkészítők az NPP Suomi sarkvidék fölött keringő műholdból származó adatokat is felhasználták annak bemutatására, hogy a jégsapkák hogyan változtak az idők során.

ClimeNews

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago