Marion Cotillard, az elkötelezett klímaharcos

Miután a cannes-i filmfesztiválon a “Mozi a klíma ügyéért” elnevezésű szekcióban bemutatták, a Bigger than us/Nagyobb mint mi című filmet, a lyoni Lumière Intézetben is láthatták a nézők, egy rendkívüli vetítésen.

 

A filmet Flore Vasseur író és újságíró írta és rendezte, producere pedig Marion Cotillard színésznő volt, aki régóta elkötelezett harcosa a környezetvédelmi és társadalmi ügyeknek.

A Bigger than us kvázi egy világkörüli turné, fiatal nők és férfiak portréi: kivétel nélkül egy jobb jövőért küzdenek a számtalan akadály ellenére. Ez volt a fő inspiráció a színésznő számára is. Cotillard arról mesélt, mi motiválta, hogy egy ilyen film születésénél bábáskodjon.

“Mindig is nagy kérdés volt számomra, hogy milyen hatással vagyunk a jövő nemzedékekre. Láthatjuk-e, hogy mondjuk száz vagy ezer év múlva, a mi hatásunk akadályozza-e meg őket abban, hogy egyáltalán éljenek…?” – fogalmazott.

Flore Vasseur aktivista és emellett hosszú dokumentumfilmes múltra tekint vissza: készített filmet többek közt Edward Snowdenről is.

De ez a film saját kisfiáról szól, valamint Mélati felfedezéséről is szól, aki még gyerekként szállt harcba a műanyag zacskók inváziójával Bali szigetének idilli strandjain.

“Mindig is érdekelt a felnőttek aktivista jelenléte. Az viszont soha, hogy mit jelent ez a gyerekek, az ő generációjuk számára. Így az első hajtóerő gyakorlatilag egy válasz a fiamnak, ez egy nap alatt Melati nyomába vezet, akit 2016-ban fedeztem fel. 16 éves volt akkor. Már több mint 4 éve színészkedik, és nem áll messze a kiégéstől. Így azt mondtam magamnak, ha azt akarom, hogy kitartson, akkor hozzá hasonló emberekkel kell kapcsolatba lépnie” – mondta Vasseur.

 

Mélati jelenti a film cselekményének fő szálát, egy bolygó körüli utazáshoz. A patriarchátus, a kapitalizmus, a fehér felsőbbrendűség a legelterjedtebb csapások és a legmélyebb gonoszságok hordozóiként jelennek meg.

A fiatalok kezdeményezései pedig nem elszigetelt cselekedetek: itt valódi nemzedéktudat van.

És gyakran – jegyzi meg a rendező – a nők azok, akik a frontvonalban vannak.

“Nem férfiakra vagy nőkre gondoltam, hanem arra, hogy ki a bátor ezekben a mozgalmakban. Az ökológiára. A lányok oktatására. A szólásszabadságra. Sok a nő ezekben a mozgalmakban. Sok a nő a frontvonalakon” – tette hozzá.

Flore Vasseur és Marion Cotillard olyanok mint a testvérek. De a színésznő olvasatában itt most nem férfiak és nők szembeállításáról van szó, inkább a jogos küzdelmek elismeréséről…

“Ő történetesen nő. Történetesen nő, és persze van egyfajta kapcsolata, kapcsolódása az élethez, de egyben az alárendeltséghez is kapcsolódik. A nők alárendeltsége ebben a világban megadja nekik, megteremti bennük az igényt, hogy kiálljanak magukért, hogy megvédjék magukat, harcoljanak, és igazságot követeljenek” – fogalmazott.

Ez egy elkötelezett és harcos film, amely a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál záróalkotása lesz majd. Európa-szerte ősszel mutatják be.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.