A Föld az űrből

Számos tudós és filozófus írta már le a Földet egyetlen hatalmas érző, lüktető élőlényként, s a legmodernebb távérzékelési és képalkotó eljárásoknak köszönhetően ez a benyomásunk most még erősebbé válhat.

A film műholdak által készített – és egy vadonatúj eljárással látványos számítógépes grafikákká alakított – felvételein többek közt szemtanúi lehetünk, hogy az amazóniai esőerdő hogyan “lehel” új életet a légkörbe; hogy az atmoszferikus villamos kisülések miként hoznak létre új létfontosságú, életadó tápanyagokat; és hogy a Föld forgó magja miként von életmentő védőpajzsot bolygónk köré.

Lélegzet elállító felvételek és információk a Föld működéséről, megmutatja, ahogy soha nem látták volna… az űrből.

A  “Föld az űrből” című dokumentumfilm azt vizsgálja, hogy a műholdak és az űrhajók hogyan forradalmasították a tudósok világának és bonyolult rendszereinek a nézetét.

A tudósok csak azáltal, hogy műholdas szemmel látják a Földet, megvizsgálhatják a bolygó geológiáját és éghajlatát és a megfigyelés révén megérthetik, hogy a bolygó, a tenger, a föld, és a levegő összekapcsolódnak egymással. – mondta Abdalati, a Földtudományi és Megfigyelő Központ igazgatója aki részt vett a film elkészítésében.

“Úgy gondolom, hogy intuitív módon tudjuk, hogy vannak kapcsolatok, de amikor valóban nyomon követheti a Szaharától származó porviharokat Észak-Amerika időjárási eseményeihez, az megváltoztatja a dolgokat” – mondta Abdalati.

A műholdas adatoknak köszönhetően az éghajlati modellek finomításra kerültek – tette hozzá Abdalati. Mind a 15 éghajlati modell, amely a Föld-megfigyelő műholdak nagy részének elindítása előtt helyben volt, megváltozott, hogy tükrözze a műholdak által összegyűjtött új adatokat. A tudósok ezt az információt arra használják, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogy miként nézhet ki a jövő éghajlata.

A műholdas megfigyelések valódi ereje az, hogy objektív igazságot képviselnek

– magyarázza Dr. Piers Sellers, ökológus és volt űrhajós, a dokumentumfilmben.

“Azt mutatják nekünk, hogy a világ mit csinál, nem azt, amit szeretnénk, hogy csináljon, és nem pedig azt, amitől félnünk kell, hanem azt, amit valójában csinál. És ez lehetővé teszi számunkra a változás látását, hogy mi a valódi változás.”

A filmet készítő NOVA vezérigazgatója, Paula Apsell – a népszerű tudományos hírműsor NOVA scienceNOW alkotója – és filmkészítői csapata képeket, videót és egyéb információkat gyűjtött össze a pályára került 120 Földmegfigyelő műhold némelyikéből a film elkészítéséhez.

A NOVA az óceánmegfigyelő Aqua műholdas információiból számítógépes animációt használt, hogy megmutassa, hogy nézhet ki az Egyenlítőn az óceánból párolgó víz. A filmkészítők az NPP Suomi sarkvidék fölött keringő műholdból származó adatokat is felhasználták annak bemutatására, hogy a jégsapkák hogyan változtak az idők során.

ClimeNews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.