Civilizáció

Egyre több munkánkba és energiánkba kerül, hogy egyáltalán ott legyünk, ahol voltunk

„Alice Csodaországban versenyt fut a Vörös Királynővel, és amikor már teljesen kifogynak a szuszból, Alice megdöbbenve veszi észre, hogy még mindig ugyanazon a helyen vannak.
– Nálunk azért, ha elég sokáig és elég gyorsan fut, általában eljut valahova az ember!
– Milyen lassú ország! – válaszolta a Királynő. – Itt, látod, úgy van, hogy nagyon gyorsnak kell lenned ahhoz, hogy legalább ott maradhass, ahol voltál.”

Aldous Huxley, a Szép új világ szerzője, egy 1959-es (!), Népességrobbanás című (!) kaliforniai egyetemi előadásában használta ezt a meserészletet annak szemléltetésére, hogy a népességrobbanás minden gazdasági, politikai, környezet- és természetvédelmi, fejlesztési, segély stb. erőfeszítésünket elnyeli.

E kis történet tragikus helyzetünk vígjátéki parabolája. Egyre több munkánkba és energiánkba kerül, hogy egyáltalán ott legyünk, ahol voltunk – holott tulajdonképpen nemkívánatos helyzetben vagyunk.

1894. júl. 26: Aldous Leonard Huxley angol biológus, író születése (+1963. nov. 22.). Darwin fejlődéselméletét támogatta, világnézete az úgynevezett “modern pozitivizmus”, eszményei a természetes jóság, a biológiai egyensúly, az egyéni élet meditációja és a humánum. Leghíresebb könyve a Brave New World (Szép új világ) (1931) és a Brave New World Revisited (1958). Nagyon jelentős esszéírói és előadói tevékenysége.
Orvosnak készült, de 16 évesen fertőzéses szembetegség miatt félig-meddig megvakult. Hatalmas enciklopédikus tudását úgy szerezte, hogy megtanulta a Braille írást, valamint egész könyveket olvastak fel neki.

Mária Nys, belga felesége (1919-től 1955-ös haláláig) volt életének támasza, sofőrje, felolvasója, titkárnője, akinek a műveit is diktálta. Rákos betegsége alatt még férje következő házasságát is igyekezett előkészíteni az olasz zongorista és pszichológus Laura Archerával, akivel 1948-ban találkoztak először s akihez 1954-ben terápiára jártak.
Hosszabb időket töltöttek Olaszországban, 1937-től az USÁ-ban, Los Angelesben éltek. Amikor 1953-ban rábeszélték, hogy folyamodjon amerikai állampolgárságért, a kérdésre, hogy hajlandó-e fegyverrel is megvédeni leendő hazáját, nem volt hajlandó igennel felelni.
1960-ban nyelvrákot állapítottak meg nála. 1963. nov. 22-én egy cédulán kérte feleségétől, hogy LSD-t adjanak be neki, amit orvosa is a közelgő halál elfogadásának tekintett.

BOCS – Szöveggyűjtemény

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago