Kiakadt az egyik hedge fund menedzser a klímaügyi kamuzástól

Az egyik aktivista hedge fund menedzser alaposan kiakadt az olyan cégekre, akik csak szóban tesznek a klímavédelem ellen. Ő menesztené azoknak a cégeknek a vezetőit, akik nem közlik az irányításuk alá tartozó szervezet kibocsátását, de nekiment az alapkezelő iparág legnagyobbjainak is.

Kiakadt az egyik hedge fund menedzser a klímaügyi kamuzástól | ClimeNews

Az egyik 28 milliárd dollárnyi vagyont kezelő hedge fund, a TCI vezetője nekiment az olyan cégek vezetőinek, akik még most sem hajlandók közzétenni az irányításuk alá tartozó vállalat üvegházhatású gázkibocsátásának értékeit. A Financial Times tudósítása szerint az alapkezelő közölte, hogy a jövőben a portfóliójában tartott cégeknél az igazgatóságok ellen fog szavazni ott, ahol a cég szén-dioxid kibocsátását nem hozzák nyilvánosságra.

Sir Christopher Hohn, az aktivista hedge fund vezetője többek között olyan cégeket figyelmeztetett, mint az Airbus, a Moody’s és a Charter Communications, hogy javítsanak transzparenciájukon ebben a kérdésben. Ezen felül arra szólította fel a befektetési eszközök tulajdonosait, hogy rúgják ki az olyan alapkezelőket, akik nem hajlandóak ragaszkodni a cégek részéről klímaügyben a transzparenciához, s nem kényszerítik erre az általuk portfólióban tartott részvényeket kibocsátó cégek vezetését.

Hohn e mellett megvádolta az iparág legnagyobbjának számító BlackRockot, hogy úgynevezett “greenwash” amit művel klímaügyben, mivel nem követeli meg a kibocsátási adatok közzétételét. (Ezt a kifejezést használja az angol nyelv azokra a vállalatokra, amelyek úgy tesznek, mintha fontosnak tartanák a környezetvédelem ügyét, de valójában egy fikarcnyit sem törődnek vele – a szerk.) Úgy véli, a BlackRock képviselőinek szavazatai a cégek közgyűlésein a klímaszempontból fontos kérdésekben megdöbbentőek.

Itt az idő

A klímaváltozás problémája egyre inkább foglalkoztatja a befektetési iparágat, az alapkezelők egyre nagyobb része lép is az ügyben. Van, aki egyszerűen a jó irányba próbálja befolyásolni az általa részben birtokolt cégek vezetését, de vannak olyanok is, akik egyszerűen kipucolják a portfóliókból a szennyező cégek részvényeit. A világ nagy pénzügyi központjainak otthont adó országok egyike sem követeli meg jelenleg jogszabályok szintjén a részvénykibocsátóktól a klímakockázati információk közlését, azonban Londonban már fontolgatják ezt – írja a lap.

Befektetni egy olyan vállalatba, amely nem hajlandó elárulni szennyezési adatait, olyan, mint befektetni egy cégbe, amely nem árulja el mérlegét és eredménykimutatását. Ha ezek közlését a kormányok nem kényszerítik ki, akkor a befektetőknek kell ezt megtenniük – mondta Hohn. Az általa támogatott Children’s Investment Fund Fundation évente mintegy 150 millió dollárnyi támogatást nyújt a különböző klímaügyben aktív csoportoknak.

Hohn szerint eljött az ideje, hogy a befektetők fellépjenek a Föld megmentéséért folytatott harcban, s ehhez nem kell a szabályozó hatóságokra várni. Ezek ugyanis elaludták a klímaügyben a szemléletváltást és nem akarják szabályozni megfelelő mértékben a káros anyag kibocsátást. A befektetőknek azonban megvan az erejük a szavazataik által ahhoz, hogy változást kényszerítsenek ki a környezeti szempontokat nem komolyan vevő cégektől. Ezt az erőt használni kell – vélte a befektető.

Lebuktak

Utalt az InfluenceMap nevű nonprofit kutatócsoport múlt héten publikált jelentésére, amely szerint a BlackRock és a Capital Gorup volt az a két alapkezelő cég, amelyek a legkevésbé támogatták a klímaügyben hozandó pozitív határozatokat a tőzsdei cégek közgyűlésein a 15 legnagyobb hasonló cég közül. A BlackRock erre azt válaszolta, hogy ők rendelkeznek a legátfogóbb megbízotti hálózattal világszerte, s az elmúlt két évben összesen 370 cégre gyakoroltak nyomást, hogy foglalkozzanak a klímakockázattal, ez kétszer annyi, mint ahány ezzel kapcsolatos részvényesi szavazásra került sor ezen cégeknél. Ez szerintük azt mutatja, hogy még akkor is a klímakockázat kezelését helyezik előtérbe, amikor erre vonatkozó részvényesi indítvány nem is kerül napirendre.

A TCI arra kéri a cégeket, hogy szén-dioxid kibocsátási adataikat, a CDP nevű nonprofit szervezeten keresztül tegyék közzé, valamint közöljék a kibocsátáscsökkentési céljaikat is. A TCI vezető alapja egyébként idén eddig 39 százalékos hozamot produkált. Elmondása szerint portfóliójukban a klímaügyben, a káros anyag kibocsátási adatok közlésében legrosszabb teljesítményt felmutató cég a Charter Communications volt, de pocsékul szerepeltek ebből a szempontból az Airbus, a Moody’s, az Anthem, az Aena, au Atlantia, a Canadian Pacific, a Getlink és az Univar nevű cégek is.

Az elmúlt években az olyan nagy vagyonkezelő cégek, mint a BlackRock, a Vanguard, a Fidelity és a State Street egyaránt nagy hírveréssel jelentettek be olyan termékeket, amelyek előtérbe helyezték a környezetvédelem és a szociális problémák kezelésének kérdését. Azonban ennek ellenére a nagy cégek ilyen irányú vállalásaival kapcsolatban egyre többen szkeptikusak, mivel az általuk kezelt vagyon nagy részét passzívan fektetik be. Így azt, hogy egy-egy részvénybe mennyi befektetői tőke áramlik, sokkal inkább meghatározza, hogy az adott részvény mekkora súllyal szerepel egy-egy indexben, mint az, hogy mennyire felel meg a környezetvédelmi előírásoknak.

Forrás: Napi.hu | Lovas-Romváry András

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.