Szén-dioxid-kibocsátás

A fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak

A klímaváltozás ellen küzdő világban a fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak.

Fotó: Dhiraj Singh/Bloomberg

A szén iránti kereslet ismét a csúcsszintek közelébe emelkedik

A West Burton A erőmű 200 méterrel Anglia ipari központja fölé magasodó kéményeivel a fosszilis tüzelőanyagok korának relikviája. Ha beindulnak a kazánjai, naponta több ezer tonna szenet égetnek el, és szén-dioxidot okádnak ki, amely felmelegíti a bolygót.

Több mint 50 évnyi működés után jövőre bezárják, és ez is része a zöld energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára való globális átállásnak. Csak ritkán használják, de szeptemberben néhány napig ez a régi, környezetszennyező létesítmény tartotta égve a villanyt Nagy-Britanniában.

West Burton nem egy különlegesség. A fosszilis tüzelőanyagok világszerte figyelemre méltó módon térnek vissza, mivel a világjárványból való erőteljes kilábalás megnöveli a keresletet. Minden zöld energia ígéret és terv ellenére ez az átmenet még gyerekcipőben jár, és a világ még mindig nagymértékben támaszkodik a fosszilis energiahordozókra. Ez egy két és fél évszázad alatt kialakult függőség, amely mélyen gyökerezik.

West Burton A erőmű Retford közelében, Egyesült Királyság | Forrás: EDF

Európában, ahol az elektromos járművek egyre népszerűbbé válnak, a benzineladások fellendülőben vannak, egyes országokban 10 éves csúcsra emelkedve. A fejlődő világban, Brazíliától Kínáig, a földgázfogyasztás erősebb, mint valaha. A globális energiaéhség összeütközésbe került a korlátozott kínálattal, ami maga is több tényező eredménye, és az energiaárak sok országban az egekbe szöktek.

Ha mindezt összeadjuk, a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet már most a járvány előtti szintekkel kacérkodik, ami azt jelenti, hogy a kibocsátások is növekednek. A jelenlegi tendenciák alapján a szén, a földgáz és a kőolaj együttes fogyasztása 2022 közepére valószínűleg minden idők legmagasabb szintjére emelkedik.

“Ez a fosszilis tüzelőanyagok bosszúja” – mondta Thierry Bros, a párizsi Sciences Po energetikai szakértője és professzora.

A helyzet az energetikai átmenet ijesztő új szakaszát jelzi, amelyben egyre nagyobb feszültségek feszülnek a kibocsátáscsökkentés, az árak alacsonyan tartása és az ellátás biztonságának garantálása közötti, eltérő politikai célkitűzések között. Az erőfeszítések üteme is veszélybe kerülhet, ha az emelkedő árak miatt a közvélemény nem támogatja az éghajlat-politikát.

Ez a sötét háttér néhány nappal az ENSZ glasgow-i COP26 csúcstalálkozójának kezdete előtt áll, amely sokak szerint az utolsó lehetőség a katasztrofális éghajlatváltozás elhárítására.

“Az éghajlati válság valós, és az energetikai átállás szükségszerű, és ezt fel kell gyorsítanunk – de ez nem egy gombnyomás” – mondta Amos Hochstein, az Egyesült Államok vezető energiadiplomatája. “Ha meg akarjuk oldani az éghajlatváltozást, akkor ezt úgy kell tennünk, hogy közben a globális gazdaságot elszigeteljük a szélsőséges energiamegrázkódtatásoktól.”

A kormányok nem hagyhatják figyelmen kívül az árprést, és sokan már közbeléptek, hogy támogatásokkal és adócsökkentésekkel tompítsák a hatásokat. De mivel folyamatosan figyelmeztetnek a bolygó helyrehozhatatlan károsodására, kevesen látják, hogy a tisztviselők visszalépnének a kibocsátási kötelezettségvállalásaiktól.

A Pew Research Center szerint az emberek több mint 70%-a aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás valamikor személyesen is kárt fog okozni neki. Az Egyesült Államokban ez az arány alacsonyabb, bár még mindig 60%. Németországban a Zöldek pártja most érte el minden idők legjobb választási eredményét, és valószínűleg a következő kormány tagja lesz.

Felmelegedés

A kibocsátások újra emelkednek, és 2021-ben rekordmagasság közelébe emelkednek majd.

Forrás: IEA – Utolsó frissítés: 2021. április 19. (Azóta nem merik frissíteni! – a szerk.)

A világ évek óta elégedetlenkedik a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásával kapcsolatban. Az olajtól a szénig a csúcskereslet volt a jelszó, amely mindig is közeledett, de valójában sosem valósult meg. Aztán sokan feltételezték, hogy a világjárvány idején a fogyasztás csökkenésének egy része strukturális volt, amelyet olyan társadalmi változások, mint az otthonról történő munkavégzés és a zöldebb fellendülés reménye vezérelt.

De a repülőgép-üzemanyagon kívül, amelyet még mindig az utazási korlátozások gátolnak, az olajkereslet ma magasabb, mint 2019-ben volt. Az autó visszatért a városközpontokba, mivel az emberek elkerülik a tömegközlekedést. Sok ország kétségbeesetten keresi a benzint, mivel az vált a swing üzemanyaggá, amely ellensúlyozza a nap- és szélerőművek hullámzását az áramtermelésben. A szén is felfelé ível, még ha a legpiszkosabb fosszilis tüzelőanyagok középtávú kilátásai továbbra is kifejezetten borúsak.

Forrás: Javier Blas – Bloomberg

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago