Dánia 14 millió dollárt szán az afrikai családtervezésre

Dánia családtervezéssel javasolja szabályozni a születések számát a fekete kontinensen.

Dánia 14 millió dollárt szán az afrikai családtervezésre | ClimeNews - Hírportál

Mintegy 14 millió dollárt szán a dán kormány arra a programra, amely a családtervezést segíti Afrikában. Koppenhága álláspontja szerint az afrikai társadalmakra, a szegény családokra hatalmas terhet rónak a nem kívánt terhességek, a fogamzásgátlással pedig nemcsak az említett emberek élnének könnyebben, de az afrikai lakosság és a migránsok száma is csökkenne.

A Londonban tartott sajtótájékoztatón Ulla Tornaes fejlesztésért és együttműködésért felelős dán miniszter azt mondta:

nagyjából 225 millió nő a szegény országokban nem tud családot tervezni, a nem kívánt terhességek pedig azt eredményezik, hogy a fiatal nők kimaradnak az iskolából, és sokszor bele is halnak a szülési komplikációkba. Emellett az említett társadalmak nem tudnak fejlődni gazdaságilag, hiszen gyorsan nő a lakosság száma, ez pedig megakadályozza az életszínvonal emelkedését.

Dánia 14 millió dollárt szán az afrikai családtervezésre | ClimeNews - HírportálA dán kormány ezért nevezte kiemelt külpolitikai céljának és biztonságpolitikai érdekének a fogamzásgátláshoz való hozzáférést és a családtervezés elterjesztését Afrikában. Tornaes úgy vélte: az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkentésében is szerepe lehet a családtervezésnek, mivel ha kevesebb gyerek születik, kevesebben fognak megindulni Európa felé. Afrika családtervezési szempontból messze a legkevésbé modern az egész világon. Az okok szerteágazóak, így például a nők a szegényebb országokban szinte semmiféle orvosi ellátást nem kapnak, nem merészkednek túl a hagyományos orvosláson, amely sok esetben csak népi hie­delmeken alapul. Rengeteg a babona, a vallási előítélet, a törzsi hagyomány, valamint az infrastruktúra is hiányos, vagyis még ha van is kórház, és ott van orvos, akinek vannak gyógyszerei, amelyekkel gyógyítana, akkor is nehéz megközelíteni az épületet, mert nincs út, vagy ha van, azt fegyveresek ellenőrzik, akiken átjutni csak sok pénzért lehet.

Forrás: Magyar Idők | Sitkei Levente

A hiedelmek egyike, a kislányok nemi szervének megcsonkítása, a csikló kivágása, Afrika-szerte elterjedt. Általában maguk az anyák erőltetik, mert attól félnek, nem tudják feleségnek (el)adni a lányukat, ha képes élvezni a szexet. A nőelnyomó kultúrákban ugyanis a nőket (Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász kifejezésével) tenyészállat-sorban tartják, csak a termékenységük az értékük, és a szex élvezete csak a félrelépés kockázatát növeli.
A higiénia hiánya miatt a megsebesítés roppant veszélyes, és a gyermekek jogainak durva megsértése. Az ENSZ-nek külön programja van az ilyen kártékony “hagyományok” visszaszorítására. A hatalmaskodó férjek, férfiak, politikai és egyházi vezetők persze támadják a nőelnyomás “afrikai kultúráját” megváltoztató, a nőket felszabadító nyugati “beavatkozást”. Pedig a szegény férfiak is, akik lányaikat, asszonyaikat szülőgép sorban tartják, maguk felelősek a szegénységükért – hiszen a szegénységből kiemelkedés döntő tényezője a lányok iskoláztatása és a fogamzásgátlás elérhetősége. https://afrika.bocs.eu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.