A fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak

A klímaváltozás ellen küzdő világban a fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak.

A fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak | ClimeNewsFotó: Dhiraj Singh/Bloomberg

A szén iránti kereslet ismét a csúcsszintek közelébe emelkedik

A West Burton A erőmű 200 méterrel Anglia ipari központja fölé magasodó kéményeivel a fosszilis tüzelőanyagok korának relikviája. Ha beindulnak a kazánjai, naponta több ezer tonna szenet égetnek el, és szén-dioxidot okádnak ki, amely felmelegíti a bolygót.

Több mint 50 évnyi működés után jövőre bezárják, és ez is része a zöld energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára való globális átállásnak. Csak ritkán használják, de szeptemberben néhány napig ez a régi, környezetszennyező létesítmény tartotta égve a villanyt Nagy-Britanniában.

West Burton nem egy különlegesség. A fosszilis tüzelőanyagok világszerte figyelemre méltó módon térnek vissza, mivel a világjárványból való erőteljes kilábalás megnöveli a keresletet. Minden zöld energia ígéret és terv ellenére ez az átmenet még gyerekcipőben jár, és a világ még mindig nagymértékben támaszkodik a fosszilis energiahordozókra. Ez egy két és fél évszázad alatt kialakult függőség, amely mélyen gyökerezik.

A fosszilis tüzelőanyagok bosszút állnak | ClimeNewsWest Burton A erőmű Retford közelében, Egyesült Királyság | Forrás: EDF

Európában, ahol az elektromos járművek egyre népszerűbbé válnak, a benzineladások fellendülőben vannak, egyes országokban 10 éves csúcsra emelkedve. A fejlődő világban, Brazíliától Kínáig, a földgázfogyasztás erősebb, mint valaha. A globális energiaéhség összeütközésbe került a korlátozott kínálattal, ami maga is több tényező eredménye, és az energiaárak sok országban az egekbe szöktek.

Ha mindezt összeadjuk, a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet már most a járvány előtti szintekkel kacérkodik, ami azt jelenti, hogy a kibocsátások is növekednek. A jelenlegi tendenciák alapján a szén, a földgáz és a kőolaj együttes fogyasztása 2022 közepére valószínűleg minden idők legmagasabb szintjére emelkedik.

Thunberg: a politikusok nem tesznek semmit

“Ez a fosszilis tüzelőanyagok bosszúja” – mondta Thierry Bros, a párizsi Sciences Po energetikai szakértője és professzora.

A helyzet az energetikai átmenet ijesztő új szakaszát jelzi, amelyben egyre nagyobb feszültségek feszülnek a kibocsátáscsökkentés, az árak alacsonyan tartása és az ellátás biztonságának garantálása közötti, eltérő politikai célkitűzések között. Az erőfeszítések üteme is veszélybe kerülhet, ha az emelkedő árak miatt a közvélemény nem támogatja az éghajlat-politikát.

Ez a sötét háttér néhány nappal az ENSZ glasgow-i COP26 csúcstalálkozójának kezdete előtt áll, amely sokak szerint az utolsó lehetőség a katasztrofális éghajlatváltozás elhárítására.

“Az éghajlati válság valós, és az energetikai átállás szükségszerű, és ezt fel kell gyorsítanunk – de ez nem egy gombnyomás” – mondta Amos Hochstein, az Egyesült Államok vezető energiadiplomatája. “Ha meg akarjuk oldani az éghajlatváltozást, akkor ezt úgy kell tennünk, hogy közben a globális gazdaságot elszigeteljük a szélsőséges energiamegrázkódtatásoktól.”

A kormányok nem hagyhatják figyelmen kívül az árprést, és sokan már közbeléptek, hogy támogatásokkal és adócsökkentésekkel tompítsák a hatásokat. De mivel folyamatosan figyelmeztetnek a bolygó helyrehozhatatlan károsodására, kevesen látják, hogy a tisztviselők visszalépnének a kibocsátási kötelezettségvállalásaiktól.

A Pew Research Center szerint az emberek több mint 70%-a aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás valamikor személyesen is kárt fog okozni neki. Az Egyesült Államokban ez az arány alacsonyabb, bár még mindig 60%. Németországban a Zöldek pártja most érte el minden idők legjobb választási eredményét, és valószínűleg a következő kormány tagja lesz.

Felmelegedés

A kibocsátások újra emelkednek, és 2021-ben rekordmagasság közelébe emelkednek majd.

Forrás: IEA – Utolsó frissítés: 2021. április 19. (Azóta nem merik frissíteni! – a szerk.)

A világ évek óta elégedetlenkedik a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásával kapcsolatban. Az olajtól a szénig a csúcskereslet volt a jelszó, amely mindig is közeledett, de valójában sosem valósult meg. Aztán sokan feltételezték, hogy a világjárvány idején a fogyasztás csökkenésének egy része strukturális volt, amelyet olyan társadalmi változások, mint az otthonról történő munkavégzés és a zöldebb fellendülés reménye vezérelt.

De a repülőgép-üzemanyagon kívül, amelyet még mindig az utazási korlátozások gátolnak, az olajkereslet ma magasabb, mint 2019-ben volt. Az autó visszatért a városközpontokba, mivel az emberek elkerülik a tömegközlekedést. Sok ország kétségbeesetten keresi a benzint, mivel az vált a swing üzemanyaggá, amely ellensúlyozza a nap- és szélerőművek hullámzását az áramtermelésben. A szén is felfelé ível, még ha a legpiszkosabb fosszilis tüzelőanyagok középtávú kilátásai továbbra is kifejezetten borúsak.

Forrás: Javier Blas – Bloomberg

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.