Mit tartalmaz az új Net Zero szabvány az olajra és a gázra?

Egy új szabványt hoztak létre annak felvázolására, hogy az olaj- és gázipari ágazatban hogyan néz ki egy hiteles nettó zéró stratégia, hogy a befektetők könnyebben összehasonlíthassák a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek klímavédelmi terveit, és felmérhessék, hogy melyek alkalmasak a nettó zéró portfóliókba való felvételre.

Mit tartalmaz az új Net Zero szabvány az olajra és a gázra?

Az olaj- és gázipari vállalatok és több mint 20 vezető befektető közötti együttműködés eredményeként létrejött Net Zero Standard for Oil and Gas egy sor területen – többek között a kibocsátási célok, a szén-dioxid-mentesítési stratégiák, a tőkekiadások, az irányítás és a közzététel terén – határozza meg a vállalatokkal szemben támasztott minimális elvárásokat.

Hangsúlyozza mind az abszolút, mind a kibocsátás-intenzitás csökkentésére vonatkozó célok fontosságát, valamint a cégek tőkekiadási és termelési tervei és a nettó nullával kompatibilis szén-dioxid-mentesítési pálya közötti egyértelmű összhangot. Emellett számos lehetséges utat javasol arra vonatkozóan, hogy a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok hogyan hangolhatják össze működésüket a globális éghajlati célokkal és az IEA közelmúltbeli figyelmeztetésével, miszerint a nettó nullához nem szabad új fosszilis tüzelőanyagokat kitermelni. Az ajánlott stratégiák között szerepel a tiszta növekedés új területeire – például a megújuló energiaforrásokra – való diverzifikáció, a kutatás megszüntetése és a meglévő eszközök leépítése, mielőtt a befektetőknek visszaadnák a készpénzt, valamint a kibocsátást csökkentő technológiák és megoldások kifejlesztése.

A csoport kiemeli, hogy a befektetők számára egyértelműen szigorúbb keretre van szükség az olaj- és gázipari vállalatok éghajlat-változási terveinek értékeléséhez. Az elmúlt 18 hónapban az olaj- és gázipari ágazatban számos nettó nullára vonatkozó kötelezettségvállalás született, de a vállalatok kötelezettségvállalásainak terjedelme és mértéke jelentősen eltér egymástól, ami megnehezíti a befektetők számára a tervek összehasonlítását és annak értékelését, hogy mely vállalatok – ha vannak egyáltalán – mutatnak vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az amerikai olajipari nagyvállalatok nagyrészt olyan terveket részesítettek előnyben, amelyek a saját tevékenységük által termelt kibocsátásokra irányulnak, és az éghajlatra gyakorolt szélesebb körű hatásuknak csak egy kis részét fedik le.

Míg néhány fosszilis tüzelőanyag-óriás abszolút kibocsátáscsökkentési célokat tűzött ki, sokan inkább a kibocsátás intenzitására összpontosítanak, ami mozgásteret biztosít a vállalatok számára a fosszilis tüzelőanyag-termelés növelésére, ha azt a megújuló energiaforrások kapacitásának növekedésével ellensúlyozzák. Az amerikai olajipari nagyvállalatok nagyrészt olyan terveket részesítettek előnyben, amelyek a saját tevékenységük által termelt kibocsátásra irányulnak, és az éghajlatra gyakorolt szélesebb körű hatásuknak csak egy kis részét fedezik le. Ezzel szemben az európai olaj- és gázipari nagyvállalatok inkább az általuk értékesített olaj és gáz által termelt kibocsátást vették bele dekarbonizációs terveikbe, de egyes esetekben csak bizonyos régiók vagy üzletágak esetében.

És bár néhány olaj- és gázipari vállalat elismerte, hogy a következő években csökkenteni kell a kitermelést, a Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetését, miszerint az új fosszilis tüzelőanyagok feltárását azonnal be kell fejezni a globális éghajlati célok elérésének elősegítése érdekében, továbbra is figyelmen kívül hagyják. Májusban a Carbon Tracker agytröszt arra figyelmeztetett, hogy

a világ 10 legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közül egynek sincs a Párizsi Megállapodással teljes mértékben összhangban lévő kibocsátáscsökkentési stratégiája,

ami jelentős veszélyt jelent mind a bolygóra, mind a befektetőkre nézve.

Mit tartalmaz az új Net Zero szabvány az olajra és a gázra?

Adam Matthews, a Church of England Pensions Board felelős befektetési irodavezetője, aki az új szabvány kidolgozásának folyamatában elnökölt, azt mondta, hogy a befektetőknek egyértelműségre van szükségük azzal kapcsolatban, hogy mi minősül hiteles olaj- és gázipari átállási tervnek, ha előre akarják mozdítani a fenntarthatóbb gazdaság felé való haladást és el akarják érni saját nettó nulla portfóliójuk célkitűzéseit.

A szabvány kidolgozásához több mint 20 vezető globális befektető járult hozzá, nagyjából 10,4 billió dollárnyi kezelt vagyonnal.

“A vállalatok átállási terveinek hitelességének és megfelelőségének értékelése technikailag összetett feladat” – mondta. “Az olaj- és gázipari ágazat nettó nullára vonatkozó szabványának kidolgozásával az a célunk, hogy ezt lehetővé tegyük. Ösztönözni fogja a jelentéstétel következetességét, amelyre szükségünk van az összehasonlításhoz, és meghatározza azokat a stratégiákat is, amelyeket az olaj- és gázipari vállalatok a nettó nullára való átállási terveikbe beépíthetnek. Végső soron ennek célja, hogy egyenlő feltételeket teremtsen az átmeneti tervekkel kapcsolatos jelentéstételben, hogy megérthessük, összehasonlíthassuk, összehasonlíthassuk és szilárdan betölthessük a vagyonunk hosszú távú kezelőjeként betöltött szerepünket.”

Az intézményi befektetők éghajlatváltozással foglalkozó csoportja (IIGCC), amely összehívta az új iránymutatásokat kidolgozó befektetői csoportot, megerősítette, hogy egy sor európai olajipari nagyvállalat – a BP, a Shell, az Eni, a Repsol és a TotalEnergies – kísérleti jelleggel alkalmazza a szabványt, és előkészíti azt az ágazat szélesebb körű elfogadására.

Stephanie Pfeifer, a befektetői csoport vezérigazgatója elmondta, hogy a szabvány “a befektetők, valamint az olaj- és gázipari vállalatok számára egyaránt újrakezdési pillanatot kínál, hogy közös megegyezés mögé álljanak annak érdekében, hogy a befektetői értékelések hatékony összehasonlítása érdekében az olaj- és gázipari ágazaton belül mit kell tartalmaznia egy átállási tervnek”.

Az IIGCC szerint is több mint 20 vezető globális befektető, nagyjából 10,4 billió dollárnyi kezelt vagyonnal, járult hozzá a szabványhoz.

A dokumentum megjegyzi, hogy a nettó nulla stratégiáknak “világosan meghatározott” rövid, közép- és hosszú távú célokat kell tartalmazniuk, amelyek mind a közvetlen, mind az értékláncbeli kibocsátásokra kiterjednek, és amelyek a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának céljához igazodnak, valamint abszolút és intenzitási kibocsátási mérőszámokat is tartalmaznak.

Mi a különbség a CO2-semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?

A közlemény szerint az integrált energiaipari vállalatoknak külön célokat kell kitűzniük az upstream üzletágakra vonatkozóan is, és minden vállalatnak jelentenie kell a kibocsátás mennyiségét, amelyet kompenzációs (az eredeti szövegben: using offsets, azaz carbon offset, karbonkreditekkel történő kibocsátás kiegyenlítés azaz karbonsemlegesítés  – a szerk.) vagy szén-dioxid-eltávolítási technológiák segítségével kívánnak “nettósítani”.

Az új szabványnak való megfelelés érdekében a fosszilis cégeknek minden kibocsátásukat számba kell venniük – beleértve a működésük során keletkező kibocsátásokat és a termékeik végfelhasználása során keletkező kibocsátásokat is. A terveknek figyelembe kell venniük a tevékenységükből eredő valamennyi éghajlati hatást, valamennyi részlegre, régióra és részesedésre kiterjedően.

Ezen túlmenően a szabvány előírja, hogy a vállalatoknak a befektetési stratégiákat a nettó nulla szén-dioxid-mentesítési pályához kell igazítaniuk, és részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk a terveik hitelességét alátámasztó feltételezésekről. A beruházási költségvetéseket legalább három évre előre nyilvánosságra kell hozni, meghatározva a cégek upstream és feltárási terveit. Ha egy vállalat nem tervezi a fosszilis tüzelőanyag-termelés csökkentését a nettó nullához igazodóan, akkor ezt a mulasztást további költség- és beruházási adatokkal kell igazolnia, amelyekből kiderül, hogyan kívánja kezelni a termelés folytatásával járó kockázatokat.

A Carbon Tracker figyelmeztetett, hogy a világ 10 legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közül egynek sincs a Párizsi Megállapodással teljes mértékben összhangban lévő kibocsátáscsökkentési stratégiája.

Máshol a szabvány megköveteli a vállalatoktól, hogy javítsák az éghajlati jelentéstételüket, megkövetelve, hogy a cégek “javítsák és szabványosítsák” a meglévő kibocsátási és energetikai közzétételeiket, és ismertessék a beszámolóik alapjául szolgáló jövőbeli üzemanyag- és árprognózisokat és a mögöttes feltételezéseket. Ha egy vállalat még nem alkalmazza a nettó nulla forgatókönyvvel összhangban lévő feltételezéseket, akkor ki kell emelnie a nettó nulla forgatókönyv bevételre és nyereségre, mérlegre és pénzforgalomra gyakorolt hatását.

Sora Utzinger, az Aviva Investors vezető ESG-elemzője szerint a szabvány segít a befektetőknek azonosítani, hogy mely cégekkel kell szorosabban együttműködniük, amikor saját nettó nullás befektetési céljaik elérésén dolgoznak. “Az IIGCC olaj- és gázipari vállalatokra vonatkozó nettó zéró szabványa hasznos alapelveket biztosít a tőkepiacok számára, amelyek segítségével összehasonlíthatjuk az elért eredményeket az összes vállalat között, segítve ezzel az élenjárók támogatását és a lemaradókkal szembeni erőfeszítések fokozását” – mondta.

A környezetvédelemért küzdő aktivisták és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó közgazdászok már régebben felszólították a befektetőket, hogy jelentős pénzügyi befolyásukat arra használják fel, hogy az olaj- és gázipari cégeket távolítsák el a környezetszennyező eszközöktől és tevékenységektől, és úgy tűnik, sokan hallgatnak rájuk. A több mint 10 billió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkező befektetők, akik hozzájárultak az olajra és gázra vonatkozó új nettó zéró szabványhoz, a világgazdaság jelentős részét képviselik. Így a fosszilis tüzelőanyag-ipar nettó nullára vonatkozó új alapelveinek segíteniük kell a hitelességi hiányosságok felszámolásában, amelyek számos olaj- és gázipari átállási tervet kísértenek, egyértelmű jelzést küldve a fosszilis tüzelőanyag-ipari vállalatoknak, hogy a homályos, gyenge vagy hiányos szén-dioxid-mentesítési tervek többé már nem elégítik ki számos pénzügyi támogatójukat.

Amint azt a Carbon Tracker a hét elején közzétett elemzésében világossá tette, a “business as usual” megközelítés nemcsak a bolygó szempontjából vakmerő, hanem a gazdaságot is jelentős károkkal fenyegeti, mivel több mint 1 billió dollárnyi befektetés kerül veszélybe, ha az olaj- és gázipari cégek figyelmen kívül hagyják az energetikai trendeket és a globális éghajlati célokat. Ezzel az új szabvánnyal az olaj- és gázipari vállalatoknak világos mintát kell követniük, ha be akarják tartani a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó ígéreteiket.

Cecilia Keating
vezető riporter
BusinessGreen

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.