Vészhelyzet

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetni

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetni, mondják az éghajlatkutatók.

A Földet fenyegető veszélyek állapota olyan súlyos, hogy a jelenlegi tendenciák mellett a Föld hamarosan képtelen lesz az emberi élet fenntartására – állítja két klímatudós, akik a Londonban megrendezett Innovation Zero kongresszuson tartottak előadást.

A Földet fenyegető klímaváltozási veszélyek gyorsan szaporodnak

Johan Rockstrom professzor, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója és Sir David King, a Cambridge-i Éghajlatjavító Központ alapítója és vezetője szerint, ha nem sikerül a globális hőmérsékletet az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozni, akkor valószínűleg fordulópontok alakulnak ki, amelyek elpusztítják az esőerdőket és a tengeri életet, miközben a trópusok körül hatalmas területeket tesznek lakhatatlanná az emberi élet számára.

A londoni Innovation Zero kongresszus megnyitóján Rockstrom professzor és Sir David King professzor a lehető legélesebb perspektívába helyezte a jelenlegi tendenciákat.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint a Föld már 1,2 Celsius-fokot melegedett, a Meteorológiai Világszervezet pedig arra figyelmeztet, hogy kétharmados esély van arra, hogy a tudósok valamikor a következő öt évben 1,5 Celsius-fokot regisztrálnak – bár egyes becslések szerint ez még idén bekövetkezhet.

Rockstrom professzor a kétnapos londoni nyitókonferencia résztvevőinek elmondta: “Az 1,5 Celsius-fok nem cél. Én fizikai határértéknek nevezem.”

“Egyetlen következtetés van, mindenféle bizonytalanság nélkül, mégpedig az, hogy a 2,5 Celsius-fokos globális felszíni átlaghőmérséklet-emelkedés katasztrófa. Ez olyasmi, amire az emberiségnek egyáltalán nincs bizonyítéka, hogy képes lenne megbirkózni vele. Ez valójában meghaladná a Földön az elmúlt négymillió év legmelegebb hőmérsékletét.”

Prof. Sir David King, a Cambridge-i Éghajlatjavító Központ alapítója és vezetője

“Ha 2,5 Celsius-fokig túllépünk – ismeretlen terepen járunk. Ez a nagy jégtakarók teljes elolvadásához vezetne, ami 10 méteres tengerszint-emelkedést jelentene.”

“Összeomlana a Föld bolygó összes nagy biomja – az esőerdők, a mérsékelt égövi erdők nagy része -, hirtelen felolvadna a permafroszt, teljesen összeomlana a tengerbiológia, a Föld lakhatóságának nagy része eltolódna.”

“A bolygó több mint egyharmada az egyenlítői régiók körül lakhatatlanná válik, mert átlépi az egészségügyi küszöböt, ami 30C körül van. Ma csak a Szahara sivatag egyes részein van ilyen átlaghőmérséklet.”

“Összefoglalva tehát, ez egy olyan hely, ahová nem akarunk menni. A probléma az, hogy ma ezt az utat követjük.”

Hozzátette, hogy nem tudni, hogyan viselkednek a Föld természetes rendszerei 1,5 Celsius-fok után, és hogy ez valószínűleg öt olyan fordulópontot fog kiváltani, amely miatt a Föld kontrollálhatatlanul a katasztrófa felé melegszik. Ezek közül három fordulópont az Északi-sarkvidéken van, amely négyszer-ötször gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része – mondta King professzor.

Az esőerdő a Föld egyik létfontosságú életfenntartó rendszere, mégis soha nem látott veszélyek fenyegetik.

Az öt azonosított fordulópont a következő: a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakaró olvadása, a permafroszt olvadása a messzi északon, a trópusi korallzátonyok tömeges pusztulása és a Bering-tenger tengeri jégének olvadása.

Rockstrom professzor elmondta: “A tudományban az a nagy félelem, hogy amikor a rendszer önhűtésből önmelegedésbe megy át, akkor fordulópontokat okozunk.”

“Ma mi vagyunk azok, akik a felmelegedést okozzák, de a rémálom természetesen az a pillanat, amikor a bolygó maga kezdi el a felmelegedést okozni, és ezt minden körülmények között el kell kerülnünk.”

Arra a kérdésre, hogy van-e varázspálcája, amellyel megidézhetne bármilyen változást, amit szeretne, King professzor azt mondta, hogy azt kívánja, hogy a Föld természeti rendszereit ugyanolyan fontosnak tartsuk, mint az emberi rendszereket, és hogy megtanuljuk az üvegházhatású gázok légkörből való tömeges eltávolítását, miközben a sarkvidékeket és a Himaláját visszafagyasztjuk.

A Földet fenyegető klímaváltozási veszélyek gyorsan szaporodnak

Hozzátette: “A 1,5 Celsius-fokos célt mindenképpen el kell érnünk. Ha nem maradunk alatta, akkor őszintén szólva, az a beszéd, hogy 2 Celsius-fokig kell felmenni, majd az üvegházhatású gázok eltávolításával csökkenteni a hőmérsékletet, nem elég jó. Túl sok ember fog meghalni abban az időszakban, amikor hagyjuk, hogy a hőmérséklet emelkedjen”.

Az IPCC szerint a jelenlegi klímapolitikával a Föld 2100-ra az iparosodás előtti szinthez képest 2,5-2,7 Celsius-fokkal melegebb lesz az ENSZ tagállamai a 2015-ös párizsi megállapodásban vállalták, hogy a hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt tartják, és törekednek az 1,5 Celsius-fok elérésére. Akkoriban az 1,5C-os cél elérhetőnek tűnt, de ma már reménytelenül irreálisnak tűnik.

Forrás: Cambridge Independent Since 1819 | Mike Scialom


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago