Te készen állsz egy újabb gazdasági válságra?

Még a 2008-as válság idején sem volt ennyi adósság.[1] Akkor Kína adóssága „csak” a GDP-je 170%-ára rúgott, most már a 300%-át is eléri, és lassul a gazdasága.

Te készen állsz egy újabb gazdasági válságra? | ClimeNews - Hírportál

A fejlett országok átlagos eladósodottsága pedig 350%-ról 380%-ra nőtt.[2] Az áruszállítás hónapok óta csökken, ami a recesszió korai jelzője.[3] Most még nagyobb az ingatlanlufi, mint 2008-ban volt.[4] Az ingatlan-, és részvénypiac túlárazott, emiatt a hozzáértők inkább aranyba fektetnek, vagy türelmesen kivárják, amíg beüt a krach és olcsón lehet hozzájutni az egyébként jó cégekhez és ingatlanokhoz.[5]

A Deutsche Bank hétfőn elkezdte elbocsátani alkalmazottait, és meg sem állnak 18.000-ig, hivatalosan „átstrukturálás” miatt. A Deutsche globális részvénypiaci részlege, valamint a befektetési bank részlege képtelen volt profitot termelni, ezért leépíti azokat.[6] A banknak már régóta súlyos gondjai vannak,[7] és a háttérben csalási esetek is meghúzódnak.[8] A bank ügyfelei elkezdték kimenekíteni a pénzüket (bank run), és már naponta egymilliárd dollárt vesznek ki.[9] A Deutshe nagy játékos, ezért gondjai (bukása) hatással vannak a világra. És ilyen viszonyok mellett várhatóan nem az egyetlen lesz, főleg, hogy a nagy európai nagy bankoknak bevételeikhez képest túl nagyok a költségeik.[6]

Az óvatos és megfontolt ember ilyenkor nem vesz részvényeket, autót, ingatlant, nem kezd felújításba, és nem vesz föl kölcsönt. Ha van részvénye, ilyenkor adja el, még mielőtt elértéktelenedne. Ha van hitele, végtörleszt, még mielőtt a következő kamatperiódusban megugrana a kamat. Ha hónapról hónapra él, igyekszik visszafogni kiadásait vagy növelni bevételeit, hogy félre tudjon tenni. Legalább annyi tartalékot gyűjt, amiből akkor is meg tud élni, ha esetleg elveszíti állását és soká tart újat találni.

[1] https://www.theguardian.com/…/global-debt-now-worse-than-be…
[2] http://www.cadtm.org/An-Overview-of-Chinese-Debt
[3] https://moneymaven.io/…/recession-looms-cass-freight-index…/
[4] https://www.investopedia.com/terms/h/housing_bubble.asp
[5] https://youtu.be/J3Cap5lzV5Q (Why Aren’t Stocks on Sale in 2019? | Phil Town)
[6] https://www.business-standard.com/…/deutsche-bank-s-18-000-…
[7] https://www.bloomberg.com/…/how-deutsche-bank-drifted-into-…
[8] https://www.dw.com/…/deutsche-banks-5-biggest-…/a-46510219-0
[9] https://www.zerohedge.com/…/bank-run-deutsche-bank-clients-…

Forrás: TZM


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.