Az extrém felmelegedés okáról

Érdemes tanulmányozni a világ számadatainak bemutatására létrehozott Worldometers honlapot: http://www.worldometers.info/hu/

Idei népességnövekedés:
17 092 600
17 092 760 egy perccel később

Idén gyártott gépkocsik
14 172 200
14 172 330 egy perccel később

Idén legyártott kerékpárok:
29 216 500
29 216 767 szintén egy perccel később.

Megnyugtató látni, hogy minden ma született gyereknek fog jutni kerékpár.

Annál aggasztóbb azonban, hogy a népesség lényegében egy ütemben nő a legyártott autók számával. Egy autó elvileg 5 személyes, és átlagos használat mellett 30-szor többet fogyaszt, és 30-szor több üvegházgázt termel, mint amire egy ember képes. Ezekből az autókból 30-szor kevesebb kellene.

Forrás: Facebook – Napcsiga / Worldometers

Az extrém felmelegedés okáról | ClimeNews - Hírportál

A globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és annak emberi eredetét tagadók az áldozatok családjának magyarázza meg, hogy ehhez semmi köze a fosszilis égetésének, a túlfogyasztásnak és ami ezeket kiváltja a népességrobbanásnak.

Óráról órára súlyosabb a humanitárius válság Mozambikban

Egyre csak nő a Mozambikon végigsöprő Idai ciklon áldozatainak száma. Hivatalosan már több mint 200 ember halálát erősítették meg, de akár ezrek is életüket veszthették a viharban, amelyet már most a déli félteke egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként emlegetnek.

A természet megmutatta az erejét. El kell fogadnunk a történteket, és nekünk is erőt kell találnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni

- mondta egy helyi üzletember.

A ciklont követő áradás több száz négyzetkilométernyi földet öntött el a kelet-afrikai országban, a Vöröskereszt szerint legkevesebb négyszázezer ember vált hajléktalanná.

A gyerekeimmel bezárkóztunk az otthonunkba, mert esett az eső. Azután mintha felrobbant volna a hegy. Elkezdett ömleni a víz az utcákon, és elérte a mi házunkat is, ezért el kellett menekülnünk

- mesélte egy helyi férfi.

A mentőcsapatok helikoptereket is bevetnek, hogy kiemeljék az árvízben hánykolódó túlélőket.

Az ENSZ szerint több mint 2,5 millió károsultja van a viharnak Mozambikban és a szomszédos Malawiban. Több ország mellett az Európai Unió is segélyeket küld a térségbe, de az Élelmezési Világalap közlése alapján a humanitárius katasztrófa így is óráról órára súlyosabb.

Árvizek követik a bomba-ciklont Amerikában

Megáradtak a folyók az Egyesült Államok középső síkságán - Iowában, Nebraskában és MIssouriban - a szárazföld belsejében szokatlan erejű, úgynevezett bomba-ciklon okozta vihar miatt.

A leginkább érintett Nebraskában ketten meghaltak és két embert még keresnek. Az egyik áldozat az elöntött házában rekedt, ahonnan nem sikerült időben evakuálni. Egy farmer pedig traktorral igyekezett menteni egy, az árban rekedt személyautót, amikor ráhajtott egy hídra, amely leszakadt alatta.

Az utak jelentős része járhatatlan, a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint maradjon otthon.

Forrás: Euronews